A odkud bych asi tak byl?: Rusko očima zahraničního reportéra přehled
Miroslav Karas
Miroslav Karas působil v Rusku jako zahraniční reportér České televize a stal se svědkem mnoha zásadních momentů moderní ruské historie. Přinášel reportáže z dění v Donbasu i na Krymu, informoval o soudu s pilotkou Savčenkovou, zblízka sledoval Vladimira Putina a z první ruky zažil Olympijské hry v Soči. Jaké to je být novinářem v zemi, která svobodě slova příliš nepřeje? Sbírka barvitých zážitků i příběhů místních obyvatel vás vtáhne přímo do centra dění.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A odkud bych asi tak byl?: Rusko očima zahraničního reportéra. Přihlašte se a napište ho.
I když kniha končí někdy roku 2016, jako by ji psal Miroslav Karas dnes, protože Rusko se absolutně nemění. Pořád tytéž praktiky, tytéž výmluvy, tatáž doktrína, tatáž propaganda a bohužel i tytéž výsledky. Je až frustrující číst, jakým způsobem se novináři z jiných (v našem případě přímo nepřátelských) zemí nemají šanci dostat k nějakým informacím a jak nepříjemné prostředí všude panuje. Rusko je zkrátka země plná rozporů - na jednu stranu nádherná příroda a krajina, regulérní samoty, kde se zastavil čas a na druhou stranu absolutní nesvoboda, imperiální touhy a neúcta k lidskému životu. Je vidět, že autor strávil v Rusku mnoho let a dokázal ho poznat hodně dobře a čtenáři pak předá i nečekané a zajímavé informace. Je také dobře, že neopomene zmínit, jak Rusko vnímá Českou republiku (přes tehdejšího prezidenta) a že vše ostatní je pro oficiální představitele irelevantní. Jak už je tu několikrát zmiňováno, kniha je členěná spíš nahodile, nemá kapitoly a přeskakuje od ryze politických témat k těm cestopisným, což nijak nevadí, ale asi mohly být jednotlivé pasáže lépe a možná logičtěji členěny. Je také nutné mít na paměti, že autor je novinář, čili většinou jde spíš o krátké reportáže a věcný popis, i když je jasné, co si on sám myslí. A odkud bych asi tak byl? je výborná sonda do země, kde by asi málokdo chtěl být dlouhodobě, a jejíž politika je zároveň její zhoubou. 80 % PS: Je škoda, že ti, kteří by si knihu měli přečíst, ji pochopitelně odmítnou z důvodu "neobjektivity".
Skvělá publicistická kniha pana Karase z Ruska o Rusku. Navíc v audio verzi namluvená přímo panem Karasem. Tolik příběhů v ní obsažených by vydalo na dvě publikace. Navíc se mi líbili prostřihy vlastního názoru, který je mě/nám čechům velmi blízký. Četl jsem to jedním dechem a z Ruska mám zase o něco větší obavy.
Knižní novinky (46. týden)
14.11.2021
Kniha A odkud bych asi tak byl?: Rusko očima zahraničního reportéra v seznamech
Rusko vzpomínky reportáže reportéři, reportérky, zpravodajové cesty a pobyt reálie Donbas Krym zážitky
Úžasná kniha popisující to, o čem mnozí vědí a další buď netuší nebo vědět nechtějí. Popis současného Ruska bez příkras.