Vodomilka komentáře u knih
František Škroup, autor české státní hymny, zemřel v Holandsku - to si asi každý pamatuje ze školy. Touto knihou autorka poodhaluje životní příběh posledních měsíců života Škroupa v Nizozemsku. V pravdě badatelská práce musela předcházet samotnému psaní příběhu. Tolik detailů o strastech autora první české opery a další podrobností o jeho tvorbě snad ještě nikde nebylo sepsáno. To vše však není zpracováno jako nudný životopis, ale jako lidský příběh formou beletrie.
Přidanou hodnotou je, že nejde o pouhou historii (podloženou fakty), ale příběh Škroupa je proložen současností. Jakou? Inu spolu s příběhem Škroupova života se odvíjí vyprávění, jak autorka dohledávala potřebná historická fakta. To je přidaná hodnota pro všechny, které zajímá samotná práce autorky, která odhalila v muzeích, archivech, rodné obci Škroupa či v písemnostech, jak se žilo v jeho době. Mnohé překvapí - třeba pošta z Rotterdamu do Prahy či zpět byla doručena rychleji než dnes!
Jsem ráda, že díky ní vím o Škroupovi mnohem víc, něž jen kde zemřel. Smutné je, že jeho velké přání doposud nebylo splněno - být pohřben doma. Jakoby text písně - Kde domov můj - předpověděl jeho touhu po domově. Rovněž vím, že se při návštěvě Rotterdamu zajdu podívat na místo, kde je pohřben.
Vřele tuto knihu doporučuji k přečtení. Je čtivě napsaná a trochu i s nádechem detektivní práce.
Na závěr jako dovětek dodávám, že kniha má i obrázky dokumentující místa pobytu Škroupa v Rotterdamu.
Opravdu hezké čtení.
Docela jsem váhala, jestli si přečíst knihu o Karlu IV., kterou napsal Američan. Ale rozhodla jsem se odhodit předsudky a pustila se do toho. Jsem moc ráda, že jsem tu odvahu našla. Je to skvělá knížka! Autor píše o císaři velmi citlivě, obdivuji jeho hluboké historické znalosti, které jsou z knihy poznat z každé kapitoly a moc se mi líbil i autorský styl. Kniha je plná napětí, přitom nejde o žádnou bulvární senzaci. Kdo čte historické romány, tak by si měl Pátou královnu přečíst. Rozhodně to stojí za to! Moc mě mrzí, že nemohu hned sáhnout po další autorově knize, protože kdyby nějaká na trhu byla, hned bych to udělala. Doporučuji všem! Nebojte se zariskovat. Tahle kniha o Karlu IV. je sice jiná, než většina ostatních, ale je skvělá!
Žárlivost byla před přečtením této knihy pro mne jen pojem. Po přečtení je mi vcelku jasné, že žárlivci to mají v životě hodně těžké. Byla jsem překvapena, že hned v úvodu Renáta přiznává, že je žárlivá a začala jsem být zvědavá, jak autorka zvládne příběh, když předem vím, že je o žárlivosti (což je tedy i z nadpisu zjevné, ale dnes se na název knihy mnohdy nedá plně spolehnout - zde je na místě). Musím uznat, že se to autorce povedlo bravůrně. Příběh je doslova o chorobné žárlivosti a je s podivem, co všechno je za jediným slůvkem - žárlivost - schováno. Kniha je plná emocí a má hodně daleko k nějaké romantice (tam jsem totiž knihu našla zařazenou v knihkupectví). Pokud jde o styl psaní, musím konstatovat, že autorka má pestrou slovní zásobu, volba slov je vždy na místě (podporuje vnímání emocí) a perfektně zvládá tempo textu. Za mne výborná kniha a pochvala o to větší, že jde o prvotinu.