1938: Věrni zůstaneme přehled
Jan Drnek
Osudový rok 1938, období Mnichovské zrady a největší potupy mladé Československé republiky. Rok, který předznamenal konec naší státnosti o pár měsíců později. Dodnes se mezi vojenskými analytiky, historiky, ale i celou veřejností vedou vášnivé debaty o tom, zda jsme měli odmítnout postoupení Sudet a se zbraní v ruce bránit naši vlast. Stačilo málo, aby..., kdyby... A právě oním „kdyby“ se zaobírá tato jedinečná historická mystifikace , která svým smyslem pro detail i celek, strategii i taktiku, ale i příběh samotný, bravurně vypráví příběh fiktivní obrany naší republiky před hitlerovskými vojsky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1938: Věrni zůstaneme. Přihlašte se a napište ho.
Nebylo mi jasné proč vlastně s posledním dílem Žab vyšla tato kniha zaměřená prakticky skoro na stejné období. Rozdíl je ve stylu. Žáby jsou dost jednoduché, prvoplánové. Spíše pro náctileté. Tady už se autor pokouší o složitější literaturu. Bohužel je ale kniha dvourychlostní. Prvních 60% je vysloveně ukecaných. X-krát se vysvětluje jedna a ta samá věc. K tomu i nějaké ty autorovy katolicko-monarchistické úlety. Navíc toto období bylo už vícekrát popsáno mnohem lépe. Třeba Šulcovi Zrádci. Tohle může zaujmout jen někoho, kdo se o toto období našich dějin nezajímá a má jen bídné školní znalosti.
Pak ale přijde mávnutí kouzelnou hůlkou a od okamžiku noční návštěvy generálů u Beneše je vše jinak. Najednou tu je tak skvělé čtení, že si ani neuvědomujete ta kvanta dat, která přejímáte a jsou vlastně historií 4 dní. Tohle už je opravdu Literatura, i když na fiktivním podkladu. Teď jen doufám, že 2. díl naváže na tuto část a nevrátí se k té počáteční.
Kniha 1938: Věrni zůstaneme v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Adolf Hitler alternativní historie Edvard Beneš, 1884-1948 Mnichovská dohoda (1938) mystifikace okupace Československa válečné romány
2011 | Žáby v mlíku |
2016 | 1938: Věrni zůstaneme |
2010 | Žába a škorpion |
2016 | Žáby na prameni |
2012 | Žáby v bouři - Operace Barbarossa naruby |
Knihu mám jako eknihu, ve které má 615 stránek. To množství zpomalilo mé čtení. Když jsem se dočetla ke stránce 480 a byl konec, tak jsem byla velice překvapená, že mám dočteno.
Skoro celou knihu mi trvalo než jsem se začetla, protože kniha je psána takovým zvláštním stylem. Nic se neděje. Teda děje, ale jenom popisem. No moc to nedokážu popsat, ale jakmile jsem četla posledních zhruba 20 stránek, tak jsem se nadchla a skoro vzápětí jsem se pustila do druhého dílu.
Samozřejmě je hodně diskuzí k tomuto tématu. A ano kdoví jak by to dopadlo, kdyby....
Moc se mi líbil proslov Karla Čapka mého oblíbeného autora.