whack whack komentáře u knih

Ciele OSN v oblasti udržateľného rozvoja: Agenda 2030 Ciele OSN v oblasti udržateľného rozvoja: Agenda 2030 Eva Vlková

Opäť som sa dozvedel trochu viac o tom, čo to je tá dezolátmi démonizovaná Agenda 2030. A opäť som dospel k záveru, že je to príliš plytký programový dokument. Napriek tomu je strašne dôležitý, napríklad aspoň pre dosiahnutie cieľov Parížskej dohody do stanoveného času. Jedna kapitola sa venuje aj situácii na Slovensku (Ciele udržateľného rozvoja na Slovensku).

22.09.2021 4 z 5

Malý atlas liečivých rastlín Malý atlas liečivých rastlín Jaroslav Kresánek

Podrobný popis 100 druhov rôznych rastlín a ich využitia. Každej dvojstrane je venovaná jedna – naľavo text, napravo kreslený obrázok. Ďalej knižka obsahuje zoznam ďalších liečivých rastlín – asi 280, so stručným popisom a bez obrázkov. Nájdeme v nej aj kalendár zberu a iné užitočné informácie o rastlinách. V popisoch sa píše, ako správne rastlinu nachystať na sušenie (na čaj a pod), postupy na iné využitie tam nie sú, u väčšiny nie je ani informácia, že ktoré časti rastliny sa dajú konzumovať priamo.

30.04.2021 4 z 5

Šesť stupňov: Posledné varovanie Šesť stupňov: Posledné varovanie Mark Lynas

Aké budú následky oteplenia atmosféry o jeden až šesť stupňov? V tejto knihe sa to dozviete. Každému stupňu je venovaná jedna kapitola. Už prvé tri sú smutné, ale od štvrtej je to ako z postapokalyptického filmu. Odporúčam každému trolovi, ktorý vraví, že má rád teplo a že tri stupne navyše by privítal.

Kniha je vhodná na pochopenie situácie, ale riešeniam sú stručne venované iba dve strany v poslednej podkapitole. Preto k tejto téme oveľa viac odporúčam knihy od autora Graeme Maxton.

13.02.2021 4 z 5

Vek omylnosti: Dôsledky vojny proti teroru Vek omylnosti: Dôsledky vojny proti teroru George Soros

Soroš v tejto knihe predstavuje svoju teóriu otvorenej spoločnosti, ktorá je prakticky kompletne založená na klasickej antropocentrickej kapitalistickej pravicovo-liberálnej demokracii. Pôsobila na mňa nezaujímavo a nepociťoval som potrebu začať jej podrobnejšie porozumieť.

09.02.2021 2 z 5

Magie země - Techniky přírodní magie Magie země - Techniky přírodní magie Scott Cunningham

Príroda lieči. Vie to každý, kto v nej aspoň párkrát bol. No to, čo sa v tejto knihe označuje za mágiu a kúzla, je v skutočnosti ekospiritualizmus, psychoterapia a meditácia. Nie všetko, ale veľmi veľa, je proste v našej hlave. Napríklad, ak skutočne uveríme, že zem v lese, na ktorej práve ležíme, vstrebáva naše depresie a neduhy, tak sa naozaj môžeme po tom cítiť lepšie. Nechcem týmto tvrdením znevažovať silu a dôležitosť prítomnosti Prírody, no mágia a najmä kúzla majú inú definíciu. Toho, koho zaujímajú podobné témy určite táto kniha nepohorší.

28.01.2021 3 z 5

Núdzový stav globálnej klímy: Riešenia pre lepší svet Núdzový stav globálnej klímy: Riešenia pre lepší svet Graeme Maxton

Jedinečný a veľmi komplexný pohľad na klimatickú krízu. Maxton je jedným z mála, ktorí sa neboja otvorene dávať veci na pravú mieru, hoci je to veľmi nepohodlné, nepopulárne a niektorým to môže aj navodiť depresiu. Podrobne, ale prehľadne popisuje stav globálnej klímy a jej príčiny a následky. Musím povedať, že ma sklamali prvé strany tretej kapitoly, kde vehementne zbavuje viny spotrebiteľov jej prenesením na výrobcov. To mi naozaj nešlo do hlavy, predsa spotrebiteľ financuje výrobcu. Kde nebude dopyt, nebude ponuka. Kolektivista Maxton však všetko vysvetľuje. Neverí, že zmenu dosiahnu jednotlivci zmenou vlastného správania, pretože takýchto jednotlivcov nikdy nebude dostatok na to, aby dosiahli zmenu. Podobne kritizuje neoliberalizmus, ako kŕmiča kapitalizmu požierajúceho túto planétu. Nečíta sa to ľahko, ale budete mať taký nepríjemný pocit, že hovorí o tom, čo ste si potajme aj mysleli. Podobne, ako pri jeho predošlej knihe Zmena alebo kolaps dôkladne predstavuje rôzne odvážne, prelomové systémové riešenia. Tieto knihy by si mal prečítať každý, môžu byť motivačné aj pre aktivistov a aktivistky z klimatického hnutia.

„Jednotlivci sami nemôžu urobiť veľa pre spomalenie zmeny klímy. Ide totiž o kolektívny problém a dá sa vyriešiť iba vtedy, ak ľudia budú konať spoločne. Samozrejme, je dobré, ak ľudia menej lietajú a jedia menej mäsa. Ale môžeme dosiahnuť oveľa viac, ak budeme spolupracovať a zvyšovať tlak na politikov, aby prijímali radikálne transformačné opatrenia. Mali by sme vytvárať združenia a siete a budovať občianske platformy, ktoré by potom podporovali presadzovanie štrukturálnych reforiem.“

18.01.2021 5 z 5

Svet je pre všetkých - Výchova k humánnemu prístupu k zvieratám Svet je pre všetkých - Výchova k humánnemu prístupu k zvieratám Katarína Baleková

Metodická príručka pre učiteľov environmentálnej výchovy na prvom aj druhom stupni základných škôl. K humánnemu prístupu k zvieratám by sa žiaci mali učiť povinne v rámci hodín etiky a prírodovedy. V tejto príručke je veľa bodov, ktorými sa môžu žiaci na hodinách zaoberať a niečomu sa priučiť, nechýbajú ani pracovné listy, doplňovačky a hry. Publikácia môže poslúžiť aj rodičom, ktorí by sa chceli o týchto dôležitých veciach rozprávať so svojimi deťmi doma.

05.12.2020 5 z 5

Klimatický akčný plán Mestská časť Bratislava-Karlova Ves 2020 – 2030 Klimatický akčný plán Mestská časť Bratislava-Karlova Ves 2020 – 2030 Zuzana Hudeková

Skrátená verzia pôvodne 153 stranovej správy zhrňuje na 32 strán základné body ekologického programu bratislavskej mestskej časti Karlova ves, ktorá sa už niekoľko rokov silno vyníma svojim ekologickým programom. Môže to byť ona, kto spustí mestskú "zelenú revolúciu"? Niektoré ďalšie mestské časti, napr Lamač, už nasledujú. Držím palce a podporujem.

04.12.2020 5 z 5

Ochrana klimatu Ochrana klimatu Jan Hollan

Všetko najdôležitejšie o globálnom otepľovaní a klimatickej zmene – príčiny, dopady a sčasti aj riešenia. Spomína sa tzv. stav klimatickej núdze, Parížska dohoda, mimo rečou aj hnutie Fridays for Future, Extinction Rebellion a Limity jsme my, riešenia sú teda sústredené na snahy o bezuhlíkovú civilizáciu. Siedma kapitola je kompletne venovaná tomu, čo môže urobiť každý jeden z nás. Príručka poslúži študentom, aktivistom, ale mala by sa dostať najmä k popieračom a klimaskeptikom.

25.11.2020 5 z 5

Změnit tento šílený svět! Murray Bookchin Změnit tento šílený svět! Murray Bookchin Václav Tomek

Táto knižka pomôže každému pochopiť filozofickú teóriu, ktorú založil Murray Bookchin, a nazval si ju ako "sociálna ekológia". V jeho ponímaní ide o spojenie anarchizmu s ekológiou, nie je to úplne to isté, čo dnes študuje mládež v rámci vedeckej disciplíny s rovnakým názvom. Václav Tomek je odborník, preto dokázal rôzne spojitosti vysvetliť zrozumiteľne a jasno, rozdiely medzi Bookchinovou teóriou a vedeckou disciplínou sa však vysvetliť ani nepokúšal. Bookchin to určite myslel dobre, musel som ale krútiť hlavou nad jeho naivnosťou. Vízie jeho teórie by som si vedel predstaviť maximálne sfilmované v nejakom utopickom sci-fi filme, v ktorom sa ľudský svet po nejakom sociálno-ekologickom kolapse znovuvytvára v podobe sebestačných ekokomunít; Mestá, hospodárstvo aj výroba sú decentralizované, neexistuje tam kapitalizmus, ekonomický systém, ani žiadna autoritatívna politika, hierarchia už nikde neexistuje, všetci ľudia na svete sú si úplne rovní, robia svorne pre seba navzájom a pre prírodu už nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo.

Keď potom človek túto rozprávku dočíta a vráti sa do reality, ostáva mu v hlave otázka, čo z toho všetkého by sa potenciálne dalo dobrovoľne a nenásilne dosiahnuť v skutočnosti. Osobný postoj je málo, takmer nič. Nemáme absolútne čas čakať na to, kedy (a ak vôbec) sa ľudstvo samo od seba dobrovoľne spamätá, najmä keď vidíme, že všetko ide opačným smerom. Neautoritatívnou, nerevolučnou formou nikdy nenastane viditeľná zmena. Ak si niekto myslí, že ekologický kolaps sa dá oddialiť bez negatívnych následkov na pohodlie, možnosti a práva ľudí, musí byť asi trol, zelený podnikateľ, alebo blázon.

19.11.2020 5 z 5

Výživa pro člověka a Zemi Výživa pro člověka a Zemi Christian Opitz

Kniha je tematicky rozdelená na 4 kapitoly, pričom každá stojí za prečítanie. Hovoria o našom vzťahu k zvieratám a ich konzumovaniu naprieč históriou, porovnáva rôzne náboženstvá v tejto otázke a hovorí o chybných výkladoch častí Biblie. Ďalej hovoria o zdravotných rizikách spôsobených potravou živočíšneho pôvodu, o zdravotne vhodnom získavaní a výrobe potravín a pod. Pozitívne vnímam najmä tie časti, ktoré sa venujú environmentálnym a hospodárskym otázkam, ekológii a problémom ochrany zvierat.

14.01.2019 4 z 5

Chov dojeného skotu Chov dojeného skotu kolektiv autorů

Selekčný program, Genetický zisk, Cieľ šľachtenia, Kontrola úžitkovosti, Plemenná hodnota, Hodnotenie zvierat, Riadená reprodukcia hovädzieho dobytka, Silážovanie a konzervanty, Riadenie stáda, Tvorba rodičovských párov, Technika a technológie ustajnenia a odchovu teliat, Selekcia zvierat, Ekonomické ukazovatele výroby mlieka... je to ako manuál výroby traktora. Je odporné čítať o živých cítiacich bytostiach ako o strojoch. Pre cieľovú skupinu ľudí ale ničím iným ani nie sú. Kniha je doplnená o fotky z výstav zvierat – „čím väčšie, tým lepšie“. Mimoriadne odporný hnus.

11.01.2019

Tenkrát Svět Tenkrát Svět Lukáš Vincour

Krásna a dojemná rozprávka so skvelou, nenásilne podanou pointou. Pre deti od 5 do 8 rokov rozhodne odporúčam. Príbeh je o chlapcovi budúcnosti, ktorý sa dozvedá o minulosti (našej súčasnosti), o tom, ako sa ľudia správali k všetkým živým stvoreniam kedysi, a nemôže tomu uveriť. Kedy sa už tam posunieme?

22.12.2018 5 z 5

Na šimpanzích stezkách Na šimpanzích stezkách Vilém Bischof

Keby sme tento autobiografický príbeh etológa Bischofa porovnali s knihou Desať rokov medzi šimpanzmi od J. Goodallovej, došli by sme k záveru, že je viac cestopisný než bádateľský. U Goodallovej je cieľ jej ciest jasný, ale u Bischofa menej. Všetci takýto vedci však veľmi výrazne prispeli k tomu, že na primáty už nepozeráme tak povrchne a nezrelo ako kedysi, a to je pre mňa pointou a pozitívom.

28.11.2018 4 z 5

Inferno - Peklo Inferno - Peklo Dan Brown

Bertrand Zobrist sa mýlil - štyri miliardy sú stále veľa. Neviem, prečo to robil všetko tak komplikovane, mohol to predsa vypustiť rovno a bez šifier - symboliky v deji sa mi páčia, ale tu ich bolo príliš. Stačilo, keby sa viac zaoberal ekologickou škatuľkou, ktorou svoje počínanie obalil. Prečo sa tam vôbec spomína peklo a Satan - čo s tým tieto veci majú spoločné? Kontrola pôrodnosti je predsa vec stará ako samo ľudstvo. Že preľudnenie vedie ku katastrofám, vedia aj pralesné národy - iba my v modernom, prehumanizovanom svete tieto fakty pošpiňujeme x-krát manipulačne prekrútenými a zdémonizovanými múdrosťami Thomasa Malthusa a iných.

Sienna bola moja obľúbená postava od začiatku až do samého konca. Dajú sa k nej vybudovať veľké sympatie a ľahko ju porozumieť. V porovnaní s filmom je vykreslená v oveľa pozitívnejšom svetle a to je fajn, pretože nič nie je čiernobiele. Odpovede začne zodpovedať kapitolou 99, ktorá (o 62 strán neskôr) vyústi v kľúčové rozhodnutie Elizabeth z WHO: „Možno proti tomu ani nebudeme chcieť zasahovať.“ Situácia si žiada riešenie. To, že zopár ľudí by bolo neplodných, neznamenalo by z nijakého pohľadu "zánik sveta"!

„Každá čiara na (demografickom) grafe stúpa úmerne k jednej hodnote - hodnote, o ktorej sa všetci boja diskutovať. O počte obyvateľov v globálnom meradle! Ak chcete viac čistej vody na hlavu, potrebujete menej obyvateľov na Zemi. Ak chcete znížiť emisie motorových vozidiel, potrebujete menej šoférov. Ak chcete doplniť ryby v moriach, potrebujete menej ľudí, ktorí ich jedia! Otvorte oči! Sme na pokraji, a vaši svetoví vodcovia sedia v zasadačkách a objednávajú štúdie o sociálnej energii, recyklovaní a hybridných automobiloch. Ako to, že to nevidíte? Rozpad ozónovej vrstvy, nedostatok vody a znečistenie ovzdušia nie sú choroby – sú to symptómy. Chorobou je preľudnenie. Ak nezaútočíme na preľudnenosť priamo, nerobíme nič viac, iba prikladáme náplasť na rýchlo rastúci rakovinový nádor. Niekto sa musí pustiť do tejto vojny.“ (Zobrist)

25.10.2018 5 z 5

Zelený extremismus: Ideje a mentalita českých environmentálních hnutí Zelený extremismus: Ideje a mentalita českých environmentálních hnutí Bohuslav Binka

Prínosom tejto knihy je rozobratie a porovnanie ideológie nasledovných zelených myšlienkových prúdov: biocentrizmus, ekocentrizmus, zelený antropocentrizmus, hlboká ekológia, sociálna ekológia, zoocentrizmus a zelený teocentrizmus. Autor hľadá, ktoré organizácie v týchto prúdoch pôsobiace v ČR, by mohli zapadať do kategórie "zelený radikalizmus", "ekologistický radikalizmus" (v slovenčine má pojem "ekologismus" iný význam), "environmentálny radikalizmus" a "environmentálny extrémizmus". Veľkým prekvapením pre mňa bolo, keď skupiny ako Animal Liberation Front a Earth First! boli zo zoznamu adeptov vyškrtnuté a zostali na zozname iba Hnutí Duha a NESEHNUTÍ, a týmto je venovaná druhá polovica knihy. Preto ma aj zaujímala oveľa viac prvá polovica; autor popisuje tieto dve neziskovky aj vo svojej knihe Environmentální organizace v ČR. Miestami mi to pripomínalo Marešovu knihu Terorismus v ČR, kde všetky skupiny sú onálepkované ako radikálne alebo extrémistické, pričom navyše radikalizmus a extrémizmus je ponímaný akoby ako niečo výlučne negatívne. SPOILER: na konci Binka však prichádza k záveru, že v ČR žiadne environmentálne hnutia nie sú extrémistické, ani dogmatické. Trochu paradox, trochu filozofia; zaujímavosť.

28.06.2018 3 z 5

Jíst zvířata Jíst zvířata Jonathan Safran Foer

Treba si uvedomiť, že autor nie je žiadny bojovník za práva zvierat. Je to proste človek, ktorý svoj titul bakalára filozofie využil na popísanie faktov a dôvodov, ktoré ho dotiahli k vegetariánstvu. Píše (aspoň v prvej časti knihy) príliš všeobecne, že som ani nevedel, čo vlastne obhajuje – vegetariánstvo alebo domáce farmárstvo, pri ktorom zvieratá toľko netrpia, a ktoré predstavujú smiešne jedno percento chovov v USA – čím sa dostávame hneď k druhému problému – hovorí sa zväčša o farmách v USA, kde je predsa len welfare zvierat o trošku na nižšej úrovni než v EÚ. Najsilnejšie stránky knihy sú jeho popisy chodu fariem, na ktorých sám bol. Je to vcelku strašné čítanie; obsahovo niečo medzi knihou Jejich jest království a Misa mäsa (I. Dubnička). Foer urobil veľký prínos v tejto oblasti, avšak čitateľ si musí urobiť názor z niektorých jeho otvorených záverov sám.

23.02.2018 4 z 5

Rok 2000: Konec věku plýtvání Rok 2000: Konec věku plýtvání Bedřich Moldan

Opäť náznaky snáh o zabezpečenie nezabezpečiteľného "trvalého rozvoja". Spomína sa napríklad využitie obnoviteľných zdrojov, veľká časť knihy sa ale venuje dobovým problémom a ani nie tak vyhliadkami do budúcnosti. Pointou je posledná kapitola "Budoucnost přírody na Zemi". Som ale pesimista.

21.02.2018 4 z 5

Antikoncepčná pilulka Antikoncepčná pilulka Richard Kaufmann

V knihe sa rozoberajú 3 hlavné témy: Populačná explózia, plánovanie rodiny, regulácia pôrodnosti. Skôr, než pro-life bláznom začne stúpať tlak, musím podotknúť, že pointou publikácie bolo propagovať rozvoj antikoncepcie ako účelnejšej a etickejšej prevencie otehotnenia než je potrat, zároveň veriť, že humanistická populačná politika dá ľuďom také sociálne, morálne a ekonomické podmienky, aby chceli a mohli mať viac ako 2 deti. Písal sa rok 1970 a ja som rád, že antikoncepcia nepriniesla očakávaný výsledok v otázke reprodukcie, ale prispela skôr k opačnému. Už len zostáva otázka, ako osvetu k spomaleniu populačného rastu, aj formou plánovania rodičovstva, dostať do tých krajín, kde je stav už kritický.

14.02.2018 5 z 5

Kolik je lidských plemen Kolik je lidských plemen Jaroslav Suchý

V knihe sa celkom podrobne popisujú rôzne charakteristiky a atribúty (najmä biologické a kultúrne) plemien druhu Homo sapiens. Zaujímavé informácie z oblasti antropológie, a to aj napriek staršiemu dátumu ich publikovania.

26.12.2017 4 z 5