Achilleova píseň přehled
Madeline Miller
Řecko v časech hrdinů. Patroklos, nešikovný mladý princ, byl vyhoštěn do království Fthie, kde žije přehlížen ve stínu krále Pelea a jeho zlatovlasého syna Achillea. Achilleus, „nejlepší ze všech Řeků“, je vším, čím Patroklos není — silný, krásný, syn bohyně —, a jejich cesty se nikdy neměly zkřížit. Jednoho dne ho však Achilleus vezme pod svou ochranu a brzy se z nich stanou přátelé. Vzdělávají se v umění války a medicíny a z jejich pouta vznikne něco mnohem hlubšího — k nelibosti Achilleovy matky Thetidy, kruté mořské nymfy. Když přijde zpráva, že byla unesena Helena Spartská, jsou řečtí muži vyzváni, aby šli do války proti Troji. Achilleus se připojí, sveden příslibem slavného osudu. Patroklos, zmítaný láskou a strachem o svého přítele, následuje Achillea do války, aniž tuší, jak krutá zkouška je čeká. Toto dojemné a originální ztvárnění trojské války je zničujícím příběhem lásky a soupeření mezi bohy a lidmi. Hlavní zápas se však odehrává mezi nelítostnou ctižádostí a touhou lidského srdce po míru.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
The Song of Achilles, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Achilleova píseň. Přihlašte se a napište ho.
Jsem unesena tímto krásným, přepracovaným vyprávěním o Iliadě a trojské válce. Pamatuji si jen útržky řecké mytologie a její bohy a hrdiny.
Příběh je krásně napsaný, až lyrický. Přivedlo to k životu tyto bohy a hrdiny a učinilo je jedinečně lidmi. Milovala jsem vztah mezi Patroklem a Achilleem a vrhlo to nové světlo na Achilla, který je často považován za arogantního a lehkomyslného. Zde vidíme novou, něžnou stránku, která je soucitná, milující a umělecká. Rád jsem také sledovala, jak Patroklos dospívá ze sebevědomého a nešikovného chlapce v odvážného, sebevědomého a inteligentního mladého muže, který si je jistý sám sebou a svou láskou k Achilleovi.
Je zajímavé číst příběh, když víte, jak skončí. To nebyl vůbec problém, protože akce a intenzita vývoje postav a hrozící válka vedou k překvapivému i naplňujícímu konci.
U všech zpracování Trojské války mám problém, že se vždycky ve všech těch králích a hrdinech začnu ztrácet. To samé se mi přihodilo i u tohoto knižního zpracování. Achilleova píseň je zajímavá tím, že známý příběh podává z trochu jiné perspektivy.
Trochu divné mi přišlo zasazení homosexuální linky, respektive perspektivy, v které byla podána. Z toho, co se dá z některých antických autorů vyčíst to vypadá tak, že žena je dobrá na zachování rodu, ale skutečná láska je možná jen mezi muži. A součástí samotného vojenského výcviku bylo, že je žádoucí, aby se mezi vojáky vytvořily intimní vztahy, protože při boji za "milence" podá voják "lepší výkon". Takže to usilovné skrývání vztahu mi přišlo jako trochu násilná úlitba současným trendům.
Naopak potěšilo, že Odyssea konečně někdo představil jako bezpáteřní svini, ale celkově mě kniha nijak zvlášť neoslovila. Prostě ukázkový průměr.
„Jsem tvořen vzpomínkami.“
„Poznal bych jej jen po hmatu, podle vůně; poznal bych jej poslepu, podle toho, jak dýchá, a podle toho, jak došlapuje na zem. Poznal bych jej i po smrti, i po konci světa.“
„Je polovinou mé duše, jak říkají básníci.“
Ocenění knihy (2)
2013 -
Stonewall Book Award
(Literature (honor))
2012 -
Women's Prize for Fiction
Kniha Achilleova píseň v seznamech
homosexualita Řecko Trojská válka řecká mytologie převyprávění, literární adaptace LGBT, queer, LGBT+ pohled jiné postavy na původní příběh
(SPOILER) I přesto, že znám příběh Achillea. I přesto, že znám příběh Patrokla. I přesto všechno mi tento příběh dokázal zlomit srdce, aby ho na konci alespoň částečně zahojil. Protože ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, tak oni se vlastně dočkali svého happy endu. I když ne takového jaký bych jim přála, protože si zasloužili mnohem víc let prostě jen spolu.
Líbilo se mi vyprávění o tom, jak se vlastně seznámili. O tom, jak se postupně dávali dohromady. Vše vidíme z pohledu Patrokla, kdy nám Achillea představuje v jiném světle a ne jako toho arogantního floutka, kterého většina zná pravděpodobně z filmu. A ačkoliv jeho tvrdohlavost (zcela zbytečná za mě, ale je pravda, že ta mentalita tam prostě v "časech Bohů a hrdinů" byla o dost jiná) u Tróji mě nakrkla, tak samozřejmě vím, že to nemohlo být jinak. Ale pohled na to, jak jím Patroklova smrt otřásla byl... Prostě jsem z toho měla husí kůži. Vývoj Patrokla, kdy se z někoho, kdo si myslel, že v podstatě nemá cenu stal sebevědomý mladý muž, který se nebál i jít proti Achilleovi, když se mu nelíbilo, jak se zachoval. Na konci jsem ani nedýchala, protože ta obava, že ho tam nechají (nechci moc prozradit) byla nervy drásající.
Moc jsem si užila jejich pobyt s Cheironem, mám toho kentaura prostě ráda. ;)