vitek.sk komentáře u knih
Velmi solidní kniha na téma kvantové fyziky, která ale přecejen, dle mého soudu nedosahuje kvalit například knihy "Nový kvantový vesmír". Nemohu ji také doporučit úplným začátečníkům, není totiž napsána zcela bez použití matematického aparátu a složitější fyziky, možná tedy budete muset číst některé pasáže několikrát, abyste je více pochopili. Naopak velice oceňuji závěr, kde se velice obšírně popisuje aplikace kvantové fyziky na velké objekty, konkrétně na hvězdy v konečném stádiu vývoje. Celkové hodnocení je tedy 80%.
Zajímavý pohled na špičkového vysokorhorského horolezce Radka Jaroše, očima jeho dcery. Kniha tak není ani tolik o horolezectví jako spíše o tom, že se Andrea otce ptá proč horolezectví dělá, co mu dává a co přináší. Dočtete se tak mnoho většinou zábavných, ale někdy i smutných historek z hor. Kniha je rozdělena do několika kapitol: Láska, smrt, rodina, peníze, štěstí... Andrea Jarošová jednou na besedě, kde tuto knihu uváděli řekla, že napsání tohoto díla jí zachránilo vztah s otcem, čemuž bych i docela věřil. Já dávám 80%.
Fascinující pohled na možnost úplně nové technologie v oblasti počítačů. Díky neuvěřitelné možnosti částic být na více místech současně se nám naskýtá příležitost mít počítače s téměř neomezenou kapacitou. Autor popisuje první nesmělé pokusy s kvantovým počítáním až po nástin možné skvělé budoucnosti kvantového počítání. V tuto chvíli však umíme udělat "kvantový počítač" pouze z několika částic a autor tak v knize popisuje i těžkosti, které tento nový způosb přináší. Především jsou to problémy s izolováním částic od okolí, nutnost samoopravných systémů nebo problém, že kvantové počítače se hodí pouze na určitý typ problémů. Současně by však umožnily rozluštění dnes nerozluštitelných šifer nebo generování skutečně náhodných čísel. Uvidíme tedy za pár desítek let :-) Kniha je poměrně čtivá, na pět hvězd to ale není, dávám tudíž 4.
U této knihy jsem se trochu bál, jaká bude ve srovnání s podobnou knihou od Simona Singha, která pojednává o jiném dlouho nevyřešeném matematickém problému, Velké Fermatově větě. Zvláště pak jsem měl obavy, jelikož Singh je známý a uznávaný autor, zatímco o O'Sheaovi jsem předtím nikdy neslyšel.
Kniha mne však svou kvalitou velmi příjemně překvapila. Nečte se sice úplně lehce, protože Poincareho domněnka je přece jen poněkud náročnější na pochopení než Fermatova věta, ale O'Shea se snaží celý problém vysvětlit velmi názorně, takže jsem nakonec pochopil oč jde. Kromě rozboru Poincareho tvrzení a jeho důkazu,který provedl výstřední genius Grigorij Perelman se dozvíte také mnohé zajímavosti z vývoje matematiky, zejména pak geometrie a topologie. Knížka tedy ode mne dostává zasloužených 100%.
Tady musím udělit jasných 100% a doporučit všem, aby se podívali rovněž na MIT Open Courses s Walterem Lewinem, kde najdete množství zajímavých pokusů a vyprávění o fyzice. Některé věci z těchto kurzů naleznete i v této velmi čtivě a dobře napsané knížce, která obsahuje to nejlepší a nejzajímavější ze základních poznatků fyziky. Nesetkáte se tady totiž ani tak s teorií relativity nebo kvantovou fyzikou, které se objevují v téměř každé popularizační knize, zato se dozvíte mnohé o duze, kyvadle nebo i o rentgenovách zdrojích ve vesmíru. Zjistíte tedy, že fyzika je všude kolem vás, jen si to neuvědomujete.
První pořádný životopis Richarda Feynmana v češtině. Oddělení kapitol Feynmanova osobního a pracovního života mi přišlo v pořádku. Autor ovšem někdy až moc zdůrazňoval Feynmanovy zásluhy. Nicméně jde o zajímavý pohled na myšlení a způsob práce velmi originálně myslícího Feynmana od jiného špičkového fyzika, který byl navíc Feynmanem velmi ovlivněn. Proto uděluji 4 hvězdy.
Zajímavý pohled na historii jednoho z největších fyzikálních objevů moderní doby od amerického novináře. Jsem zvyklý číst převážně knihy vědců, ale na rozdíl, od předchozího komentujícho nevidím v tom, že je autor novinář takový problém. I mně se kniha zdála občas moc jednoduchá, za což taky strhávám jednu hvězdu, ale na druhou stranu je to dobré pro lidi, kteří s fyzikou a astronomií teprve začínají. A jinak mi obsah přišel zajímavý a dozvěděl jsem se i některé nové věci. Takže ve výsledku 80%.
Několik desítek medailonů o fyzicích, či spíše fiolozofech a později vědcích zabývajícíh se fyzikou. Kniha je velmi dobře napsaná a čtivá. Snad poprvé vyšly knižně takto ucelené životní příběhy vědců od starého Řecka až Newtona a předpokládám, že mnohdy budete velmi překvapeni. Bohužel, někdy jsou medailony až moc stručné, knížce by rozhodně neuškodila větší délka. Dávám tedy 4 hvězdy.
Knihu bych rozdělil na dvě části. První pojednávající obecně o evoluční teorii, jejích mechanismech a podobně je naprosto skvělá a dala by se hodnotit 100%. Druhá část, kde je popsánavlastní teorie profesora Flegra už mne zaujala méně a to z důvodu, že Teorie zamrzlé plasticity je jednak víceméně opsána z předchozích teorií (teorie přerušovaných rovnováh) a jednak se mi nezdá přílišpravděpodobné, že by fungovala tak univerzálně jak si pan profesor myslí. Zcela jistě se na některých jevech uplatňuje, ale stejně tak se tam uplatňuje i řada dalších mechanismů. Tuto část bych hodnotil za 60%.
Celkově tedy za 80%, zejména díky první části knihy.
Vskutku originální kniha o kvantové fyzice, jsem rád především za pasáž o pavědě, která si bere do úst kvantovou fyziku. Knížka je i docela vtipná, historky z psího života a pokusy fenky o praktické využití kvantové mechaniky v psím životě jsou příjemným odlehčením. Jinak mi knížka přišla občas až moc zjednodušující. Proto dávám 4 hvězdy.
Obor hledání exoplanet a mimozemského života mne velmi zajímá, navíc je to velmi rychle se rozvíjející obor astronomie. Proto jsem rád, že i v češtině vyšla tato kniha objevitele první exoplanety 51 Pegasi. Kniha na jedné straně popisuje složitou a trnitou cestu za objevem první exoplanety a na druhé straně dnešní boom, kdy se objeví během roku několik desítek, i set planet, tedy věc před pár lety neočekávaná. Uděluji zasloužených 5 hvězd.
Velmi poučná kniha o havárii raketoplánu Columbia a vlastně celé NASA. Text vznikl ještě v roce 2003, tedy těsně po havárii, knížka tím občas trochu trpí, zvláště když čte člověk knihu s odstupem 10 let a už ví, že vše dopadlo trochu jinak. Knize také škodí několik drobných faktických chyb. Obsahově je to ovšem pecka, dozvíte se mnohé podrobnosti o havárii Challengeru i Columbie, možných a uvažovaných příčinách havárie, dalších závažných selháních raketoplánů a smrtelných nehodách kosmonautů, budoucnosti americké, ale i ruské kosmonautiky, samozřejmostí je přehled všech letů raketoplánů k roku 2003 a technické podrobnosti o raketoplánech a zázemí raketoplánů. Proto dávám nejvyšší možné hodnocení.
Pro začínající zájemce o kosmonautiku rozhodně velmi hodnotná kniha. Pro lidi, které kosmonautika zajímá už delší čas mohou být informace, které kniha obsahuje občas moc povrchní a jednoduché. Obsah tedy pro mne za 3 hvězdy, ovšem vzhledem k množství skutečně zajímavých a originálních příloh přivírám oko a dávám 4.
Velmi zajímavý, i když občas trochu bulvární pohled do zákulisí obou velmocí v kosmonautice. Převažují tedy utajené příhody a skandály ze Sovětského svazu, neboť tam se jak známo utajovalo podstatně více než v USA. Kniha obsahuje historky o prvních kosmonautech světa a jejich výstřelcích, příběh o tom, jak se bojovalo o místo první kosmonautky, ale také vážnější skandály, kdy šlo doslova o životy, od Apolla 1, Challengeru nebo Sojuzu 1, přes několik sovětských přistání, která jen zázrakem neskončila tragicky. Pro výše zmíněnou občasnou bulvárnost dávám 4 hvězdy.
Řeckou mytologii mám hodně rád. A právě proto dávám jen 3 hvězdy. Mnohé příběhy jsou značně zjednodušené a chybí v nich podstatné informace, po nichž by příběh někdy vyzněl jinak. Některé příběhy, které kniha obsahuje podle mne zase nejsou tak podstatné jako jiné, které v knize naopak chybí.
Skvělá kniha pro každého, kdo se chce dozvědět něco o hledání života jinde ve vesmíru, nebo o tom jaké podmínky musí být pro vznik a rozvoj života splněny. Obsahuje několik desítek nejpravděpodobnějších a nejčastějších vysvětlení Fermiho paradoxu. Navíc souhlasím s autorovými závěry, takže dávám plný počet.
Tato kniha pro mne byla jistým zklamáním. Turing je jeden z mých nejoblíbenějších matematiků a tak jsem byl rád, že o něm vyšla kniha v češtině. Začetl jsem se tedy a čekal a čekal, kdy se už konečně dozvím něco o Turingovi a stále nic, z větší části jsem se dozvěděl technické podrobnosti počítačů té doby, různé historky atd. což je jistě zajímavé, ale přímo o Turingovi jsem se dozvěděl jen velmi málo...
Horolezectví mne zajímá jako z jeden mála sportů už od mládí. Horolezci jsou také jediní sportovci, které skutečně bezmezně obdivuji. Proto mne tato kniha, která popisuje stěží uvěřitelný příběh člověka, který vylezl na svou úrvní osmitisícovku, hned na K2 a to ještě těžkou cestou v rámci týmu plného Italů, představuje vrchol všech horolezeckých knih. A panu Rakoncajovi patří obrovský obdiv za to, že měl odvahu jít na K2 dvakrát.
Poměrně dobrá a čtivá kniha o ženském horolezectví. Od prvních pokusů až po špičkové lezkyně současnosti. Messner popisuje příběhy jednotlivých významných lezkyň mezi nimi například Wandy Rutkiewicz, Gerlinde Kaltenbrunner a dalších. Celkově hodnotím za 4 hvězdičky.
Vynikající horolezecká kniha popisující 4 z nejvýznamnějších expedic na nejtěžší horu světa. Nejprve je zde obsáhle vylíčeno první dobytí osmitisícovky Francouzskou expediíc v roce 1950, následuje první průstup Himálájské stěny v roce 1970, Messnerova expedice v roce 1985 a Československá polozapomenutá expedice v roce 1988. Všem kdo se zajímají o horolezectví mohu doporučit, dozvíte se řadu zajímavých informací.