42: Dělej co Tě baví! přehled
Mikoláš Tuček
Tukanovy odpovědi na otázku Života, Vesmíru a vůbec! Ve 42 rekapitulovat kariéru je samozřejmě velmi brzy, nutno dodat, že Mikoláš knihu dopsal až téměř jako 44letý. Z čehož je jasné, že když si něco umane, většinou to splní. Jenom není jasné kdy. Odkaz na Douglase Adamse je nepřehlédnutelný, stejně jako odkazy na další populární literaturu, filmy a především hry, ale kniha je především těkavou změtí tu méně, jindy ještě mnohem méně zábavných historek, které autor sepsal pro sichr dřív „dokud si to ještě pamatuje.“ A když si měl vybrat, jestli je jeho kniha poučná, zábavná či vtipná, tak tiše doufá, že aspoň jedno z toho!... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 42: Dělej co Tě baví!. Přihlašte se a napište ho.
Tukana mám rád. Baví mě jeho projekty, sedí mi jeho smysl pro humor a sdílím z větší části jeho názory a pohled na svět, takže knížka byla jasná volba a sem rád, že jsem v ní dostal to co jsem čekal. Zábavné čtení, které dokáže být v něčem inspirativní a v něčem dokáže vyvolat lehčí nával závisti. Aby nám každopádně autor nezpychnul, tak jednu hvězdu ubírám za styl. On by to sice nebyl Tukan aby pořád někam nelítal, ale hlavně zpočátku bylo těch odboček tolik, že to chvíli vypadalo že za pár stránek budu úplně v jiné knize. Nakonec si to naštěstí sedlo - těžko říct jestli zaúřadovala korektorka, nebo si literát Tuček setřídil myšlenky a nebo sem si prostě jen zvyknul - a zhruba od třetiny už sem s tím neměl vůbec problém...i těch 8/10 je každopádně na spisovatelskou premiéru (a nejspíš i derniéru) úspěch...
Tato kniha mi dala vcelku zabrat. Ne že by byla špatně napsaná a vlastně ani nevím proč jsem ji četl tak dlouho. Možná to bylo autorovým častým odbočováním. Byla by kniha lepší, kdyby tak napsaná nebyla? Možná ano, ale rozhodně by to nebyl Mikoláš tak jak ho známe a jak ho máme rádi.
Jako celek je kniha super, jedinou kapitolu, kterou jsem přeskočil byla o fotbale, který jde absolutně mimo mě. Aby jste si nemysleli, měl jsem snahu ji přečíst. Nicméně jsem byl úplně mimo. Ostatní kapitoly byly více než zajímavé, kolikrát mě napadlo, jek je možné aby jeden člověk měl tolik zážitků, až jsem chvílemi pociťoval i lehkou závist.
Nezbývá než se řídit autorovou radou a dělat to co mě baví. Pokud se mi podaří zažít jen polovinu toho co Mikolášovi, tak budu považovat svůj život za opravdu zajímavý.
Aby jste nebyli zmatení, tři hvězdy jsou za knihu jako takovou, za styl psaní a formu vyprávění. Co se týče autorových zážitků, povahy a přístupu k životu, tak to je rozhodně za 5 hvězd.
Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)
13.11.2022
Kniha 42: Dělej co Tě baví! v seznamech
Mám rád životopisy a pravda, že čtu hlavně ty veřejně populární. Schwarzeneger, Jobs, Musk. Příběh Tukana se jim však hravě vyrovná. Sice neřeší jak poslat raketu do vesmíru, ale nad jeho historkami se určitě zasmějete a během čtení zavzpomínáte i na svoje oblíbené nálevny a trable v dospívání. To že Tukan dělá i do jiných řemesel než jsou hry jsem věděl, ale že má takhle široce rozkročeno do různých oblastí je obdivuhodné. Odnáším si spoustu pěkných mouder, z nichž jedno mi utkvělo nejvíce: Pokud jste nejchytřejší člověk v místnosti, jste ve špatné místnosti!