Výmrdos komentáře u knih
Pokud chcete přestat kouřit, tato kniha je pro vás. A myslím si že zlomí i tvrdohlavější jedince. Na mě fungovala.
Právě jsem Římanku dočetl.
Jedná se skutečně o unikátní kus literatury už jen kvůli tomu, že autor, jakožto muž, vnitřně vykresluje v ichformě pocity ženy, ač prostitutky, tak ženy, která i navzdory svému zaměstnání touží po morálních hodnotách a konvenčním životě a štěstí i navzdory uvíznutí v krysím závodu za penězi, které vydělává na ložním prádle s rozličnými ožgery.
Moraviovi se podařilo plně podat naprostou odpornost všech charakterů, osobně se domnívám, že jediný (doufejme) morálně akceptovatelný charakter je kněz, který Adrianu zpovídal, vždy však jen kvůli tomu, aby po cestě z kostela mohla udělat další pitomost.
Nejvíce sympatický mi byl muž, který se dopustil znásilnění, a to proto, že mi to přišlo jako nejmenší prohřešek v porovnání s ostatními charaktery, u nichž Moravia vyložil zkaženost napříč sociálními vrstvami.
Nejvíce chci asi vyzdvihnout psychologický vývoj Adriany, ne že by se mi snad líbil, ale obdivuji jak se podařilo Moraviovi vylíčit, jak se během tří let dokázaly změnit její život, iluze, charakter a hlavně přístup k hříchu jakožto ženy věřící. Jedním jediným přešlapem, a to snad i nechtěným, se spouští kaskáda událostí, která je naprosto nezvratitelná.
Jediné, co mi po chuti nebylo, byly občas zdlouhavé popisy nábytku, oblečení, či toho, co dělala maminka, i když to pro děj nebylo vůbec důležité - ale to k románům patří, proto za absence tohoto menšího rýpnutí se nebojím hodnotit jako 5/5.