Plané rostliny a jejich použití v kuchyni podobné

Nehodnoceno
Plané rostliny a jejich použití v kuchyni
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269767/bmid_plane-rostliny-a-jejich-pouziti-v-k-1hY-269767.jpg 0 0 0

V dnešní době se stalo sbírání planých rostlin pro kuchyni oblíbenou činností lidí, kteří si cení požitku ze zdravého jídla. Mají k tomu dobré důvody: • Plané rostliny mají více aroma a lepší chuť než ovoce a zelenina z obchodu, které mají za sebou nezřídka dlouhou cestu ke spotřebiteli. Na chuť planých rostlin je ale někdy zapotřebí si nejdříve zvyknout. • Ve srovnání se zeleninou a ovocem z obchodu plané rostliny často mají více bílkovin, vitamínů, minerálních látek a podle novějších poznatků obsahují sekundární rostlinné látky významně podporující zdraví. Ostatně mnohé druhy planých rostlin, které se používají pro kuchyni, jsou zároveň léčivými rostlinami, např. kopřiva dvoudomá, bez černý, podběl lékařský, růže šípková, smetanka lékařská a jitrocel kopinatý. • Plané rostliny nejsou ošetřované chemikáliemi proti škůdcům. nehnojí se minerálními hnojivy, neošetřují se prostředky pro regulaci růstu a zralosti. • Člověk nabývá bližší vztah k planým rostlinám, protože musí být obeznámen s jejich vzhledem, s jejich stanovištěm a s jejich zvláštnostmi. Kdo při vyhledávání určitých rostlin prochází domácím okolím, využívá blahodárný pohyb venku a přitom může pozorovat zajímavosti přírody. • Při kulinářském uplatnění planých rostlin lze silněji pociťovat hodnotu výživy a lze lépe porozumět životu předků.... celý text

Podobné knihy (3)

Plané rostliny k jídlu Plané rostliny k jídlu Detlev Henschel

Máte pocit, že se na svém pozemku nebo napospas divoké přírodě neuživíte? Autor tohoto atlasu na svých toulkách přírodou téměř všecko ochutnal (stále žije) a přidává i mnoho receptů a způsobů upotřebení. Plané rostliny j... více


Plané rostliny v kuchyni Plané rostliny v kuchyni Dagmar Lánská

Význam planých rostlin pro člověka - Sběr a zpracování planých rostlin - Ochranné a účinné látky v planých rostlinách - Pokrmy z planých rostlin - Rejstřík rostlin. Obsah: Význam planých rostlin pro člověka - Sběr a zpr... více


Pokrmy z planých rostlin Pokrmy z planých rostlin Dagmar Lánská

161 receptů na přípravu pokrmů z jitrocele, bršlice, šťovíku a dalších 25 druhů rostlin. více

Autorovy další knížky

Gertrud Scherf
německá, 1947
2019  80%Plané rostliny a jejich zapomenutý význam
2004  0%Plané rostliny a jejich použití v kuchyni