VVendigo
![Přestřelka Přestřelka](https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64538/prestrelka-64538.jpg?v=1297626202)
Příšerně protivná kniha. Nekonečné producírování svazáckého edgelorda.
Někomu se to může zdát mile realistické, až existenciální. Já tam mezi řádky pořád četl: "Čumte, co si dovolím napsat," vyfutrované nenápadnou obligátní kritikou maloměšťáctví a "nešvarů".
A to jsem prosím o autorovi nic nevěděl.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Stepní vlk Stepní vlk](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/1793/stepni-vlk-OLz-1793.jpg?v=1649532020)
Do poloviny jakási onanie buržoazního bohéma. Pak dojde na souložení a trochu se to zlepší.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Smutní trubači (čtyři povídky) Smutní trubači (čtyři povídky)](https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82775/smutni-trubaci-ctyri-povidky-cB9-82775.png?v=1538083617)
Velmi všední a přitom fascinující příběhy amerických venkovanů hledajících stěstí, zejména ve velkoměstech. Autor tématizuje i sebe jako jednoho z nich a své psaní.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![S geologickým kladívkem šesti kontinenty S geologickým kladívkem šesti kontinenty](https://www.databazeknih.cz/img/books/90_/90044/s-geologickym-kladivkem-sesti-kontinenty-90044.jpg?v=1317198575)
Ve své době kniha jistě potěšila nejednoho českého geologa. Dnes je to sbírka fousatých historek o neznámých lidech. Místy to až připomíná folkloristický sběr. Ale má to jisté kouzlo, pokud oblibujete nekonečný proud kratičkých anekdot o tom, jak se kdosi spletl, přeřekl, nebo cosi vtipného odvětil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Soumrak dne Soumrak dne](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47165/soumrak-dne-PBA-47165.jpg?v=1664529545)
Zajímavý kříženec, spojující anglické umění understatementu a japonskou práci s tím, co není v díle obsaženo. Ačkoli mi konec přišel poněkud polopatický, zůstává jakési tajemství a chuť přečíst si to znovu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Oldřich z Chlumu Oldřich z Chlumu](https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/231388/hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-oldr-Kph-231388.jpg?v=1424775288)
Zápletky ani styl povídek nejsou žádný zázrak, ale je to dobré "čtivo". Z biografické části vyplývá, že autor postrádá soudnost (protiřečí si, srovnává kroniky a denní tisk, nevidí rozdíl mezi literaturou a tím co produkuje), takže jeho epopeje si rozhodně nechám ujít.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zápisky lékaře z pozdní noci Zápisky lékaře z pozdní noci](https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60128/zapisky-lekare-z-pozdni-noci-60128.jpg?v=1295460514)
Kniha, která nutí k zamyšlení. Například: Jsou to vůbec povídky? Čte pan Rath něco jiného než Blesk? Nebylo by zajímavější prozkoumat okolnosti jejího vydání a vzniku nakladatelství, jekož byla prvním titulem? Koukám, že možná bylo: http://blisty.cz/art/10322.html (na konci)