Sucho přehled
Jane Harper
Případy agenta Aarona Falka série
1. díl >
Odlehlý australský venkov odkrývá svá dávná tajemství. Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhodobé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, ten pravděpodobně manželku i dítě zastřelil a pak spáchal sebevraždu. Na pohřeb přijíždí Lukův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet. Od začátku je zřejmé, že tady není vítán. Na naléhání Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zprvu nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě. Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Aaron a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o němž si Falk myslel, že je dávno pohřbené, ale po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sucho. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se dobře četla, barvitě vylíčená atmosféra i věrohodné charaktery postav. Jen mi trochu vadilo, že některá retrospektivní líčení minulých dějů (psána kurzívou) nejsou psána z hlediska žijících postav a jsou takovou do textu nezapadající "berličkou". Naštěstí se to netýká všech těch odstavců psaných kurzívou. Ale zase ten nesmyslný "moderní akční závěr". Takže zachráncům se jako deus ex machina v rukou objevují bundy, i když před tím žádné bundy neměli a to ani na sobě. A policista těsně před tím v ruce držel pistoli a Falk neměl v rukou nic. Za tenhle nesmysl místo pěti hvězdiček čtyři.
Napínavé, dobře napsané. Atmosféra tak dobře vykreslená, až mi z toho bylo úzko. Ale nemám ráda příběhy, kde je jedna z obětí dítě. A to finále mi přišlo přes čáru.
Žebříček nejprodávanějších eknih (duben)
04.05.2017
„Mouchy nejsou vybíravé. V mrtvém zvířeti a mrtvém člověku nevidí rozdíl.“
„Vždy znovu zažíval pocit stavu beztíže z toho, že on sám je jen drobnou tečkou v nekonečně plynoucím čase.“
Ocenění knihy (3)
2018 -
Barry Award
(Best First Novel)
2018 -
British Book Awards
(Crime & Thriller Book of the Year)
2017 -
2019 | Síla přírody |
2022 | Ztracený v pustině |
2023 | Přeživší |
2024 | Vyhnanci |
Mimořádně atmosférická detektivka, připomněla mi knihy J.-L. Bannaleca. Sucho, vedro a lidé, stejně vysušení a nemilosrdní jako krajina kolem a slunce nad nimi. A bledý detektiv, pátrající po vrahovi, jehož rukou vyhaslo několik životů. Pomalu plynoucí, zamotaný děj, na konci precizně rozpletený a smotaný do úhledného klubka. Teplý svetr ke čtení netřeba.