zuzik03 komentáře u knih
Zpočátku laskavý pribeh, který se stane postupně tak syrovym, až se vám tají dech. Zajímavá stavba textu a tok vět, kniha se čte sama, plyne stránka za stránkou, nejde se odtrhnout. Kniha je o přizpůsobivosti, touze po životě a po lásce, o přijímání...zanechala ve mne hluboký dojem.
Někdy to tak vyjde, že se vám do ruky náhodně dostane kniha, od které nic nečekáte a příjemně vás překvapí - Cyklistka je krásný a uvěřitelný smyšlený příběh reálné osoby. Moc se mi líbilo střídání vzpomínek a současnosti, smíření se se životem na sklonku stáří, čerpání síly a radosti z přírody. Mladá Blanka byla plná odvahy, energie a touhy po svobodě a i když jí život nevyšel dle jejich představ, necítila jsem z ní žádnou hořkost nebo zapšklost. Z knihy jsem si odnesla hlavně dobrý pocit a obdiv k jejímu nadhledu a vyrovnanosti.
Právě jsem ji dočetla... na začátku jsem ji chtěla odložit, rozptyloval mě příliš velký podíl pohádkových úryvků, ale jsem rada, ze jsem to neudělala. Backman nakonec opět nezklamal a napsal krásný lidský příběh plný rozličných osudů, který se postupně rozplétá a vše do sebe zapadá. Je to jiná kniha než Owe nebo Medvědín, ale pocit z ni nakonec má člověk podobný - laskavý nadhled a pochopení.
Smutná kniha... čte se dobře, stránky ubíhají, ale člověku je z toho úzko, nechápe, jak se někdo dokáže vzdát dítěte, které tak dlouho vychovává, i když závěr důvod aspoň trochu naznačuje. Příběh vyvolává spoustu otázek, paradoxně jsem dokázala pochopit spíše skutečnou matku, i když sympatie nevzbuzuje ani jedna. Ale kdo jsme, abychom soudili...
Kniha jednoznačně stojí za přečtení.
Velice čtivá kniha, nemohla jsem se odtrhnout. Jakkoliv byly některé pohnutky a chování postav těžko pochopitelné (životní "trauma" z malé svatby a přes 20 let spoření na velkou oslavu), celkově to byl zajímavý komorní příběh jedné rodiny plný emocí.
Mimořádná kniha, velice čtivá, nemohla jsem se odtrhnout. Běžní lidé, které máme všichni kolem sebe a možná jsme i jedni z nich, rozehrávají pribeh, který je uveritelny, občas předvídatelný a pak se zase zamotává. Střídavě jsem měla pocit, ze by si nekteri zasloužili par facek, aby se probrali, ale když si vezmu, jaká traumata si mnozí nesou z detstvi, tak se vlastně tem situacím v knize ani tak nedivím. Pribeh vás přiměje premyslet nad sebou samým, nad svou minulosti, pohnutkami a chováním. Kniha jednoznačně stojí za přečtení.
Knihu jsem si koupila v e-formě díky dobrému hodnocení zde na DB. Když jsem se do ní na dovolené pustila a uviděla, ze se jedná o YA thriller, přemýšlela jsem, zda se do ní vůbec pouštět nebo zda ji předat dceři, ale nakonec jsem se rozhodla to zkusit.
Kniha se četla dobře, dramatický úvod vzbudil zájem a dostal mě rychle do děje. Příběh je zajímavý, ale nějak mi nesedlo umístění do ČR (takovéto zápletky člověk čeká spíše někde v Americe ;-)), občas mě iritovalo chování a vyjadřování hlavního hrdiny i jeho bratra, jejich neschopnost komunikace a málo “normálních” lidí. Ze čtení na mě padala stísněnost. Přesto to bylo celkově zajímavé a nové. Jsem zvědavá na další knihy autora
Syrové čtení... není to kniha, kterou přelouskáte za večer, pro mě to bylo těžké čtení, ze kterého na mě často padala tíseň a úzkost. Desetiletou dceru bych rozhodně samotnou do Prahy na školu nepustila, i když v tomto případě to dopadlo ještě nakonec dobře... Zajímavé téma, úplně jiný svět.
Kniha, ze které čišela nekonečná deprese... Autor píše čtivě, ale čtení bylo vyčerpávající, nevydržela jsem číst dlouho v kuse, knihu jsem musela odkládat - zoufalé osudy, ze kterých není úniku, tragédie způsobené lidskou slabostí nebo nedorozuměním. Konec drsný.
Po další knize od tohoto autora sáhnu až s velkou pauzou, pokud vůbec.
Kniha je to dobrá, ale sílu na další těžké čtení musím nejprve načerpat jinde.