ydnac komentáře u knih
BĚŽÍM PRO DALŠÍ DÍL :-)
Děj této knihy je jako ticho před bouří.
Začátek je pomalejší, ale konec - to je adrenalin :-)
Ethan se stal šerifem.
Získal více odpovědí.
Jeho bývalá kolegyně je podezřelá z vraždy...
Na jedné straně je nemožnost svobody, na druhé odchod z města.
Svoboda by však mohla znamenat smrt...
Skvělá napínavá série :-)
EXCENTRICKÉ...
Příběh spisovatele Garpa má v sobě hodně výstřelků, pobuřování, rozdělování společnosti.
Garp zažil lásku i tragédie.
Měl rodinu, peníze a slávu.
Měl chorobný strach o svoje děti.
Měl talent, ale ne každý mu rozuměl.
Je to zvláštní kniha, ale prostě jsem ji musela dočíst :-)
Něco na ní je, možná hodně pravdy, možná předběhla dobu...
Prostě život podle Garpa :-)
Já jsem se pobavila :-)
Je to moje druhá kniha této autorky a tak nemůžu porovnávat, ale pro mě dobrá oddechovka :-)
Paní Pawlowská má nesporně optimistický pohled na život, jako já :-)
Na všem najde něco pozitivního, jako já :-)
I když máme vrásky,
spousty let
a vlasy bílé jako sníh...
ještě jsme tady
a někdy líp jak mladí víme,
že k životu patří smích!
NÁDHERNÉ A DOJEMNÉ
Kniha mi připomněla dobu, kdy jsem chodila za svým dědečkem, který měl alzheimera.
Měla jsem ho moc moc ráda a děda měl rád kafíčko a čokoládu :-)
Celé odpoledne mi vyprávěl to samé, ale mně to nevadilo, byla jsem šťastná, že ho ještě stále můžu držet za ruku...
Tato knížečka je o postupné ztrátě paměti.
O rozhovorech dědy a vnuka, dědy a syna.
Smutné, ale moc hezké :-)
"A taky myslím, že tě nemusí mrzet, když na mě zapomeneš," dodá chlapec po delším uvažování.
"Ne?"
Hoch ho letmo políbí na ušní lalůček.
"Ne, Protože když na mě zapomeneš, budeš mít možnost mě zase poznat. A to se ti bude líbit, protože já jsem na poznávání docela fajn."
Děda se směje tak, až se náměstíčko otřásá. Většího požehnání se mu ani nemohlo dostat.
TAHLE KNÍŽEČKA JE JAKO VÍTR.
Je to chvíle, která nám ukáže co jsme potřebovali vědět.
Krátké zamyšlení o životě, smrti, obětování se pro druhé.
ZAŽIJTE TAKY TENTO OKAMŽIK.
Moje první kniha od této autorky :-) a jsem nadšená.
Přečetla jsem na jeden zátah, nemohla jsem ji odložit.
Finnova přítelkyně Layla zmizela z auta při jejich zastávce na benzince...
Po dvanácti letech je Finn zasnoubený s její sestrou Ellen.
Na policii přijde soused Finna nahlásit, že viděl Laylu před domem.
Možná už ho v 92 letech klame zrak, nebo je opravdu naživu?
Nebo se za ní někdo vydává?
Finn neustále přemítal svoje teorie a já s ním :-)
Dobře jsem se bavila, konec mě tedy hodně překvapil a to mám ráda :-)
Rozhodně se pustím do dalších knih :-)
Večer jsem si otevřela tuhle knížku a za 2,5 hod byl konec :-)
Příjemná duchařská oddechovka :-)
Cassidy může vidět duchy a vlastně neví proč.
Vidí je od své nehody, při níž jí jeden takový duch zachránil a od té doby je jejím neviditelným kamarádem.
Paradoxně její rodiče se zabývají duchologií a nikdy žádného ducha neviděli :-)
Mě to bavilo, je to opravdu taková jednohubka, ale hezky napsaná :-)
Knížky Dicka Francise čítávala moje maminka a já jsem jí je s radostí kupovala :-)
Po dvaceti letech jsem se k nim taky vrátila :-) a vlastně nechápu, proč až teď.
Moc dobře se mi četlo :-)
Neil je synem trenéra dostihových koní, který si zlomil nohu, je v nemocnici a Neil se dočasně stará o koně, o stáje, o závody.
Nemá to však jednoduché.
Musí najmout jako žokeje Alessandra - syna násilnického muže, který říká, že se neštítí ani vraždy, pokud ho o to jeho obeť požádá.
A Neil nechce být takovou obětí...
Nechce ovšem ani bezhlavě poslouchat rozkazy od takového muže...
Moc se mi líbilo, jak dokázal Neil s Alessandrem komunikovat, přestože to byl rozmazlený spratek, zvyklý dostat všechno co chce. Dal mu příležitost, ukázal mu co je správné, ale nechal na něm, aby si to sám přebral.
Aby věřil ve vlastní schopnosti :-)
Lehčí detektivka, mírné napětí.
Já jsem s knihou spokojená a přečtu si další :-)
PRODCHNUTÉ MÓDOU A RŮZNÝMI ODSTÍNY ŽIVOTA
Je to příběh ženy, která toho pro svou kariéru obětovala hodně...
Bylo jí šestnáct, když opustila svého malého synka...
Těžko říct, jak by se člověk zachoval v takové situaci, bez vlastního bydlení, bez peněz, bez rodiny...
Rossa se rozhodla, že nejdříve něčeho dosáhne.
A DOSÁHLA.
Knížka je hezky napsaná, ale není jednou z těch, na které bych musela dlouho myslet.
Na dovolenou dobré :-)
Krásná obálka :-)
NEUVĚŘITELNÉ...
PŘESTO VŠECHNO ZAPADLO KAM MĚLO :-)
Tora se chystala na svém pozemku v Shetlandách pohřbít koně, vybagrovala jámu a objevila mrtvolu.
Policie začíná vyšetřovat a Toře to nedá a pátrá i na vlastní pěst. Komu by takový případ nevrtal v hlavě, kor když měl oběť u domu.
Tora také spolupracuje s místní svědomitou a pečlivou policistkou, kterou není nikdo jiný než Dana Tullochová :-) - doporučila bych sérii s Lacey číst až po této knize.
Všechno je zamotané a napínavé :-)
Ožívá místní legenda ? Nebo opět za všechno můžou chamtivý, sobečtí, zlí lidé, kteří si myslí, že jsou něco víc než ostatní...
Hltala jsem stránku za stránkou :-)
Jedna z nejlepších knih od Bolton :-)
Doporučuji a těším se na další :-)
Závěrečný díl jsem si samozřejmě musela přečíst, ale první polovina mi dala docela zabrat, nemohla jsem se nějak začíst a tak jsem mezitím přečetla několik jiných knih.
Druhá půlka to celkem vylepšila :-)
Musím říct, že z celé série mě nejvíce bavil 1. díl.
V tomto se nekonalo moc překvapení a nějakých wow okamžiků.
Ani konec nepřinesl žádný velký zvrat, ale to jsem očekávala.
Jak se říká: neurazí ani nenadchne.
POBAVILA JSEM SE :-)
Zapomnětlivost je důsledek velmi usilovného myšlení, nebo jeho naprosté absence, právo být zapomnětliví mají tudíž jen géniové a idioti. :-)
Jakmile se mí rodiče dozvěděli, že jsem byl unesen, neprodleně začali jednat - pronajali můj pokoj. :-)
Jak je možné, že žena zpozoruje vlas na saku svého manžela ze vzdálenosti pěti metrů, ale když sedí za volantem, nezpozoruje strom? :-)
Určitě si přečtu od paní Pawlowské i další knihy :-)
STRHUJÍCÍ A FANTASTICKÁ KNIHA :-)
Beth, Mab a Osla.
Tři přítelkyně, které svedl dohromady Bletchley Park. Místo, kde se dešifrovaly tajné zprávy. Místo, kde byl prolomen KÓD ENIGMY.
Tři různé osudy.
Líbila se mi romance mezi Mab a Francisem, Beth mě bavila svou úžasnou inteligencí, nezlomností, zaujetím, vytrvalostí, nadšením pro rozlousknutí každé nové šifry a obdivovala jsem, jak se dokázala odpoutat od rodičů a jít za svým. Osla jejich trojici doplňovala vtipem :-)
V polovině knihy jsem si pustila film KÓD ENIGMY a ten mi krásně doplnil mé představy :-)
Obdivovala jsem úsilí a loajalitu všech, kteří v Blatchley Parku pracovali.
Pomáhali své zemi vyhrát válku.
Mezi nimi byl však zrádce...
Po válce ještě nebyl konec...
Poslední úkol - KÓD RŮŽE.
Jsem z knihy opravdu nadšená a v mém pomyslném žebříčku přeskakuje Knihovnici z Troublesome Creeku a obsazuje místo: Kniha roku :-)
MOC DOPORUČUJI !!!
Knížečka nejen o tornádech, ale i o dalších přírodních živlech.
Sucho, záplavy, požáry, kroupy, hurikány, povodně - to vše jsou přírodní pohromy, které lidstvo ohrožují.
Podle mnoha vědců k tomu hodně přispívají klimatické změny a ovlivňují počasí.
Zajímám se o vývoj počasí na naší planetě. Vzhledem k tomu, že se u nás začínají objevovat extrémní projevy počasí, zajímá mě to čím dál víc.
ZAJÍMAVOSTI:
Roku 1983 se lesní požár v Austrálii šířil stejně rychle, jako když dospělý člověk běží.
Když velbloud pije, neví, kdy přestat! Dokáže spolykat 103 litrů vody během deseti minut. To je, jako kdybyste vypili 35 litrů vody na jeden doušek :-)
Kdybyste se dívali na sněhové vločky pod mikroskopem, zjistili byste, že ani dvě nejsou stejné - jako otisky prstů.
Chtěla jsem, aby mi kamarádka předčítala a dostala jsem do ruky Předčítače :-)
Je to příběh o osudové lásce a přátelství.
Na začátku vztahu je Hanna již dospělá žena a Michael vlastně ještě dítě.
Osloveni "chlapečku" mi v jejich případě přišlo dost ujeté, ale on byl chlapeček, takže...
Michael neznal Hanninu minulost. Nevěděl, co spáchala. To se dozvídá po letech, při procesu u soudu.
Michael hodně přemýšlí jak Hannu pochopit.
Myslí, že ji zradil. Na straně druhé si představuje, jak mohla osoba, kterou miloval, dělat to co dělala...
Hanna se mu vryla do srdce na celý život.
Moje srdce však tento příběh zasáhl, jen co se týče jeho konce.
Rumunsko pokryté sněhem.
Kočáry tažené koňmi.
Skoro jako by jste byli v pohádce, ale tuto nádheru kalí nalezení bezkrevných obětí.
Že by se vrátil kníže Dracula?
Audrey s Thomasem se přijeli ucházet o místo na univerzitě, ale opět se na vlastní pěst pouští do vyšetřování záhadných úmrtí.
Jejich inteligence, humor a vzájemné laškování mě bavilo :-)
Těším se na další díl :-)
ZAJÍMAVÉ :-)
Knížka má jen pár stránek, obsah je tudíž hodně obecný, ale je doplněn obrázky a občas mě nějaká informace překvapila :-)
Předpokládá se, že počasí je tak citlivé na atmosférické podmínky, že i nejmenší změna pohybu vzduchu, např. způsobená lehkým zakmitáním křídla (motýla) , může narušit průběh světového počasí.
PODIVNÉ PŘÍBĚHY :-)
Tornáda často za sebou zanechávají i bizarní historky.
Říká se, že ve státě Alabama v USA přežilo tornádovou smršť o rychlosti okolo 200 km/h kuře, kterému smršť jen oškubala peří.
DETEKTIVNÍ DELIKATESA :-)
Potřeboval zahrát svou divokou kartu. Svou nukleární alternativu. Odemkl BlackBerry, napsal tříslovnou textovou zprávu a poslal ji do éteru.
TILLY, MÁM PROBLÉM.
NA TO JSEM ČEKALA :-)
Poe a Tilly jsou famózní dvojka a Poe opět potřebuje její geniální pomoc.
Jared Keaton je uvězněn za vraždu...
Jeho oběť, jeho dcera, se ovšem nečekaně zjeví v místní knihovně...
Jak je to možné?
Je to možné?
Poe se dává znovu do vyšetřování, které je pěkně zapeklité :-)
Tahle série je úžasná v tom, že je napínavá a díky Tilly i vtipná :-)
Jsem ráda, že jsem si knížky koupila, řadím je mezi nejlepší detektivky :-)
"Prostě to sakra přineste, jo? zabručel Poe." Necítil se tu dobře a všechno na seznamu od Tilly znělo jako něco k pročištění střev.
Bylo mu jasné, že se mu to nebude líbit.
Když se tetovaný asistent vrátil s proutěným košem přetékajícím jídlem, které nepoznával, dal mu dvoulibrovou minci a omluvil se za hrubost.
"Nedělej si s tím starosti, kámo." Podíval se na koš plný jídla bohatého na vlákninu a pak se obrátil k Poeovi. " A toaletní papír je tímto směrem..." :-)
"Poe jedl varlata" zařvala Bradshawová bez varování. Očividně umírala nedočkavostí, aby jí to mohla říct.
"To že udělal?"
"Ano, udělal, detektive inspektorko Stephanie Flynnová. Dokonce vylízal talíř... :-)
POUČNÉ A NÁROČNÉ.
Vzhledem k tomu, že mě zajímá hodně věcí, které se týkají klimatických změn, padla mi tato kniha do oka :-)
Obsah je podle mě hodně odborný, sice jsem nerozuměla všem výrazům a slovům, ale v globálu jsem pochopila :-)
V knize je také hodně odkazů na další publikace, hodně obrázků, tabulek, grafů.
Na konci každé kapitoly je shrnutí, které je pro laika dobře srozumitelné :-)
- Je vysoce pravděpodobné, že v důsledku klimatických změn budou častější extrémní povětrnostní události, jako jsou vlny veder.
- Jde o život a jde o čas. Naštěstí mnozí jednotlivci, různé spolky i místní samosprávy nečekají, až bude pěstování druhově pestrých zahrad či parků s místními druhy v Česku daňově zvýhodněné jako třeba v Austrálii či Kalifornii. Stále více lidí zjišťuje, že biodiverzitu a divokou přírodu lze chránit i bez dotací.
A TO JE NADĚJNÉ.
- Člověk je v přírodě cizincem, ba škůdcem, který navíc vždy tahá za kratší konec. Příroda převládá a člověk si v jejím hájemství směrem k přítomnosti vymáhá stále se zdokonalující (nepřirozenou!) technologií více a více bezpečného (kulturního) prostoru.
Tím, jak jí přemáhá, jí však zároveň poškozuje, intoxikuje.
KRÁSNÁ KNIHA :-)
Přečteno za den :-)
Nora žije v domě s doktorem Croftem, který se jí ujal poté, co jí zemřela celá rodina na choleru.
Jen ji, se mu podařilo zachránit.
Nora od počátku doktora sleduje, vnímá, učí se a postupně jí nechává pitvat mrtvoly a zvířata.
Stává se jeho tajnou asistentkou a velkou posilou :-)
Croft je velice svérázný, provádí různé experimenty a jednoho dne začne zkoušet i éter.
Bylo moc zajímavé, sledovat počátky anestezie. Hodně zákroků v knize vychází ze skutečnosti.
Všechno je velice čtivě popsané.
Žena v té době nemohla být lékařkou, postavení žen po staletí bylo opravdu zoufalé...
Nora je ovšem výjimečná :-)
Nechybí ani láska, porozumění, souznění při práci, obdiv a přátelství.
A taky vtipné pasáže :-)
MOC DOPORUČUJI !!!
"Doufám ale, že nejste tak zapomnětlivý jako doktror Croft. Jeden takový mi úplně stačí. A nemám ráda, když mi tu někdo nechává válet věci."
"Strávil jsem na lékařské škole řadu let bez komorníka. Jsem zvyklý po sobě uklízet," ujistil ji Daniel.
Chvíli na něj zírala a pak se rozesmála. "Budiž vám přáno, doktore, ale já nemyslím ponožky nebo kravaty. Myslím kosti a podobné věci. Zrovna včera odpoledne jsem našla useknutý palec zabalený do kapesníku. Doktor Croft ho zapomněl uklidit."
Zachmuřila se a zauvažovala, zda se dá doktor Gibson považovat za pohledného. Měl všechny prsty na rukou I NA NOHOU :-) a všechny další věci, které má člověk mít.