Pláňata přehled
Petra Dvořáková
Román o dozrávání v přelomové době. Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Pavlína, ústřední vypravěčka této vícehlasé prózy, svým dětským srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých tajných přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to „každý s každým myslí tak nějak dobře“, je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí a z toho plynoucí pokušení vykonávat moc je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra. Pavlína už dávno není školačka, ale pořád se jí nedaří vstoupit do dospělého života bez neustálého klopýtání. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět? Zmizí snad tíha s milosrdnou tmou? Anebo naopak s příchodem nějaké větší záře?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pláňata. Přihlašte se a napište ho.
Autorka umí psát. Její knihy se sestávají z krátkých kapitol a ještě kratších vět, a přitom jsou plné děje, citů, myšlenek a zvratů. Nikdy to není jednoduché čtení a často z něj mrazí, ale i z toho důvodu se její knihy čtou jedním dechem. Pláňata v tomto nejsou výjimkou, jsou prostoupené láskou i zmarem bez možnosti změny. Zcela doporučuju
Mám také obdobie teraz - idem na vlne našich, českých aj slovenských autorov. Táto kniha vynikajúcej Petry Dvořákovej ma dostala, ešte teraz mám zimomriavky.
100 nejčtenějších knih roku 2024
27.12.2024
50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2024)
02.09.2024
10 nejčtenějších knih (listopad)
15.11.2023
Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.
Kniha Pláňata v seznamech
v Přečtených | 1 394x |
v Mé knihovně | 234x |
Čtivý a smutný příběh o dospívání na sklonku komunistického režimu a v první polovině 90. let 20. století. Příběh vypráví o životě jedné rodiny na vesnici, kde každý její člen měl své tužby, přání a naděje a ve které byla vytoužená svoboda nakonec jen jakousi iluzí. Tahle rodina, která žije na hromádce ve starém domě, je totiž zaplevelená, plná toxických vztahů i agrese. Celá kniha sestává z různých úhlů pohledů Pavlíny, její matky a otce. Čtenář si během děje připomene i dobové souvislosti. Příběh je nesmírně poutavý, plný emocí, hlubokých myšlenek a celý její děj je dynamický. Z některých situací, které si v rodině ani nedovedu představit, mi šel mráz po zádech. Za mě první kniha od téhle autorky a těším se, až si od ní přečtu něco dalšího. Vřele doporučuju.