11 pokladů Čech a Moravy přehled
Milena Blažková
Průvodce po jedenácti památkách České republiky, které jsou zapsány v seznamu kulturního dědictví UNESCO. Populární výklad věnovaný architektonickým památkám na území České republiky, které jsou chráněny UNESCO. U každého objektu je popsána jeho historie i v širších souvislostech a vysvětleny důvody jeho památkové ochrany. Popis každé památky je doplněn medailonky osob, které v ní nebo v jejím blízkém okolí žily, exkurzy do českých dějin, místními pověstmi, tipy na vlastivědné výlety do jejich okolí, slovníčky odborných pojmů (architektura, judaika) i otázkami pro zvídavé čtenáře, kteří na ně najdou opověď na konci knihy. Publikace je provázena černobílými obrázky v textu a barevnými fotografiemi v přílohách a doplněna chronologickým přehledem českých panovníků. ... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 11 pokladů Čech a Moravy. Přihlašte se a napište ho.
Souhrn 11 zajímavých míst v Čechách a na Moravě. Popisy deseti památek UNESCO a sedmi pražských částí. U každého zastavení je nejen popis, ale i zajímavosti, tipy na výlety, náčrty, pověsti a na konci kapitol otázky k textu. Text doplňují fotografie a přehled panovníků. Zpracování je neobvyklé, čtivé, jen si myslím, že by se tu měly objevit všechny památky UNESCO u nás a možná pražským pamětihodnostem autorka mohla věnovat samostatnou knihu.
Kniha 11 pokladů Čech a Moravy v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2002 | 11 pokladů Čech a Moravy |
2004 | 12 pokladů Čech a Moravy |
1997 | Setkání s Čínou |
1988 | Příroda pro zítřek |
1967 | Zeměpis světa mapová příloha |
Nádherná publikace, která svou výjimečností upoutá snad každého. Proč jedenáctka, tento počet je zapsán na prestižním seznamu UNESCA. Kniha je perfektně uspořádána. Hned při otevření na nás vykoukne mapa České republiky a na konci knihy se s námi loučí mapa Prahy. Knihou nás provázejí jednotlivé lokality, poskytující informace a jsou bohatě doplněny fotografiemi a ilustracemi. Některé jsou pro mě hodně známé např. studentské město Olomouc, jiné jsem navštívila v rámci výletů - Český Krumlov, Telč, Kutná Hora, Litomyšl, Kroměříž, Lednicko-valtický areál a samozřejmě mezi ně patří Praha a její jednotlivé části. Ráda bych si doplnila Holašovice, Zelnou horu a vilu Tugendhat. Závěr knihy nám dává odpovědi zvědavých a zvídavých, opětovně nám osvěží paměť, kteří panovníci u nás vládli a obsahuje seznam použité literatury. Je neskutečné jaké dědictví nám předaly předchozí generace, kolik nádherných památek je koncentrováno na tak malém prostoru . My bychom je měli chránit, protože si to zaslouží.