Zlajda95

Druhý díl svým způsobem ještě lepší, než ten první. Rozdíly mezi knihou a filmovým zpracováním se zde prohloubily, film má sice větší spád, ztrácí se v něm však motivy hrdinů a některé detaily příběhu jsou zcela pozměněny, vynechány. Výborné pokračování.
(Pozn.: čteno v rámci Čtenářské výzvy 2021 - Kniha do 15. místa v některém žebříčku na Databázi knih, konkrétně 5. místo mezi sci-fi.)

Pro mě velké zklamání. Dlouho jsem se u detektivky takto nenudila a to ještě pomíjím přitaženost za vlasy. Záporné postavy byly patetické, některé scény opravdu dost nechutné, na což si nepotrpím. Jako jediný klad vnímám celkem sympatickou postavu asistenta Tristana.

Poslechnuto jako audiokniha, což byla dobrá volba, když se ukázalo, že je kniha psána formou dialogu.
Kniha pro mě byla zajímavá nahlédnutím do zákulisí policejní práce a známých kauz. Některé zážitky z různých policejních akcí se pomalu blížily scénám, které známe z kriminálek a špionážních filmů. V problematice organizovaného zločinu u nás se neorientuji, ani té politice nijak moc nevěnuji pozornost (neb mám pocit, že to fakt už nemá smysl)... takže kniha mi přinesla spoustu nových informací. K tomu, abych si ale udělala celkový obrázek, bych se těm tématům musela věnovat systematicky a znát i pohled té opačné strany.
Pan Šlachta se prezentuje jako mimořádně čestný a schopný člověk, který vidí svůj smysl života ve službě lidu, ať už v roli policajta, celníka, či politika. Tento obraz na mě působí nerealisticky, až nesympaticky. Nabyla jsem dojmu, že ani nepřipouští, že by také někdy mohl udělat nějakou chybu... některé pasáže knihy mi přišly zkrátka jako ozvěny zraněného ega.
Aktuálně se snaží vstoupit do politiky se svým hnutím Přísaha, tak hádám, že ještě bude příležitost udělat si o něm a jeho osobnosti komplexnější obrázek, a pokud bude jeho sebeprezentace korespondovat s jeho dalším jednáním, miléráda pak i zvýším hodnocení této knihy.

(SPOILER) Knihu rozhodně doporučuji všem skalním fanouškům Stmívání, já jsem se na ni velmi ráda vrhla a na chvíli se tak vrátila do mé rané puberty :-D
Je fajn oživit si ten příběh, některé detaily jsem už úplně zapomněla (i vlivem filmové adaptace, která se zkrátka hodně liší). Kromě počátku společného příběhu Edwarda a Belly je zde hodně prostoru věnováno i historii jednotlivých postav a jejich vztahům mezi sebou.
Bylo pro mě rozhodně zajímavé porovnávat, jak se vnímá Bella sama a jak jí vnímá Edward. Bavily mě myšlenkové pochody, které Edward "poslouchal", protože mi to pomohlo lépe porozumět postavám, které v sáze neměli zase až tak moc prostoru, i když byly její nedílnou součástí (Mike a spol.).
A tak hlavně tady máme lepší možnost poznat Edwarda a pochopit jeho způsob myšlení. Po přečtení knihy musím říct, že Jacob by pro Bellu byl opravdu lepší partie :-D, ale my už víme, že se B&E dočkají svého happy endu (v reálném světě by bylo ovšem velmi naivní očekávat, že randění s vrahem dopadne dobře).
Pozn.: čteno v originále.

Kniha je charakteristická spoustou ironie, barvitými charaktery postav, které ve čtenáři vzbuzují emoce, a velmi propracovanými dialogy, které baví. Filmová verze mnohé vynechala a lecos upravila, knižní verze mi pomohla pochopit, jak si k sobě Elizabeth a Darcy vlastně našli cestu.

Originální, brutální příběh. Knižní Katniss se jeví poněkud vřelejší, než ta filmová - to je hádám tím, že jí tady pěkně vidíme do hlavy. Kniha obsahuje spoustu detailů o životě postav mimo arénu, pro což ve filmu nezbyl prostor. Závěřečný boj s muty naprosto šokující. Výborná dystopie.

Celkem zajímavá zápletka s překvapivým koncem. Rovněž hlavní postava má potenciál, jen osobně se mi tyhle velmi silné ženské postavy celkem rychle přejí.

Kdybych tento titul neposlouchala jako audioknihu, tak bych ho nikdy neabsolvovala celý. Knížka nepochybně obsahuje zajímavé a přínosné myšlenky a ve své době jistě mohla být přelomová, ale dnes už přecijen je nabídka knih na téma mindfulness mnohem bohatější a nemusí se do toho nutně míchat duchovno.
Celkem se mi líbila forma otázek a odpovědí, to by ovšem autor tyto odpovědi musel formulovat srozumitelně a prakticky.

Nápad dobrý, zpočátku mi to přišlo tak trochu a la Vesnice (film) ve světě Walking Dead. Bohužel mi vůbec nesedl způsob vyprávění a hlavně! hlavní hrdinka je totální slepice.

Krátká a dosti surová knížečka, která vás nechá nahlédnout do životů hned několika mužů, kteří si nechali alkoholem pokřivit život.

Paní Vágnerová píše velmi podrobně, já osobně bych dala přednost stručnějšímu výkladu. Kniha by mi byla sympatičtější, kdyby každá kapitola obsahovala shrnutí nejdůležitějších poznatků (nicméně nějaký pokus o takové vypíchnutí tam bylo, pořád dost obsáhle).
Kniha je doplněná obrázky různě starých dětí dle užitého diagnostického nástroje (např. kresba postavy a postavy v pohybu, rodiny, začarované rodiny).
Součástí je klíč k hodnocení a stenové normy pro:
Test kresby postavy pro předškolní děti
Test kresby psa pro předškolní děti
Test kresby domu pro předškolní děti
Test kresby postavy pro děti školního věku
Test kresby běžící postavy pro děti školního věku

Aktivity v knížce vás nespasí, ale rozhodně můžou být podnětné.

Rozhodně to není špatná detektivka, ale v porovnání s prvními třemi knihami téhle série, je to prostě slabší. Možná jsem se Servaze přejedla, možná Minier už zkrátka nemá co říct.

Po této knize jsem sáhla v rámci čtenářské výzvy - knihy na téma holocaustu. Holocaust, válka a vůbec vše okolo není moje téma. Těch pár knížek, které jsem na toto téma četla v minulosti, bylo pěkných, ale smutných, těžké téma... Smrt krásných srnců jsem viděla na základní škole jako film a bylo to pro mě utrpení, ale nakonec jsem se rozhodla přečíst právě tuto knížku, protože jo - měla málo stran! :D
Nakonec ovšem pomyslně zavírám knížku (čtečku) s uspokojením. Chvilku mi trvalo zvyknout si na to, že v povídkách Ota Pavel do nebes vychvaluje svého otce, který byl ovšem dle jeho popisu docela špatný manžel i otec, nezodpovědný člověk a který dle vyprávění v povídkách často dělal věci, které se mně osobně z hloubi duše příčí. Když se smíříte s nedokonalostí lidské nátury starého Poppera, můžete si užít střípky ze všedního i nevšedního života jejich rodiny. Nad čím opravdu smekám je schopnost autora popsat i velmi smutné životní okamžiky s jistou noblesou. U této krátké knížky se pobavíte a možná si i popláčete.

O něco slabší v porovnání s prvním dílem. První polovina knihy se mi velmi táhla, v druhé polovině to bylo už lepší. Chování některých postav mi ale hodně lezlo krkem.

Pěkný přehled psychopedie pro začínající specaře. Pro mě jako psychologa rovněž, jen ta část o historii psychopedie a terminologii pro mě byla útrpná. Jako nejzajímavější hodnotím úvod knihy poskládaný z deníkových zápisků osoby s mentálním postižením. Byla to krásná sonda do mysli takového člověka... ukázalo mi to, jak blízko k sobě máme navzdory zásadně odlišným rozumovým schopnostem.

Po předešlých dílech osvěžující Anita. Akce, zombie, sex. Bez zbytečného roztáhování na 400 - 600 stranách. Kéž by takové byly i další díly.

Celkem slušný self-help rádce. Autorka na příkladu Stmívání ukazuje úskalí romantických příběhů - jak ovlivňují náš pohled na muže a vztahy s nimi. Velmi trefně ukazuje na některé aspekty vztahů Belly s dalšími postavami (nejen s Edwardem a Jacobem, ale třeba i s Mikem, jejími rodiči atd.). Kniha obsahuje také docela dost podnětných otázek k zamyšlení.

Pokud si zrovna procházíte porozchodovou krizí, možná tam najdete něco zajímavého. Pokud ne, sbírku pravděpodobně stoicky přelouskáte. Našla jsem tam cca 2 zajímavější kousky, zbytek jsem prostě přelétla očima, nenašla jsem v nich obsah, u kterého bych měla potřebu pozastavit se, obsah, který by ve mně vyvolal nějakou emoci. Bohužel.

Zatím nejslabší Servaz. Detektivní zápletka tentokrát vlastně nulová. Příběh pro mě hodně předvídatelný, i když některá odhalení v příběhu mohou čtenáře překvapit (mě tentokrát nepřekvapilo nic). Tento díl mi připadá spíše jako spojovací článek mezi předešlými díly a poslední knihou Sestry (zatím jsem nečetla, toto je tedy můj předpoklad), než jako svébytná kniha. Jsem na Martina trochu naštvaná, že se chová celkem dost nezodpovědně, ale taky je mi docela líto, jakými s*ačkami si zase musel projít... (ale asi by se do nich nedostal, kdyby byl zodpovědnější).