ZaS komentáře u knih
Kniha je zjevně silně ovlivněna Zelaznym. Má sice své slabiny ( především příliš velký počet postav vedoucí k malému prostoru pro vykreslení charakterů a nevyhraněnost vytvořeného světa, který je sice podobný tomu našemu, ale přesto to není on) nicméně klady je vysoce převyšují, takže pro fanoušky Amberu určitě bude představovat 'povinnou četbu'.
Po Pražském hřbitově, který byl totálně mimo a působí dojmem, že byl psán na zakázku, protože Eco v něm popřel sám sebe, se opět vrátil autor Foucaultova kyvadla. Koho zajímají konspirace, nedozví se asi nic nového, ale jak říká jeden z hrdinů, je zajímavé všechna jednotlivě známá fakta poskládat do jedné dějové linky. Pokud máte pocit, že jde o sci-fi, mýlíte se. Projekt Gladio byl a patrně stále je krutá realita dneška a jen ze samotného faktu, že je možné o tom klidně psát aniž by to velkému bratru nějak výrazně vadilo by nás mělo mrazit.
Co se týče stylu, je z něj patrné, že Eca už moc nebaví psát. Narozdíl od kyvadla nebo Jména růže si s dějem ani se slovy nehraje tak jako dříve, ale s ohledem na jeho věk je to asi pochopitelné.
Takže nečekejte nic než odlesk bývalé slávy, ale rozhodně nebudete zklamaní jako u pražského hřbitova.