A stanu se králem přehled
Antonín Polách
Podtitul: Mládí krále Zikmunda, posledního Lucemburka Zikmund, syn císaře Karla IV., usiluje o uherskou korunu a tomuto cíli podřídí vše. Do děje jsme uvedeni ve chvíli, kdy Zikmund s bratranci Joštem a Prokopem vyjíždějí na tažení do Uher, aby si vynutil rodiči smluvenou a posléze vypovězenou svatbu s dědičkou trůnu Marií. Ve chvíli, kdy do Uher vtrhne neapolský král Karel, je však zrazen bratranci i bratrem Václavem. Zikmund je nucen - a posléze i čím dál lépe schopen - odolávat úkladům a intrikám, aby mohl přes všechno uskutečnit své plány. Hraje vysokou hru, je nucen se mnohého vzdát - lásky i své země, Braniborska, intrikovat i podvádět, ale nakonec dosáhne svého. Text prozrazuje, že autor těží z důkladného historického bádání, takže jsme o době, osobách, jejich vztazích a veškerých historických souvislostech poučeni velmi pečlivě a podrobně.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A stanu se králem. Přihlašte se a napište ho.
Velice kvalitní, čtivý a historicky přesný román o zisku uherské koruny Zikmundem Lucemburským. Oceňuji autorovo uvědomění si Zikmundova mládí v té době. Jsem rád, že bohužel v Čechách tradičně negativně vnímaná osobnost posledního Lucemburka na našem trůnu došla románového zpracování, v němž jsou ukázány jeho politické schopnosti.
Po Richenze jsem s chutí přečetla i příběh Zikmunda Lucemburského. Zajímavý pohled na krále, který je v Čechách spíše negativní historickou postavou, Liškou ryšavou. Mně osobně ho román přiblížil, zlidštil. Knížka se hezky četla a ráda ji přečtu znovu.
Kniha A stanu se králem v seznamech
panovníci králové Lucemburkové Uherské království Zikmund Lucemburský, 1368-1437 historické romány Marie I. z Anjou, královna, 1371-1395
2004 | Richenza |
2010 | Cti otce svého, ale miluj ženu svou |
2013 | Ať zemře král |
1989 | Stín Persepole |
2001 | A stanu se králem |
Zikmund, syn Karla IV., u nás postava negativně vnímaná, jak ho neznáte. Seznamte se. Na rozdíl od svého staršího bratra Václava, který byl naším králem a přivedl nám české země tzv. zu grunt, byl Zikmund nadán jednak větší inteligencí a cílevědomostí, jednak pracovitostí a tvůrčím duchem, i politickými a panovnickými, tj. řídicími schopnostmi. Autor zasadil jeho příběh do ověřených historických faktů. která vstřebáte zcela nepozorovaně při napínavém čtení o intrikách, vojenských strategiích, dohodnutých sňatcích, tajných i legitimních láskách. A. Polách vzhledem ke svému povolání lékaře má velkou zkušenost s lidským prožíváním a navíc je nadán uměním vysvětlit i složité velmi přístupnou a zábavnou formou. Výborná, kvalitní a v podstatě zábavná četba nejen pro milovníky či znalce historie.