Zmiu Online Zmiu komentáře u knih

O strachu z bohů O strachu z bohů Plútarchos

Jsem moc ráda za dvojjazyčnou verzi i za poznámkový aparát. Úvod byl ale místy moc zdlouhavý a tak jsem ho nakonec z části přeskočila.

19.09.2017 4 z 5

Dobrodružství čtyřlístku Dobrodružství čtyřlístku Jaroslav Němeček

Četla jsem už dříve jako samostatné sešity, jen mi tam chybí Bobíkovo dobrodružství, poslední z těchto křížovkových speciálů. A zrovna kvůli němu jsem si tohle vydání sháněla.

01.09.2017 4 z 5

Buddhismus a kvantová fyzika Buddhismus a kvantová fyzika Christian Thomas Kohl

Spojení vědy a náboženství mě zajímá už déle a knihy s touto tématikou čtu ráda, a tak když jsem objevila tento titul, zajásala jsem. Ne však na dlouho. Nevím, zda je na vině i překlad, ale kniha je napsaná tak, že mě odradila na samém počátku. Složitá, plná cizích slov, a tím pádem nezáživná a nečitelná. Mám zkušenost, že i knihy s odbornou tématikou se dají napsat čtivě a srozumitelně pro širší okruh čtenářů. Tahle k nim bohužel nepatří. (Nehodnotím, protože jsem se prokousala jen asi 30 stranami.)

23.08.2017

Krátká historie mýtu Krátká historie mýtu Karen Armstrong

Moc zajímavá kniha. Autorka uměla vypíchnout to podstatné v tak krátkém textu. Sice mi tam chybí zmínka o romantismu a pár dalších obdobích, ale i tak klobouk dolů. Vypsala jsem si spoustu zajímavých myšlenek, což se mi u každé knihy nestává. Konec beru nicméně trochu s rezervou.

01.08.2017 5 z 5

Třináct klanových matek Třináct klanových matek Jamie Sams

Kniha vypadá zajímavě, ale mysím, že je hlavně pro někoho, kdo se aktivně věnuje indiánským tradicím, neboť jde dost do detailů. Já jsem po pár stranách čtení vzdala. A je to škoda, protože myslím, že knihy s touto tématikou jsou potřeba. Snad narazím na někoho, kdo ji dočetl a udělá mi stručný výcuc.

12.07.2017

Mýty kmene Čechů Mýty kmene Čechů Dušan Třeštík

Zajímavá, ale nečetla se mi moc dobře. Asi k tomu přispěly i moc dlouhé pasáže a nezvyklý font. Moc ve mně nezanechala a znovu už ji taky číst nebudu.

02.06.2017 3 z 5

Neříkejte mi Izmael Neříkejte mi Izmael Michael Gerard Bauer

Moc pěkná a inteligentní kniha, už jsem ji četla několikrát a pokaždé se mi líbí ještě víc. Dokonce jsem si díky ní přečetla tu mnohokrát zmiňovanou Bílou velrybu. :-) (2020)

02.06.2017 5 z 5

Krysburger Krysburger David Walliams

Malý miliardář byla blbost, ale docela jsem se bavila. Kluk v sukních se mi líbil, ale tohle bylo hrozné. Asi v půlce jsem přeskočila na konec, a to bylo ještě horší. Je zde příliš vulgarismů, nechutných detailů a ten drastický konec, to už je fakt moc. Já vím, že to má být nadsázka, ale zde se to fakt nepovedlo.

29.05.2017 ztráta času

Bohové a bohyně Bohové a bohyně Elizabeth Hallam

Nakoukla jsem a zase jsem ji rychle odložila. U takovýchto souhrnných knih dělám to, že se kouknu napřed na mýty, které znám velmi dobře. Když u nich najdu chyby, a v této knize jich bylo hodně, nevěřím už pak ani informacím o mýtech, které neznám vůbec. Škoda, grafické zpracování knihy je pěkné.

23.05.2017

Latinské proklínací tabulky na území římského impéria Latinské proklínací tabulky na území římského impéria Daniela Urbanová

Hodně podrobná kniha, která se zabývá latinskými kletbami a prosbami za spravedlnost. Rozebírá vše hodně do detailů, jak jazykově, tak typologicky. Na přečtení jedním dechem to rozhodně není, ale jsem ráda, že se mi dostala do ruky.

16.04.2017

Buddhismus Buddhismus Madhu Bazaz Wangu

Kniha se četla celkem dobře, hlavně ze začátku. Místy byla ale málo objektivní, což mi u odborné knihy trochu vadí. A taky mě zarazil ten počet hrubek plus podivný pravopis u některých jmen. Ale jako přehled pro začátečníka mi stačila. V obsáhlejší knize bych se asi hned ztratila.

11.04.2017 3 z 5

Sny a podsvětí: Nový pohled na sny rozšiřující klasické teorie S. Freuda a C.G. Junga Sny a podsvětí: Nový pohled na sny rozšiřující klasické teorie S. Freuda a C.G. Junga James Hillman

Jiné Hillmanovy knihy se mi četly báječně, ale tahle mi nějak nejde do hlavy. Moc psychologické terminologie, přečetla jsem asi 50 stránek, a kdybych měla zformulovat, o čem byly, šlo by mi to dost těžko. Prozatím ji odkládám, třeba se k ní jednou vrátím.

07.03.2017

Dárce Dárce Lois Lowry

Zajímavá kniha, která popisuje tak hnusný svět, že si snad pro zlepšení nálady přečtu znovu 1984. Trochu mě překvapuje, že jde o knihu určenou dětem. Ale možná naopak děti některá témata zpracovávají líp, protože ještě nemyslí v tolika souvislostech jako dospělí. To nemohu posoudit, já jako dítě takové knihy nečetla. Očekávala jsem asi popis mizérie, s grandiózním koncem, něco jako v městě Ember. Ale to se nekoná, příběh vyzní do neurčita a to nemám ráda. Nicméně se kniha četla dobře a celkem mám chuť se podívat i na film.

28.02.2017 3 z 5

Buddhistické příběhy zvířecí moudrosti Buddhistické příběhy zvířecí moudrosti Mark W. McGinnis

Krátké poučné příběhy, které se moc hezky čtou, doprovázející ilustrace jsou taky sympatické. Jen bych ráda podotkla, že samice od jelena se jmenuje laň a ne srna, pokud to někdo neví. Překladatelce to evidentně uniklo. Škoda takové chyby v jinak krásné knize.

19.02.2017 5 z 5

Damoklův meč a další známé příběhy z doby dávné a nejdávnější Damoklův meč a další známé příběhy z doby dávné a nejdávnější Hana Doskočilová

Podobná kniha jako Diogenés v sudu. Líbila se mi ale o trochu méně, ale to bude asi tím, že jsem ji neznala z dětství a dostala se k ní až teď. Ilustrace od G. Filcíka miluji.

14.02.2017 4 z 5

Záchrana Záchrana Kathryn Lasky

Líbila se mi víc než první 2 díly.

29.01.2017 5 z 5

Pomsta hadů - Mýty tchajwanských domorodců Pomsta hadů - Mýty tchajwanských domorodců neznámý - neuveden

Trochu nezvyklé mýty, dost často tam chybí nějaká pointa. Hodně mýtů je o rozmnožování, vylučování apod. Jsou takové hodně přírodní. Jsem ráda za úvod, kde se dozvíme něco víc o historii a kultuře Tchaj-wanu.

25.01.2017 3 z 5

Jak vesmír přišel ke svým skvrnám Jak vesmír přišel ke svým skvrnám Janna Levin

Některé kapitoly mi osvítily dost věcí, jinde jsem nerozuměla skoro ničemu, ale i tak se mi kniha líbila. Každopádně ve mně vzbudila spoustu dalších otázek a zájem o věc. Myšlenka konečného vesmíru mi přijde zajímavá.

18.01.2017 4 z 5

Himálajské příběhy Himálajské příběhy Ramiro Calle

Hezké a poučné příběhy.

08.01.2017 4 z 5

Tajemné příběhy z hradů mezi Brdy a Berounkou Tajemné příběhy z hradů mezi Brdy a Berounkou Otomar Dvořák

Příběhy se krásně čtou, až se tají dech. Některé autorovy domněnky a možné závěry sice beru hodně z rezervou, ale rozhodně vedou k zamyšlení a vzbuzují ve mně zájem se o těchto místech dozvědět víc.

07.01.2017 4 z 5