vincek1 vincek1 komentáře u knih

Mrtvola v brnění Mrtvola v brnění Jan Bauer

Hezky napsaná kniha. Pan Bauer píše srozumitelně a dokáže mistrně využít příběhů z našich dějin. Alespoň já si to myslím. Nedá se to ale říci o redaktorech, korektorech, nevím co je správně, ale dotyčná/dotyčný si zřejmě kontrolní obtah, nebo jak se tomu říká, asi nepřečetl. Takových chyb se v jedné, poměrně útlé knize hned tak nenajde. Přečetl jsem jako relax po předchozí knize, kde tekly potoky krve a končetiny létaly na všechny strany. Zatoužil jsem vlastně po jemnějším podání dávné historie. To ale neznamená, že se zase nepustím do drsnější, možná reality.

18.02.2020 4 z 5

Šípy zběsilosti Šípy zběsilosti Anthony Riches

Knihu jsem přečetl a asi se mi usadí na nějakou dobu v hlavě. Popis života a hlavně strastí tehdejších bojovníků je to co v těchto románech dokáží trochu "naředit" potoky krve v příběhu obsažené. Také jsem kvitoval mapku, která názorně ukazuje cestu bojovníků i když občas jsem v ní nenašel popisovanou lokalitu. Asi se nevešla. Již několikrát jsem napsal, že bych si rád přečetl knihu z té doby, ale psanou "z druhé strany", ústy tzv "barbarů". Uvidím, možná na něco narazím. Jen poznámka na okraj, před nějakou dobou jsem četl podobný příběh, ale nechci prozrazovat o co jde, aby případní čtenáři nebyli předem informováni o ději. Jen prozradím, že šlo o hlavního hrdinu a jeho problém. V knize se vyskytl obrat, téměř tenisový, zasáhl protivníka bekhendem. V takovéto knize jsem toto označení boje četl poprvé. Možná je autor, nebo překladatel fanda tenisu a přenesl to do knihy. Ještě jeden obrat a nečetl jsem ho poprvé, "Stáhnu ho z kůže". Nevím jak kdo, ale představa, že někoho stáhne z kůže, dle mého znamená, že dotyčný ležel na kůži a byl stažen. Nevím, ale dle mého by byl lepší obrat "Stáhnu z něho kůži", kdo někdy chystal k obědu králíka, ví o čem je řeč. To jen na odlehčení a možná upřesnění. Knihu doporučuji a těším se na další část série, ale před tím zase něco z našich luhů a hájů.

12.02.2020 4 z 5

Mistr mystifikace Mistr mystifikace Sabine Ebert

Knihu jsem začal číst a po určité době jsem ji odložil. Přece jen se mi zdálo příliš jmen a rodů, které se časem spojovaly a zase rozcházely. Takže, zřejmě kvůli mému slušnému věku, jsem v příběhu měl trochu "guláš". Po zmíněném odložení jsem se začetl do knihy, která popisuje boje našich rodů o moc a to ve stejné době jako tato kniha. A ejhle, vrátil jsem se k Meči a koruně a zdárně dočetl. Je pravda, že chvílemi jsem se vyloženě "prokousával" dějem, ale vytrval jsem a ledacos se z té doby dozvěděl. Dost mi pomohla mapka tehdejšího rozložení jednotlivých rodů a na konci knihy propracované rodokmeny. K těm jsem se občas, když jsem byl v úzkých, obrátil, ale zase jsem se dost lopotně orientoval.
Vše je za mnou a jsem rád, že jsem knihu dočetl. Ještě poznámka v knihovně jsem byl pokárán za pozdní odevzdání knihy, co by ale čtenář neudělal pro pěknou knihu.

08.02.2020 4 z 5

Invaze Invaze Simon Scarrow

Opět pěkně napsaná kniha, ostatně od mého oblíbeného autora jsem nic slabšího nečekal.
Zatím jsem se nepídil po tom, jaký podíl měl při psaní p. Andrews.
Jen mě tak napadlo, od zítřka 31.1.2020 končí V. Británie v EU. Doufám, že se Evropská komise nepokusí probudit Figuluse, aby vrátil Británii do lůna EU.
To jen tak, abych trochu odlehčil po té spoustě krve a mrtvých bojovníků.

30.01.2020 5 z 5

Lord John a skotský vězeň Lord John a skotský vězeň Diana Gabaldon

Když trochu odlehčím stačí vypustit druhé písmeno ve jménu hrdiny a máme velkou část příběhy za sebou:-) Z mého pohledu nečitelný motiv, který se vyjasňuje až asi v polovině. Ohromné množství jmen, nehledě na to, že někdy jsou jména dvě a vlastně jen jedno, protože je použita přezdívka. Osobní "posedlost" hlavního hrdiny další postavou příběhu, která se táááhne celou knihou. Hluchá místa, přeskoky v čase, dle mého zmatek nad zmatek. Alespoň pro mne. Ještě, že asi tak od poloviny knihy začíná mít příběh spád, ale závěrečné stránky, opět zabrzděno a ve "starých" kolejích. Knihu jsem dočetl a byla první od této autorky a nevím jestli sáhnu po další. Jen tak na okraj, začal jsem číst knihu "Potulný apatykář" a od prvních stránek, jiná káva. Kniha je napsaná lehce, srozumitelně, prostě jak si já představuji. Nemusím se prokousávat, ale jen číst a ponořit se do příběhu. Upozorňuji, můj názor, který nikomu nevnucuji.

15.01.2020 3 z 5

Orlové v bouři Orlové v bouři Ben Kane

Pěkně napsaná kniha, jen občas se mi zdálo, že je v ní několik slabších pasáží. Se S. Scarowem bych nesrovnával, ale je to můj názor. Uvidím co mi řeknou další knihy autora.

04.01.2020 4 z 5

V temnotě V temnotě Cara Hunter

Pro mne zmatek nad zmatek, chvílemi jsem se ztrácel v propletených případech. Když jsem se srovnal, přišel velký počet osob a přeskakování v čase i šetřených případech. Podobně jako Dango-hlavní vyšetřovatel zde působil dojmem občasného návštěvníka. První knihu jsem nečetl a upřímně, nevím jestli přečtu.

28.12.2019 3 z 5

Skryté zlo Skryté zlo Sandra Brown

Kniha napínavá, ale chvílemi až moc melodramatická a závěr poněkud překvapivý, alespoň pro mne a to ve stylu operetky. Uvidím jestli sáhnu po další knize autorky.

17.12.2019 3 z 5

Vůně ďábla Vůně ďábla Mons Kallentoft

Po přečtení mám rozporuplné dojmy. Takový trochu zmatečný začátek, drsné prostředí, věčně opilá hrdinka. Nevím, sám příliš alkoholu neholduji a proto možná nechápu sílu, která může člověka k pití táhnout. Dosti divně na mně působila sexuální závislost hrdinky, která mi připadá neskutečná a přitom se "táhne" celou knihou. Možná se to může stát, ale pro mně je to nepochopitelné obzvláště u ženy, která je ve věku hrdinky. Není ani příliš mladá, ani stará a tak si myslím, že je to značně přehnané. Možná má autor s oběma "problémy" osobní zkušenost. Ještě jednou, nechápu Švédy, kteří zde chtějí žít v důchodu. Alespoň jak to kniha popisuje br...

11.12.2019 3 z 5

Katova dcera a Rada dvanácti Katova dcera a Rada dvanácti Oliver Pötzsch

Nemohu jinak než za 5. Opět výborně a poutavě napsaná kniha. Ostatně, jak jinak. Těším se na další. Nevím jak vám, ale mě připadají knihy autorky stále "akčnější" v době počítačů je to zapotřebí Přitáhne snad nové a hlavně mladé čtenáře, kteří jsou zvyklí na jiný "fofr".

03.12.2019 5 z 5

Zlámané kosti Zlámané kosti Angela Marsons

Svižně bez "hluchých" míst napsaná kniha. Čte se opravdu sama.

24.11.2019 4 z 5

Krajina nočních jezdců Krajina nočních jezdců František Niedl

Tak doufám, že to není konec série. Vždyť i pověstní mušketýři se vraceli po desítkách let. Knihy pana Niedla patří k mým nejoblíbenějším, mám na nich rád popis, ne právě lehkého života lidí tohoto období. Hlavní hrdina, kladný "vrahoun" je člověku sympatický, protože se snaží dodržet co slíbí a trestá bezpráví. Takže tak trochu pohádka, ale kdo by si podobný příběh rád nepřečetl i přes nepřesnosti, které pode mnou uvádí RenkaB. Co mi trochu chybí u těchto knih je mapka. Takhle jsem si ji musel dohledat sám a možná to je dobré, člověk alespoň procvičí příslušné závity. Takže pane Niedle s chutí do toho a půl je hotovo. Ještě malá poznámka. V závěru knihy jsem si vzpomněl na svého oblíbeného autora z dětství E.T.Setona. Když chcete vědět proč, přečtěte si knihu a poznáte důvod.

12.11.2019 4 z 5

Zpověď humoristova a jiné povídky Zpověď humoristova a jiné povídky O. Henry (p)

Knihu mám od r. 1972, kdy vyšla. Používám ji pro osvěžení mysli, například po přečtení knihy s ne příliš veselým příběhem. Zatím nezklamala.

05.11.2019 3 z 5

Temné hlubiny Temné hlubiny Robert Bryndza

Zajímavý příběh, který se mi zpočátku zdál pomalý, chvílemi chaotický, ale závěr byl "kalup". Jsem zvědavý na další knihy autora.

05.11.2019 4 z 5

Pohřbená pravda Pohřbená pravda Angela Marsons

Pěkně napsané i když jsem se občas ztrácel ve spoustě jmen. Závěr byl sice zřejmý, ale přesto strhující.

28.10.2019 4 z 5

Den císařů Den císařů Simon Scarrow

Předem podotýkám, nejsem nezaujatý, protože pan Simon Scarrow je jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Je až s podivem, že při četbě každé následující knihy této dlouhé řady jsem se zatím nenudil. Spíše bych řekl, že děj každé následující knihy je propracovanější a moderně řečeno akčnější. Autor dokáže vymyslet zápletky a zvraty, které mě donutily číst až do úplné únavy očí. Příběhy celé řady se opírají o skutečnosti, které jsou známé už ze školních let a tato beletristická forma mně donutila se trochu více zajímat o tuto část evropských dějin. Kdo si chce počíst ať se do těchto knih "zakousne". No a konec napověděl, že by mohlo být pokračování. Už se těším.

19.10.2019 5 z 5

Rašeliniště Rašeliniště Susanne Jansson

Zápletek, až jsem se do nich skoro zapletl. Kniha, která má opravdu spoustu kliček a závěr, který jsem nečekal. Co oceňuji je popis krajiny ve které se příběh odehrával. Jsem zvědavý a doufám, že přijde brzy další počtení od této autorky.

16.10.2019 3 z 5

Fantom staré pevnosti Fantom staré pevnosti Zora Beráková

Trochu tak dějepis převedený do beletristické formy. Většina čtenářů, která ukončila základní vzdělání toto téma alespoň "z dálky" zná. Možná, kdyby se dějepis vyučoval s nádechem beletrie, byl by pro žáky "stravitelnější". To mě jen tak napadlo. Jinak historický román? Trochu nadnesené, dalo by se o tom diskutovat, pro někoho možná neoddiskutovatelné. Krásné slovo:-)

06.10.2019 3 z 5

Tma Tma Jozef Karika

Po knize Trhlina jsem sáhl po této a mohu za sebe říci, že Tma nesahá knize Trhlina ani po kotníky. Začátek knihy sice sliboval, kvůli zajímavé zápletce, slušné čtení, ale jak se říká "skutek utek" Připadalo mi, že autor po několika stranách začal tápat, snad více jak hrdina příběhu, až se dotápal konce, který mi připadal podle hesla "S čím kdo zachází, tím také schází". To je jediné pozitivum, dle mého. Přečtěte a uvidíte, napište koment.

02.10.2019 2 z 5

Tajemství skotské krve Tajemství skotské krve Jan R. Hrdina (p)

Po přečtení knihy mám smíšené pocity. Příběh poměrně jednoduchý a rozhodně se, dle mého nejedná o detektivku. Jednotlivé části sestávají z prvků "rytířských" romantických románů s prvky tajemnosti, které jsou, ale dosti předvídatelné a připadali mně "umělé". Nechci odradit, ale to jsou mé pocity.

30.09.2019 2 z 5