weriness komentáře u knih
Jedná se o mou první knihu od Petry Dvořákové. Sama bych si ji nejspíš kvůli depresivnímu nádechu vůbec nevybrala, dostala jsem si darem. Jazyk knihy mi velmi vyhovoval - byl syrový, jakoby postavy nahrávaly svoje skutečné, právě probíhající myšlenky na diktafon, což celému příběhu přidalo na uvěřitelnosti. To, že kniha byla vyprávěna v první osobě a nikoliv vypravěčem, byla skvělá volba. Kniha nevypráví žádné vznešené dobrodružství, žádné velké události - jen obyčejný život obyčejné vesnické rodiny - ale přesto mě děj velmi vtáhl a knihu jsem přečetla během pár dní. Období popisované v knize jsem neprožila, o to víc oceňuji upřímnost a popis naprosto všedních událostí, které mi pomohly se do dané doby vžít a snad ji lépe pochopit. Postavy Aleny, Jirky i babičky mě nebetyčně štvaly, ale není to špatně - právě naopak. Myslím, že přesně takové měly postavy být. Kdyby byly méně otravné, kniha by vlastně vůbec nemusela vzniknout, protože přesně ony děj ovlivnily nejvíce. Konec byl zvláštní, možná trochu uspěchaný či nedotažený, možná i trochu přehnaný, ale dojem z knihy mi určitě nezkazil. Poprvé po dlouhé době i cítím potřebu a chuť se k nějaké knize vyjádřit.
Prosim, neporizujte tuto knihu svym detem (a celkove prosim jakoukoliv knihu o sexu a moralce si nejprve prectete, nez ji detem date). Dnes uz naprosto zastarala, detem toto do ruky nepatri. Zastarale nazory, ktere detem uzaviraji cestu ke zdravemu objevovani jejich sexuality a emoci. Ani jsem nedokazala docist.