Z.V. Z.V. komentáře u knih

Tajuplný ostrov Tajuplný ostrov Jules Verne

S Ocelovým městem jedna z mých nejoblíbenějších verneovek. Literární manuál, jak na pustém ostrově znova vybudovat civilizaci konce 19. století včetně receptu na nitroglycerin. Jelikož jsem nenalezl ledek, tak jsem naštěstí při mladických pokusech nevyzkoušel :-). Trochu mám strach, že se to ještě bude hodit.

Dům o tisíci patrech Dům o tisíci patrech Jan Weiss

(SPOILER) Tuhle věc jsem poprvé slyšel jako rozhlasovou hru a pak si ji i několikrát přečetl. Za mě neprávem pozapomenutý autor s expresivním stylem plným fantazie a hlavně bohužel mimořádný vizionář. Mnohé horečnaté sny z tyfového baráku se zanedlouho proměnily ve skutečnost. Zajímalo by mě, jestli si někdy někdo troufne tohle zfilmovat.

05.10.2022 5 z 5

Na vlnách odvahy a dobrodružství Na vlnách odvahy a dobrodružství Otakar Batlička

"Nemám kde spát, nemám co jíst, mám se báječně," napsal údajně měsíc po svém útěku z domova patnáctiletý Batlička z Argentiny. Byl rok 1910 a začínal svoji dobrodružnou pouť po celém světě. Kdo ví, kolik příběhů z téhle knížky na vlastní kůži zažil, kolik převzal od lidí, které potkal po cestě, a které si jednoduše vymyslel nebo přibarvil. Je to výborné dobrodružné čtení. Je škoda, že autor, který se přidal k odboji proti německé okupaci a zahynul v koncentráku, není známější. Nejvíc mě svého času dostala povídka o chladnokrevném kapitánovi a závodech v plavání.

05.10.2022

Literární poklesky Literární poklesky Stephen Leacock

Moje oblíbená učebnice suchého humoru a také pěkná sonda do života kanadského profesora před sto lety. Na povídku Strašlivý osud Melpomena Jonese si vždycky vzpomenu na nudných návštěvách a dává mi sílu odejít.

24.10.2022 5 z 5

Hodina mrtvých očí Hodina mrtvých očí Harry Thürk

Napínavé, výborně napsané, vůči hrdinům knihy smutné. V českém kontextu je navíc zajímavé používání pervitinu při bojových akcích. Tento fenomén je jinak detailně rozpracovaný v knížce Totální rauš od Normana Ohlera.

06.10.2022 5 z 5

Vyřídit si účty Vyřídit si účty Woody Allen (p)

Brilantní záležitost. Když jsem chodil na rehabilitace se zlomenou rukou, bral jsem si Allenovy povídky sebou a četl si je za plentou s rukou v magnetoterapii. Tak jsem se nasmál, že se na mě rehabilitační sestra po proceduře vždycky dívala jak na blázna.

Návrat z hvězd Návrat z hvězd Stanisław Lem

Lem je prostě frajer. Mezihvězdný generační posun, parta astronautů se vrací do kompletně změněného světa, z kterého vymizelo násilí a nebezpečí. Jsou bohatí, na stávající poměry divocí a osamělí. Četl jsem v mládí několikrát.

05.10.2022 5 z 5

Bez peří Bez peří Woody Allen (p)

Povídka "Kdyby byli impresionisté dentisty" mě úplně dostala. Celkově je to ale super jízda plná šílených nápadů. A to se mi líbí, stejně jako u ostatních Woodyho povídkových knížek. Proto je taky beru do ruky nejčastěji. A vždycky se pobavím k slzám.

24.10.2022

Stalingrad Stalingrad Theodor Plivier (p)

Mráz, hlad, smrt a všudypřítomná beznaděj. Literární výlet do obklíčeného Stalingradu z německé strany, ze kterého se pro čtenáře naštěstí lze vrátit zpátky.