Zdeniczka Zdeniczka komentáře u knih

Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Povídky z jedné kapsy / Povídky z druhé kapsy Karel Čapek

Další z knih mého dětství. Schovaná v knihovničce prarodičů, nasládlý pach zatuchliny, zažloutlé stránky, přesto jsem ji coby dítě hltala. Své čestné místo má v knihovně dodnes, Čapkova tvorba je prostě výborná. Pět hvězdiček je jasných.

Dvacet tisíc mil pod mořem Dvacet tisíc mil pod mořem Jules Verne

Nevím, co četly malé holky, když jim bylo tak deset, ale já četla verneovky a paperbackové kriminálky. Prostě co knihovnička prarodičů vydala za poklad, to jsem přečetla. 20 000 mil pod mořem tedy patří mezi knihy mého dětství. Na kapitána Nema se nezapomíná, proto pět hvězd. :)

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Jedna z knih patřících do povinné literatury. Hrozná doba a poutavý příběh, který ve mně zanechal silný dojem.

Babička Babička Božena Němcová

Snad kultovní česká kniha, kterou musí znát každý. :) Povinná četba za minulého režimu, ráda jsem si ji však přečetla i později. Má své čestné místo v naší knihovně. Plný počet hvězdiček, jinak to nejde.

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Moje srdcovka. Zeptejte se na mou nejmilejší knihu a odpověď je jasná: Jana Eyrová! Lásku k této knize ve mě vyvolalo přečtení knížečky Sirotek lowoodský, kterou jsem coby dítě dostala. Zasáhla mě už tenkrát svým drsným příběhem i dobou a když jsem pak zjistila, že existuje celá, nezkrácená verze, musela jsem ji přečíst. V televizi jsem vždy sledovala i českou čb verzi a posléze i různé další adaptace a filmová zpracování. Dokonce jsem začala sbírat různá knižní vydání Jany Eyrové. :)

Sirotek lowoodský Sirotek lowoodský Charlotte Brontë

Zeptejte se na mou nejmilejší knihu a odpověď je jasná: Jana Eyrová! Lásku k této knize ve mě vyvolalo přečtení právě této knížečky, kterou jsem coby dítě dostala. Zasáhla mě už tenkrát a když jsem pak zjistila, že existuje celá, nezkrácená verze, musela jsem ji také přečíst. V televizi jsem vždy sledovala i českou čb verzi. Dokonce jsem začala sbírat různá knižní vydání Jany Eyrové. :)

Malý Bobeš Malý Bobeš Josef Věromír Pleva

Další z knížek, které patřily do povinné četby. Což jí ovšem vůbec neubralo na kvalitách, myslím, že jsem ji četla ještě i poté. Velmi se mi líbila a své místo má dodnes i v naší knihovně.

Prázdniny u babičky Prázdniny u babičky Edith Unnerstad

Další z knížek mého dětství, která v knihovně čeká, až má dítka trochu povyrostou, aby si ji mohla přečíst také. Krásné vyprávění s milými obrázky Heleny Zmatlíkové. Plný počet hvězdiček.

05.02.2019 5 z 5

Příběhy, pověsti a pohádky paní Hudby Příběhy, pověsti a pohádky paní Hudby Anna Hostomská

Další kniha mého dětství, která obývá i naši knihovnu. Ač hudbu (i tu klasickou) miluji, hudebku jako školní předmět jsem zas tak nemusela. Tahle knížka, kterou jsem jako dítě dostala, mě ale moc bavila a řadu děl a údajů o skladatelích jsem si pamatovala právě díky ní. Tudíž plným právem pět hvězdiček. :)

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Další z knížek mého dětství. Příběhy Lisy a ostatních dětí mě moc bavily. A jsem ráda, že mi ji kdysi rodiče pořídili i domů. Až děti trochu povyrostou, určitě po ní sáhnou také. :)

Povídání o pejskovi a kočičce Povídání o pejskovi a kočičce Josef Čapek

Může dát člověk méně než pět hvězdiček? Asi ne. Tahle knížka prostě k dětství neodmyslitelně patří. :)

05.02.2019 5 z 5

Timur a jeho parta Timur a jeho parta Arkadij Gajdar (p)

Další z knih, kterou jsme ve škole měli jako povinnou literaturu. Ani nevím, odkud se vzala a proč, ale máme ji i doma. Zřejmě jsem ji dostala coby dítě. Možná, že si ji opět připomenu. :)

05.02.2019 4 z 5

Čuk a Gek Čuk a Gek Arkadij Gajdar (p)

Pět hvězdiček, částečně i z nostalgie. Coby dítko školou povinné částečně ještě za minulého režimu mě tato povinná četba neminula. Pak jsem si ji ještě jednou přečetla už coby plnoletá, kdy jsem si ji půjčila z knihovny.

Malované počasí Malované počasí Ondřej Sekora

Úžasná knížka vracející mě zpět do dětství, kdy jsem u babičky a dědy na vesnici objevovala různé knížky. Tahle, značně letitá a používaná, mi padla do rukou také. Krásně malováno, krásně vysvětleno. Je na čase představit ji po letech i svým dítkám. :)

Království za story Království za story Petr Šabach

Knížečka na odpoledne, která ve vás žádný zvláštní pocit nezanechá. Snad jen, že jste mohli raději sáhnout po něčem jiném. Bohužel, jedna z mála knih, která snad za přečtení ani nestála...

05.02.2019 1 z 5

Devět povídek Devět povídek J. D. Salinger (p)

Tuhle knihu jsem si koupila už někdy v r. 2005. Kdysi jsem ji i začala číst, ale nedočetla. Rozhodla jsem se tedy na ni vrhnout teď, o nějakých x (možná i moudřejších) let později. No, zanechalo to ve mně takový nemastný neslaný dojem, hlavně spíš prokouřený, protože cigaretový odér se line celou sbírkou. Některé povídky jsou lepší, některé horší. Nejvíc mě zaujala asi ta první a ta poslední. Celkově mám ale takový neuspokojený čtenářský pocit, tak jdu juknout po něčem, čím si spravím chuť. :)

05.02.2019 3 z 5

Nejmohutnější stromy naší země Nejmohutnější stromy naší země Marie Hrušková

Když je milujete, nemůžete si nechat takovou knihu ujít. Úctyhodné stromy na nádherných fotografiích, stručnější, ale přesto zajímavé propisky, které doplňují velmi pěkné kresby. Pokud tyto velikány ještě neznáte osobně, dostáváte tak do rukou skvělou motivaci na výlety. Vřele doporučuji.

24.01.2019 5 z 5