19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie přehled
Valentin Urfus
19.4.1713 Rodný list podunajské monarchie Habsburská dynastie vládla mnoha zemím a po celá staletí byli její příslušníci také římskými či římskoněmeckými císaři. Hlavní oporou jejich moci však byly středoevropské země - vedle původních rakouských Česká a Uherská koruna. Když v první polovině 18. století vymřela její mužská linie, možnost rozpadu rodového impéria byla více než zřejmá. Odvrátit hrozící nebezpečí bylo nezbytné a řešením se stala právě pragmatická sankce z roku 1713, jež proklamovala dědičnost habsburského trůnu v ženském pokolení a nedělitelnost habsburské rodové moci. Umožnila tak přeměnu rodového impéria v moderně (na svou dobu) budovaný státní celek a bezděčně tím příznivě ovlivnila i vznik novodobého českého národa.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie. Přihlašte se a napište ho.
Velmi dobrá kniha, ve které je pragmatická sankce zasazena do širokého kontextu, akorát mi v druhé půli přijde, že se autor často opakuje.
Samotná kniha se Pragmatické sankci příliš nevěnuje a autor odbočuje často do minulosti nebo do období vlády Marie Terezie. Kniha je také koncipována převážně z pohledu politických dějin, a ani nevyužívá potenciál událostí doprovázejících vznik a schvalování sankce, které povrchně zmiňuje.
Kniha 19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie v seznamech
1995 | Římské právo |
2002 | 19.4.1713 - Pragmatická sankce : rodný list podunajské monarchie |