1793: Vlk a dráb přehled
Niklas Natt och Dag
Michael Cardell série
1. díl >
Zacpěte si nos a ponořte se do stoky zločinu!
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2019 , OneHotBookOriginální název:
1793, 2017
Interpreti: Daniel Bambas
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1793: Vlk a dráb. Přihlašte se a napište ho.
Velká pecka! Poslouchal jsem jako perfektní audioknihu, kterou načetl pan Bambas. Úžasná dramatizace, velmi silný příběh, drsné reálie 18. století, špína "města mezi mosty". Moc se mi to líbilo, ta syrovost. Nemusí to vyhovovat každému, ale je to hodně dobrý.... doporučuji!
Měla jsem hrozné dilema jak hodnotit. Autor mě jednoznačně zaujal, skvěle vystihl atmosféru doby, vytvořil spoustu uvěřitelných postav, jejichž osudy jsem hltala. Ale hodně mi vadila perverznost vyšetřovaného zločinu. Proboha, proč? Když jsem pochopila, čím bude muset zhýralý mladíček zaplatit za svou bezstarostnost a dluhy, úplně mě přešla chuť číst dál. Odhodlala jsem se dočíst jen s předsevzetím, že do žádné další knihy od tohoto autora se už rozhodně nepustím. A bylo to čtení, které bolelo. Škoda. Čekala jsem, že autor tohle zvěrstvo nějak obhájí, ale nestalo se tak. Bylo to přes čáru a pro běh knihy absolutně zbytečné.
Knižní novinky (50. týden)
08.12.2019
Knižní novinky (32. týden)
04.08.2019
Kniha 1793: Vlk a dráb v seznamech
v Mé knihovně | 194x |
námořnictvo 18. století švédská literatura Velká francouzská revoluce (1789-1799) historické detektivky Stockholm námořní bitvy švédské detektivky konec 18. století historické rományAutorovy další knížky
2019 | 1793: Vlk a dráb |
2021 | 1794: Tři růže |
2023 | 1795: Honicí psi |
opožděný vánoční dárek, takže šup šup rychle přečíst, než budu v nejbližsích dnech doručovat :) a čte se dobře, což o to, zhltla jsem ji v podstatě během 24hod. Samozřejmě, spěchala jsem kvůli dárku a tak jsem si nemohla patřičně vychutnat listování mezi stránkami - vysvětlivky různých pojmů a historických souvislostí jsou až na konci celé knihy.. takže buď se na to vykašlete a jste ochuzeni, a nebo statečně listujete.
Autor je drsoň. Sever, historická freska s jedním zločinem. Pardon, jedním hlavním zločinem a spoustou menších. Tam snad nebyl nikdo normální !!! všichni chlastali (no jo, voda asi velmi nesplňovala hygienická kritériá), mydlili se mezi sebou - muž ženu, žena muže, ochmelkové v hospodě, rodiče děti... kromě zvyklých rvaček sexuální násilí a zneužívání. a do toho zima, všude samé bláto, hlad a hnus. Hygiena nijaká, paraziti všude..a v tomto podhoubí rostlo zlo. Jeden z dvojice hlavních hrdinů je donucen zaplavat si ve velice nehygienickém jezeře, aby vyylovil mrtvlu člověka..nebo to, co z něj zbylo... čekala jsem, zda to odnese jako Mažňák starší po honbě za ježkem, ale Švédi mají zřejmě tuhý kořínek...
Chce přijít tajemnému umučenému mrtvému na kloub a tak potkáváme jeho komplice. Ve dvou se to lépe táhne.
No...rozdáme s hrdiny spoustu rn a také spoustu utržíme. Brodíme se bahnem morálním i tím opravdickým. Děj je vykládán třemi vypravěči, aby nás nakonec dovedli k vrahvi i jeho oběti, a všechny linky se spojily v jednu.
čtení drsné, možná i zbytečně kruté (jak už psal kdosi předemnou - nechce s emi věřit, že to tam bylo až tak nechutně pekelné..). Barvitě popsány hrůzy, jež musel mrtvý zažít, a taky zvěrstva z domu Madame Sachsové...no, neusínalo se mi dobře. Románu nemůžu upřít čtivost a potěšily také historické reálie a základy celého díla.
Zda půjdu i do druhého dílu, ještě nevím ;) (no, někdy bývám trochu útlocitná...a...velice dobře chápu i hlavního hrdinu a jeho paniky :))