451 stupňů Fahrenheita přehled
Raymond Douglas Bradbury
451 stupňů Fahrenheita je teplota, při níž papír hoří. V Bradburyho temné vizi budoucnosti nejsou hasiči vybaveni vodními stříkačkami, ale plamenomety, které ničí poslední svědectví svobodného myšlení – knihy. Až do dne, kdy si hasič Guy Montag začne klást znepokojivé otázky… Román vychází v nově revidovaném překladu s úvodním slovem Raye Bradburyho. Kniha je doplněna původním doslovem Josefa Škvoreckého k prvnímu českému vydání a esejem Františka Novotného k současnému aktualizovanému vydání.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2024 , Kniha ZlínOriginální název:
Fahrenheit 451, 1953
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize 451 stupňů Fahrenheita. Přihlašte se a napište ho.
Smutná antiutopie o společnosti, kde pro knihy není místo. Bradburyho cit pro vystihnutí pocitů hlavních postav je úchvatné. (a neméně úchvatný je Oscar Werner v roli Guy Montaga v Truffautově filmovém přepisu )
Knihu som mala požičanú z knižnice, ale určite si ju chcem kúpiť… je plná hodnotných filozofických zamyslení a úvah, je nadčasová a napriek krutosti (práca hlavného hrdinu a jeho kolegov vo mne vyvolávala úzkosť)…. ľudská.!!!
„“A v odpoledním slunci usnul čas.”“
„Víte, proč jsou knihy, jako je tato, tak důležité? Protože mají hodnotu.“
„To je výhoda, kterou má člověk, když umírá. Když nemáte co ztratit, riskujete podle libosti.“
Ocenění knihy (1)
2004 -
Hugo Award
(Retro Hugo)
Kniha 451 stupňů Fahrenheita v seznamech
v Přečtených | 5 637x |
v Chystám se číst | 1 665x |
antiutopie, dystopie, kakotopie zfilmováno útěk 20. století americká literatura budoucnost tajemství symbolismus hasiči rozhlasové zpracování pragmatismus o knihách technologie budoucnosti oheň knihy
2001 | 451 stupňů Fahrenheita |
1959 | Marťanská kronika |
1989 | Kaleidoskop (70 povídek) |
1995 | Pampeliškové víno |
2017 | Ilustrovaný muž |
Hodně dobrá kniha na zamyšlení a dokonce i hodně čitelná!
Pokud se vám líbilo 1984 od George Orwella, tak bych se opovážil říci, že tohle by se vám mohlo také líbit.
Mně osobně se tato kniha hodně líbila. Dokázal jsem ji přečíst za velmi krátkou dobu - hádám tak týden? Děj vás chopí hned od první věty a nepustí, dokud ji nedočtete.
Knihu Vřele doporučuji! :)