1945 přehled
Jiří Padevět
Rok 1945 přinesl konec války, ovšem zlo nikam nezmizelo. A najít si mohlo každého. Jiří Padevět přichází s novým souborem svých oblíbených mikropovídek. Ukazuje v jiném světle rok 1945, který poválečná propaganda zobrazovala jako rok osvobození a světlých zítřků. Pozadí konce války bylo ale pro mnoho lidí děsivé. V nepřehledných situacích nikdo nevěděl, kde končí spravedlnost a začíná pomsta, kdo je přítel a kdo nepřítel, kde číhá nebezpečí a kam se před ním ukrýt. Padevět čtenáře sugestivně vtahuje přímo do mezních životních okamžiků, nechává rozestoupit řádky učebnic a znovu se mezi nimi snaží oživit to, co čas pohřbil pod tiskařskou černí: osudy jednotlivých lidí, kteří se pod vahou dějin buď zlomili, nebo je dokázali unést.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 1945. Přihlašte se a napište ho.
Krátké příběhy, u některých z nich by chtěl člověk vědět, jak to mohlo být dál, u některých raději ani ne. Každopádně mě splnily to, co měly - inspirovaly mě k dohledávání dalších informací z naší historie.
Jaro roku 1945 bylo v Čechách a na Moravě velmi kruté. Obětí násilí se mohl stát prakticky kdokoli. Pachatelem mohl být také kdokoli, od vojenských zběhů, přes revoluční gardisty až po rabující vojáky Rudé armády. Kniha je plná mikropovídek zakončených údajem, kde a kdy se udála. Za každou je vysvětlující, historický komentář. Samotné příběhy jsou kraťounké a někdy působí nevinně, ale komentář v doslovu ten zdánlivý poklid rozstřílí na cucky. Nejvíce oceňuji autorovu nestrannost, nešetří ani prezidenta Beneše, a také to vystižení atmosféry doby, které je velmi působivé.
Citace: Město se chvělo svobodou a jarem a asi se i ono snažilo ze sebe setřást minulost. Na nároží za mostem vracely ženy v kabátech pomalovaných svastikami dlažební kostky do mozaiky města a několik mužů je u toho hlídalo a hlučně hodnotilo jejich těla.
Knižní novinky (9. týden)
27.02.2022
Kniha 1945 v seznamech
2016 | Krvavé léto 1945 |
2018 | Ostny a oprátky |
2015 | Krvavé finále: Jaro 1945 v českých zemích |
2017 | Tři králové |
2020 | Republika |
Kniha koupená s velkým očekáváním, ale přišlo trochu zklamání. Asi nejsem ten typ člověka, co si libuje v těchto krátkých povídkách. Historický kontext za každou je fajn, ale nespravilo to můj celkový dojem z knihy i když téma to bylo silné.