Vixiene komentáře u knih
Po přečtení Útočiště od totožného autora jsem si říkala, že si ROZHODNĚ musím přečíst cokoliv dalšího, co napíše. Obávám se ale, že Jérôme si nasadil příliš vysokou laťku, kterou nebyl schopen Obrem z Mlhy pokořit. V moment, kdy jsem Obra dočetla je již venku jeho další kniha Krvavé stíny, snad tedy u nich to bude lepší.
V Detroitu se začínají (znovu) ztrácet děti a detektiv Stan tak zažívá stejné hrůzy, jaké zažíval před 15 lety. Některé jsou posléze nalezeny zavražděné a pachatel je pojmenován jako Obr z mlhy po známé mytické postavě. Zdá se však, že se po Obrovi slehla zem..
Na to, jak je kniha krátká, tak na mě působila hrozně rozvlekle. Nicméně pokud pominu tuto skutečnost, v knize mi chyběly jakékoliv zvraty a nejvíce mi to zabil asi konec. Vyloženě nepotřebuji v knihách nějaké wow konce/wow efekty a nevím co wow všechno, ale tady to bylo tak nudné a předvídatelné, že jsem byla fakt hodně zklamaná. Atmosféru sice hezky dokresluje popis pochmurného a špinavého Detroitu, ale bohužel ani to mi nepomohlo knihu kdovíjak hltat.
Věřím, že své čtenáře si kniha najde, já už se do ní ale bohužel znovu nikdy nepustím.
Po celé Evropě začíná vypadávat elektřina, což s sebou nese řadu problémů, se kterými se všichni musí potýkat.
Blackout pro mě nebyla zrovna nejlepší volba ke čtení. Vše bylo roztahané, mnoho popisů, na můj vkus poměrně hodně politiky a jen málo posunu v ději. Vůbec mi to nepřišlo napínavé, většinu doby jsem si říkala, kdy už se konečně začně něco dít. Náměť mě nadchnul, ale zpracování vůbec, mnoho scén mi přišlo neuvěřitelných. Ale abych jen nehanila, tak mnohdy mi vyprávění přineslo hluboké zamyšlené a husí kůži nad tím, jak hluboce v pr... bychom bez elektřiny byli.
Knihu tedy doporučit bohužel nemohu, nicméně Helix, který od autora mám, tak plánuju ještě vyzkoušet.
Dárek je v pořadí má čtvrtá kniha od pana Fitzeka (hodlám je postupně pročíst všechny) :)
Opět, jako u všech autorových knih můžete očekávat velkou čtivost, stránky vám ubíhají pod rukama, kapitoly jsou krátké (někdy až moc) a zpracování knihy je opět moc hezké.
Hlavní postavou je Milan, který je analfabet. Jednou při cestě potká auto, kde sedí mladá dívka, vypadá zoufale a tiskne papír s nějakou zprávou na okno. Milanovi to nedá a začne dívku hledat...
Ačkoliv se mi Dárek zatím líbil ze všech Fitzekových knih asi nejméně, i tak jsem ráda, že jsem si jej přečetla - měla by to být autorova prvotina.
Nevýhodou je, že kdo už má od autora něco načteno, tak už zná jeho vzorec psaní a ví, co zhruba může od jaké postav v ději očekávat. Nicméně, ikdyž jsem něco málo odhadla, tak stejně se našly zvraty, které mě velice překvapily.
2,5/5
Riley Sager je autor, který píše čtivě, poutavě. Tuto knihu jsem ale měla rozečtenou 2 měsíce. V polovině jsem ji odložila a nějak jsem nebyla schopna se k ní vrátit, nakonec jsem se ale dokopala k tomu ji dočíst . Nicméně že by to byla výhra se říct nedá :-)
Jednak celý příběh postrádal napětí a šmrnc, kterého byl v Zamkni poslední dveře dostatek, druhak jsem byla absolutně zklamaná a znuděná koncem. Pořád jsem doufala v NĚCO a to NĚCO bohužel nepřišlo. Možná kdyby knihu autor lehce zkrátil, tak by jí to prospělo, ale obávám se, že nezachránilo.
Po dalších knihách od Rileyho určitě sáhnu, ale k této se nejspíš už znovu nevrátím.
Po knize jsem sáhla víceméně naslepo v knihovně a vyklubala se z toho velice příjemná oddechová četba na pár odpolední. Pamatuji si, že někdy pro mě bylo těžší se ke čtení vrátit, protože mi přišlo, že děj se posouvá velice pomalu, ale nakonec jsem ráda, že jsem knihu dočetla.
Ve stručnosti - příběh vypráví o Eleně, která je čarodějkou vína. Znamená to, že díky ní vinice prosperuje, ona s vínem souzní a pomáhá mu růst a plodit. Elenu ale někdo začaroval do žáby a jakmile se jí povede se z ní osvobodit, vrací se na vinici, kde se ale spousta věcí změnila. Potkává se s mladíkem, který tuto vinici koupil, což Elena nese velice špatně.
Zkrátka oddechové čtení, které mě nezklamalo, ale ani nenadchlo a popřemýšlím, jestli se vůbec budu vrhat na další díl/y, spíš asi ne :-)
Konečně jsem si pořídila a přečetla další přírůstek do Zaklínačské komiksové rodiny. Co jsem koukala na svá hodnocení předchozích dílů, tak toto bude asi nejslabší, ale nebude to kvůli příběhu, ale kvůl zpracování. Nějak mi prostě v tomto případě vyprávění nesedlo, působilo to zmatečně a já se mnohdy musela vracet v příběhu zpět, protože jsem vlastně špatně pochopila co se stalo. Kresba ale super, ta se mi u těchto komiksů líbí snad vždy.
Je to komiks a navíc velice útlý, takže do hodiny nemáte co číst, nicméně já Zaklínače zbožňuji a jakmile vidím, že vyšel další díl, tak po něm prostě jdu :-D Upřímně ale doufám, že pokud série bude pokračovat, tak nebude mít sestupnou tendenci, protože zatím to tak bohužel vypadá :-(
Druhý díl ze série Měsíčních kronik, který mě jen utvrdil v tom, že je tato série pro mě! :D To protnutí retellingu na známou pohádku a zároveň scifi je prostě perfektní, originální a ještě jsem nečetla nic v podobném duchu. V tomto případě se jedná o retelling na Červenou Karkulku, jak již obálka napovídá. Styl psaní je jednoduchý a čitvý, takže vás zcela pohltí. Oblíbila jsem si hned několik postav a ikdyž hlavní hrdinka Scarlet má občas nějaké ty své mouchy, tak ani ona mi nijak nevadila. A hlavně se mi líbilo propojení prvního a druhého dílu, jelikož jsem ho tak úplně nečekala :-)
Jasněže děj je místy předvídatelný a jednoduchý, ale je to cíleno spíše na mladší čtenáře, takže v tomto případě mi to vůbec nevadí. Jsem zvědavá, kam se příběh bude ubírat v dalšíchdílech a já se co nevidět snad pustím do Cress :-)
Řekla bych, že oproti minulému svazku trochu kvalitativně sešup dolů, ale i tak je to příjemná chvilková zábava :-)
Bylo to fajn, nicméně se seriálem nesrovnatelné :-) ač jsem měla větší očekávání, tak mě čtení bavilo.
Předně musím podotknout, že jsem knihu poslouchala jako audioverzi a byla to chyba. Rozhodně doporučuji ji spíše číst. Projev byl sice fajn, takový pohádkový, ale prostě si nemohu pomoct, audioverze tomuto příběhu vůbec neslušela. Příběhu nesedla ani délka - tolik zbytečných a hluchých míst co v knize bylo... autorka by udělala lépe, kdyby finální verzi malinko seškrtala.
Moje očekávání prostě byla zase příliš vysoká. Byla to milá fantasy, ale dělalo mi problém se k ní vracet. Nebyly tam žádné strhující situace, žádné "cliffhangery". Musím se přiznat, že hlavní hrdinka Hirka mě někdy svou hloupostí vyloženě vytáčela :-D Člověk by snad nenašel jedinou kapitolu, kde nepronesla nějaká slova sebelítosti. Záporák byl jako vystřižený ze šablony, stejně jako typická YA romantická linka.
Svět je vykreslený pěkně, je originální. Námět jako takový je také super. Jen mi to přišlo ploché, místy až bezdějové. Za velké plus považuji vizuál knihy, hlavně ten mě totiž nalákal ke koupi.
Když to vezmu kolem a kolem, jsem z knihy spíše zklamaná, nicméně další dva díly si i tak přečtu, třeba svůj názor změním. K přečtení doporučuji (nejen) mladším čtenářům, kteří si nepotrpí na moc náročné a propracované fantasy příběhy a mají rádi spíše jednoduché oddechovky.
Mimochodem - z knihy vyplývá jedno důležité ponaučení... Dávejte si pozor na to, s kým máte sex, můžete totiž zplesnivět. (Jo, fakt..)
Možná díky heslu "Pro příznivce Hunger Games", které je uvedené na obálce jsem čekala něco víc. Knížka mi bohužel moc nesedla :-(
Námět se mi moc líbil. Partička feťáků, které někdo unese na opuštěný ostrov a oni musí plnit "úkoly", aby se dostali z ostrova živí a (což je hlavní) obdrželi svou tak vytouženou dávku heroinu. Určitě byl příběh místy napínavý, při představě některých scén mi bylo opravdu úzko a NECHTĚLA bych být v jejich roli.
Návnada je survival, psaný svižně, se snahou vynechat "hluchá místa". Bohužel, na můj vkus šlo vše až moc rychle. Čekala jsem promyšlenější, propracovanější vyvražďování. Ne pouze jeden "druh" smrti v hlavní roli. Možná to zní zvláštně, ale věřím, že pokud si knihu přečtete, pochopíte jak to myslím. K postavám jsem si za těch krátkých 220 stran nestihla vybudovat jakýkoliv vztah a jejich osud mi byl úplně jedno. Tak moc možností jak rozvinout takto skvělý námět, který byl naprosto nevyužitý. :-( Velká škoda.
Nicméně originální zakončení mě celkem potěšilo, čekala jsem, že to skončí trošku jinak. I tak se ke knize ale už nikdy nevrátím.
Najdi Rebeccu je jednou z řady válečných knih z období druhé světové války. Předně musím říct, že kniha jako taková mě docela bavila, četla se moc dobře, nicméně nic mě "netahlo" se k ní po odložení vracet. Je to jedna z těch knih, které když dočtu, tak za měsíc nevím, o čem byla (dočetla jsem ji asi před týdnem a už teď si horko těžko vzpomínám :-D). Je rozdělená na část "před válkou", "ve válce" a krapet "po válce".
Abych byla upřímná, nejvíce mě bavila asi ta část před válkou, kdy se dva ústřední hrdinové - Rebecca a Christopher poznávali, prožívali spolu dětství a postupně se do sebe zamilovávali. Christophera jsem tedy měla ráda o něco více, než Rebeccu, její chování mi místy přišlo dosti sobecké.
Nejsem člověk, který by dovedl posoudit historické hledisko, co bylo reálné nebo co bylo naopak mimo. Nicméně, i mně jakožto laikovi přišlo některé scény opravdu až moc nereálné a přitažené za vlasy. Část "po válce" mě nebavila pak už vůbec...
Čekala jsem mnohem více, ale měla jsem se pustit spíše do Růže bílá, černý les od autora, která by měla být mnohem lepší :-)
Došla jsem asi do poloviny a vzdala jsem to. Z námětu jsem byla nadšená, spojení detektivky a fantasy? To prostě chceš! Ale to zpracování mi teda vůbec nesedlo. Působilo to na mě nudně, postavy byly velice ploché, nic jsem jim nevěřila, spíš mě rozčilovaly. Co se týče samotného světa, tak tomu byla věnováno až zoufale málo pozornosti, takže působil ploše a nedomyšleně, stejně jako samotné postavy. Chápu, že je to standalone a celý nový svět nacpat do necelých 450 stran je obtížné, ale odfláknutím taky cesta nevede.
Pro mě určitě přešlap vedle, hvězdičku dávám za super nápad, ale knihu nemůžu doporučit.
2,75/5
Eeeh, no teda :-D ani nevím, jak mám tuto knihu charakterizovat. Bizarní detektivka? :-D Možná. Poslouchala jsem audio verzi, nejsem si jistá, jestli bych u psané knihy vydržela. Nebylo to vyloženě špatné, a když to vezmu obecně, bavilo mě to více, než Spad od autora, zde se alespoň necestovalo jen z bodu A do bodu B, ale něco se dělo. Čekala jsem zbraně a sex na každém kroku, protkané napětím, vtipem a příběhem, který vás chytne a nepustí. No a dostala jsem zbraně a sex na každém kroku. Toť vše. Oceňuji sarkastické hlášky, u který se člověk zasměje, ale bylo jich docela poskrovnu. Co ale neocením je plytký, jednoduchý děj s ještě jednoduššími zápletkami a rádoby zvraty. Například první část (povídka) mi nesedla vůbec, ta mě vyloženě nudila. Prostě stejně jako u Spadu - čekala jsem víc.
Na 3 hvězdy to není, ale 2,5 jsem dala Spadu a ten mě, jak už jsem zmínila, bavil méně. Proto "neforemných" 2,75 hvězdy.
Co se týče samotné formy audioknihy, tak jsem byla spokojená. Příjemně namluveno, včetně nějakých těch "ratatatata efektů", ty mě baví :-D
2,5/5
Tak bohužel za mě velké zklamání. Ale nejsem zklamaná ani tak obsahem knihy, jako tím, že mi prostě nesedl autorův velice specifický styl psaní, těžký na čtení. Píše hodně popisně, rozhodně u jeho knih neplatí, že ke knize sednete a nemůžete se samou nedočkavostí odtrhnout. Původně jsem si říkala, jestli ji vůbec dám do dočtených knih, když jsem vlastně při čtení mnohdy nevnímala (tím, jak mi nesedl autorův styl psaní, musela jsem u čtení přemýšlet nad všemi možnými jinými věcmi, pozornost se tříštila a já nevěděla, o co vlastně v některých povídkách jde). To, co jsem ale přečíst zvládla mě celkem bavilo (námětem, typickou lovecraftovskou plíživou a temnou atmosférou). Určitě někdy vyzkouším přečíst něco dalšího od Lovecrafta, protože jeho fantazie a svět, který vytvořil mě prostě fascinuje a o to víc mě mrzí, že se mi kniha nelíbila. :-( Možná jsem do něj zatím zkrátka jen "čtenářsky nedorostla" :-D
Pro začínající čtenáře (a malé milovníky pejsků) ideální knížka, krátká s velkými písmeny, jednoduše napsaná, s milým příběhem a krásnými kreslenými ilustracemi. Příběh navíc uzavírají i nějaká ta ponaučení, které si děti mohou vzít k srdci. :-)
Naprosto perfektní. Nutnost pro všechny, v jejichž srdcích se usídlil tento festival. Popis historie festivalu je napsán velice "lidsky", není to jen výčet zlomových událostí, ale jako přímé vyprávění organizátorů, vystupujících, fanoušků, přičemž mnohdy se dozvíte zajímavé vtipné střípky "ze zákulisí" (a že jsem se někdy smála opravdu nahlas) :D
Do této knihy jsem se vrhala s tím, že se mi dostane maximálně průměrného čtení a je celkem vysoká možnost, že se mi příliš nebude líbit a nedočtu ji. Nicméně jsem si tuto sérii chtěla přečíst předtím, než se vrhnu na Šest vran. Výsledkem bylo přelouskání knihy během dvou dnů a velmi příjemné překvapení. Rozhodně to není žádné terno ve svém žánru, nicméně je to příjemné počtení, ve kterém je sice celkem dost klišé a vyprávění je poměrně šablonovité, ale čte se to fajnově a příběh umí udržet vaši pozornost. Hlavní hrdinku Alinu jsem si sice nijak zvlášť neoblíbila, stejně jako jejího kamaráda Mala, ale naopak Temnyj mě opravdu bavil :-) A celkově svět, ve kterém se příběh odehrává mě také baví, ikdyž by bylo fajn, kdyby se autorka trochu rozepsala, třeba v dalších dílech se dočkám :-)
Co mi vadilo ale hodně, bylo množství chyb, které v knize bylo. Nebyly to jenom překlepy, přeházená písmena nebo chybějící písmena, ale bohužel i gramatické chyby.
Z mého pohledu celkem průměrná, byť velice čtivá detektivka. Místy mi přišla trochu uměle natahovaná a ikdyž se autor snažil, aby konec byl nepředvídatelný, tak se bohužel dal (alespoň z části) poměrně snadno odhadnout. Celkově to bylo ale příjemné počtení a detektiv s jeho kocourem jsou mi sympatičtí :-) Proto určitě sáhnu i po dalších dílech.
Tento díl mě bavil méně, než Němý křik. Chybělo mi napětí, temná atmosféra, tajemno, hádání, kdo je možný pachatel. Prakticky vše, co bylo právě v prvním dílu. Proto dávám o hvězdičku nižší hodnocení. Postava Kim mě ale pořád baví, ale bojím se, že jestli se i v dalších dílech bude mluvit o její minulosti pořád dokola to samé, tak mě bavit přestane. Nicméně, nechám se překvapit. Shrnutí - průměrné jednoduché krimi, které ničím nepřekvapí, ale které je skvělé pro odpočinkovou četbu.