Vlašimka Vlašimka komentáře u knih

Tajná kronika Rychlých šípů ...a jiné příběhy Tajná kronika Rychlých šípů ...a jiné příběhy Štěpán Kučera

Mně se opravdu líbilo. Hravé a když člověk vyroste na Rychlých šipech, tak i punkáčsky svatokrádežné. Prostě jednohubka na zimní chatu, když není co dělat a vypadne wifina.

26.02.2025 5 z 5

Džínový svět Džínový svět Radek John

Byla 80.léta a mně se dostala do ruky tahle knížka. A já na střední a wow! Kde je nějaký chytrý kluk s motorkou, který zároveň dokáže přeložit anglické písničky, kde je? No, nebyl. Ale Džínový svět byl a úplně jsem mu propadla. Dnes už knížku do ruky raději nevezmu, uchovám si tu vzpomínku na tuto Johnovu pecku, která mě oslovila daleko více než Memento

24.02.2025 5 z 5

Proč vlastně běhám? Proč vlastně běhám? Jan Sačík

Knížku mi doporučila jedna známá, která začala rekreačně běhat půlmaratony. Že jí bavila. A musím říct, že mě také. Sačíkův jazyk je fajn, autor je asi trochu nesnesitelný chlap,
ale určitě nezkazí náladu a já nejsem jeho žena, tak proč soudit. Kniha bavila. Doporučuji číst devíti alkoholikům z deseti:). Ale vážně: při léčbě alkoholismu se říká, že mozku je vlastně jedno, na čem si uděláte závislost. A tak není vůbec špatné, když si člověk přehodí závislost z láhve na běh. Jenom si nesmí myslet, že tím na to vyzrál a má nadosmrti klid. Sačík v poslední kapitole ukazuje(a je ni upřímnost sympatická), že k prohře je pořád hodně blízko.

19.02.2025 5 z 5

V ráji šumavském V ráji šumavském Karel Klostermann

Syrové, a čtivé. Neuvěřitelné, že knížka i jazykově funguje po sto letech. Zaujala mě postava Podhamerského, takový věčný typ namistrovaného oblastní manažera, který má pocit, jak na vše vyzraje a přitom se v podstatě udře ve své nadutosti k smrti. Kolem a kolem mi ho bylo až líto.

30.01.2025 4.5 z 5

Zdroj Zdroj Ayn Rand (p)

Takto má vypadat velký román! Nejen rozsahem, ale hlavně myšlenkami. Utkvěla mi v hlavě třeba situace, kdy samolibý kritik Toohey chce od hlavního hrdiny vyzvědět: "Co vy si vlastně mě myslíte?" A dostane zcela neočekávanou odpověď: "Ale já o vás vůbec nepřemýšlím." To je přeci super stěrka pro každého egouše :)

21.12.2024 5 z 5

Cesta zpátky Cesta zpátky Erich Maria Remarque (p)

Evropa po první světové válce. Když jsem tuhle knihu četla v mých šestnácti, tak mě zdaleka tak nebavila, jako Tři kamarádi nebo Nebe nezná vyvolených. Holt tam nebyla ta velká láska :-) Myslela jsem si, že se k ní už nevrátím, ale teď ... po letech, ejhle, je to dobrá kniha! Asi je to tím, že člověk do ní musí dozrát. Ale ta bezútěšnost společnosti po válce je dost děsivá.

19.07.2024 4 z 5