A Christmas Carol přehled

A Christmas Carol
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477977/vanocni-koledasx1awi-GzY-.png 5 2203 2203

Hrdinou povídky Vánoční koleda (plný název v angličtině A Christmas Carol. In Prose. Being A Ghost Story of Christmas) je mrzoutský lakomec Ebenezer Scrooge. Poté, co muže na Štědrý večer navštíví tři duchové (minulých, současných a budoucích Vánoc) a postupně ho nechají zavzpomínat na dětství, předvedou mu oslavu Vánoc tří současníků a předestřou před ním vizi strašné budoucnosti, Scrooge se napraví a stane se jiným člověkem. Vánoční koleda se hned po svém prvním vydání v roce 1843 setkala s velkým úspěchem a vřelým přijetím ze strany kritiků. O její oblíbenosti svědčí i to, že byla zfilmována a stala se také předlohou pro operu. Knížka v anglickém originálu.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: ekniha , e-bohém

A Christmas Carol, 1843

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A Christmas Carol. Přihlašte se a napište ho.

Imaginárium
předevčírem 4 z 5

(SPOILER) Lakomý, protivný a necitlivý Vydrigroš nenávidí Vianoce a jediné, na čom mu v živote záleží, sú peniaze. Pritom si neuvedomuje, aký chudobný život v skutočnosti žije. Pred Štedrým večerom ho navštívia traja duchovia: minulých, súčasných a budúcich Vianoc s cieľom ukázať mu pravé hodnoty a vyzvať ho, aby sa zmenil, kým je ešte čas.

~~SPOILER ALERT~~
Vďaka kritizovaniu morálnych vlastností a pod hrozbou neodkladnej smrti sa akoby zázrakom Vydrigroš mení k lepšiemu. Pán si moje sympatie rozhodne nezískal, bojovala som s tým, že nič nerobil úplne nezištne. Urobil veľa dobra, ale v konečnom prípade mu šlo o svoje vlastné blaho - aby prežil. V knihe bolo veľa pekných myšlienok a poučení, ale hlavná pointa mi z toho vyšla, že si za peniaze kúpiš všetko, dokonca aj odpustenie. Ale je to čiste môj subjektívny pocit a možno som len zbytočne prísna.

Vianočná klasika, ktorá ma dlhé roky obchádzala, ale toto vydanie som proste musela mať. Obsahuje krásne ilustrácie a ide ruka v ruke s filmom. Kto ešte chce posledný závan sviatkov, tak prečo nie.

alnovka82
19.01.2025 5 z 5

Nádherná vánoční klasika, která stojí za přečtení a určitě se k ní zase někdy vrátím.

petra3242
18.01.2025 3 z 5

Asi by bylo lepší číst příběh v období svátků, ale co už.

Pan Skruž mi na začátku nijak příjemný nebyl, ale jak se vyvíjel příběh a jeho charakter se měnil, přála jsem si, aby to s ním dopadlo dobře.

Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)

23.10.2022

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018

10 právě čtených knih podle uživatelů (prosinec)

16.12.2018

Kniha A Christmas Carol v seznamech