A hory odpovedali ozvenou přehled
Khaled Hosseini
Emocionálny a nevšedný román o tom, ako milujeme, ako sa staráme jeden o druhého a ako naše životné rozhodnutia rezonujú naprieč generáciami. Dve malé polosiroty z afganskej dediny – trojročná Pari a jej veľký brat Abdulláh, majú nádherný a jedinečný vzťah. Pre desaťročného Abdulláha je jeho malá sestra to najdrahšie, čo má, a obetavo jej nahrádza mamu. Jediná životná situácia však ovplyvní nielen ich životy, ale zasiahne aj množstvo ľudí okolo nich a stane sa svedectvom morálnej zložitosti života. V multigeneračnom románe Hosseini podrobne analyzuje spôsoby, akými sa v rodinách vychováva, ale aj zraňuje, zrádza i rešpektuje, ako sa obetujeme jeden pre druhého a neraz nás zarazí konanie našich najbližších v osudných okamihoch. Román A hory odpovedali ozvenou je nádherná intímna sága vyrozprávaná v príbehoch rôznymi rozprávačmi, z ktorej dýcha autorovo hlboké a súcitné porozumenie toho, čo nás definuje ako ľudské bytosti a formuje náš život. Je to kniha do kresla, v ktorom sa spomalí čas – o šťastí v pokore, o ktorom možno ani len netušíme.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Ikar (SK)Originální název:
And the mountains echoed, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A hory odpovedali ozvenou. Přihlašte se a napište ho.
V Afghánistánu jsem nikdy nebyla a nemyslím, že se tam kdy podívám, rozhodně ho nemám na wishlistu. Knihy ale vládnou mocí nechat vás navštívit různé světy - minimálně svět svého autora - a některé zanechají skoro stejně trvalou stopu, jakou by přinesl reálný pobyt. Pár i trvalejší...
Poslouchala jsem jako audioknihu, byla moc hezky namluvená a bavila mě. Ze začátku jsem se trochu ztrácela v perspektivách vyprávění, ale pak si to sedlo a bylo to dobré. Některé části mě bavily víc než jiné, ale celkově hodnotím pozitivně. Bylo to mé první setkání s autorem a na knihu jsem se chystala roky, určitě jsem ale ráda, že jsem ji četla až nyní.
„Když je někdo naživu tak dlouho jako já, odvětil dév, zjistí, že krutost a laskavost jsou jen odstíny téže barvy.“
Ocenění knihy (1)
2013 -
Goodreads Choice Awards
(Best Fiction)
Kniha A hory odpovedali ozvenou v seznamech
v Přečtených | 2 040x |
Afghánistán homosexualita 20. století islám muslimové sourozenci rozhlasové zpracování adoptované děti LGBT, queer, LGBT+ afghánská literatura
2007 | Lovec draků |
2013 | A hory odpověděly |
2008 | Tisíce planoucích sluncí |
2018 | Mořská modlitba |
Od knihy jsem očekávala hodně, neboť tohoto autora mám velmi ráda. Nicméně se mi špatně četla a měla jsem problém knihu dočíst.