1945 přehled

1945
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490786/bmid_1945-h76-490786.jpg 4 66 66

Rok 1945 přinesl konec války, ovšem zlo nikam nezmizelo. A najít si mohlo každého. Jiří Padevět přichází s novým souborem svých oblíbených mikropovídek. Ukazuje v jiném světle rok 1945, který poválečná propaganda zobrazovala jako rok osvobození a světlých zítřků. Pozadí konce války bylo ale pro mnoho lidí děsivé. V nepřehledných situacích nikdo nevěděl, kde končí spravedlnost a začíná pomsta, kdo je přítel a kdo nepřítel, kde číhá nebezpečí a kam se před ním ukrýt. Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a znovu se mezi nimi snaží oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí: osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo je dokázali unést.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1945. Přihlašte se a napište ho.

opic 12
12.12.2024 4 z 5

1945
Historie nejsou jen letopočty.Bitvy.Sepisování smluv.Velká jména.Medaile a metály.
Kdo to tvoří,kdo to zažil a musel žít.Poznal na vlastní (doslova) tělo.Mrazivé osudy,nepopsatelné strasti,ztráty lidskosti.
Mikropříběhy,střípky,kaleidoskop záblesků.
Zmar a beznaděj.
Vždycky ve všem tom běsnění figuruje člověk samotný.
O člověka přeci jde,vždy na prvním místě ! Nebo je tomu jinak ?
Pochopit ? Vcítit se ? Jen stěží.
Budeme si tedy o tom,aspon něco přečíst.
Byl to zdánlivý konec konfliktu.Válka ještě zdaleka neskončila.
Knížka o nehezkých nepěkných věcech,která dokáže člověk člověku.
Lidové soudy.Poválečný chaos.Nevinní.Vlastenci zalezlí,na sklonku války,jak fénix z popela povstali.
Kolaborace.Msta.Migrace milionů do té doby nevídaná.Vysídlení.
Fanatičtí náckové.Nevyzpitatelní osvoboditelé.Znásilnění.Obohacování.
Radost z konce hrůzy,přitom zubatá nadále všudepřítomná.
Bezpráví a NENÁVIST.
Mikropovídky inspirované na základě historických událostí.
Na konci každé z nich,zjednodušené dosazení v souvislostech.
Není to natolik dlouhé,aby to vyloženě odrazovalo čtenářovu pozornost.
Spíše vybízí,ponořit se,do osudů lidí v době opravdu nejtemnější.
Něco vyhledat a více se dozvědět,je na každém.
Záslužný počin,už jen proto,abychom nezapomněli !
Autor,se nadále drží svého oblíbeného vyjadřování.
Pokud zrovna nevyhledáváte literaturu faktu,či dlouhý román,můžete objevit vytříbený Padevětův jazyk,společně se zvláštní poetikou.
Na konci každé povídky,rezonují pocity v uvědomění,jak hrůzné a šílené věci,se odehrávali (nejenom) na našem území.

Toledo
09.09.2024 2 z 5

Kniha koupená s velkým očekáváním, ale přišlo trochu zklamání. Asi nejsem ten typ člověka, co si libuje v těchto krátkých povídkách. Historický kontext za každou je fajn, ale nespravilo to můj celkový dojem z knihy i když téma to bylo silné.

Sitting-Bull
01.06.2024 4 z 5

Krátké příběhy, u některých z nich by chtěl člověk vědět, jak to mohlo být dál, u některých raději ani ne. Každopádně mě splnily to, co měly - inspirovaly mě k dohledávání dalších informací z naší historie.

Knižní novinky (9. týden)

27.02.2022

Kniha 1945 v seznamech