Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače přehled
Martin Moravec , Adam Dolník
Vítejte v nejtemnějších zákoutích zločinu. Na místech, kde se unáší, vyhrožuje a požaduje výkupné. Provede vás jimi Adam Dolník, který jako jeden z mála lidí na světě vyjednává s únosci, vyděrači, piráty i teroristy. Ze zajetí už dostal desítky rukojmích a při jeho vyprávění mrazí. O vyjednavačích se toho moc neví. A málokdo tuší, že mezi těmi nejlepšími je i Čech. Když mu zazvoní telefon, má jen pár minut na to, aby se sbalil a odletěl do Nigérie, Pákistánu, na Haiti… Jak se k takové práci dostal? Co všechno při ní zažil? Spoustu emocí, napětí a dramatických příběhů. Během kariéry školil agenty FBI i Scotland Yardu. Potýkal se s kriminálními gangy, somálskými piráty, ale třeba i s Islámským státem. Nejednou se ocitl mezi teroristy a v situacích, kdy mu hrozilo, že se sám nevrátí domů. Kde se unáší nejvíc? Jak se vyjednává o lidský život? A jak to lze tyto dovednosti využít v každodenních situacích?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače. Přihlašte se a napište ho.
Kvalitně vedený rozhovor s velmi vzdělaným člověkem. Tady opravdu platí, že se Adam Dolník pro svou práci narodil. Ale jak je zmíněno níže - některé odpovědi se opakují a točí v bludném kruhu, takže jsem knihu neslupla na první dobrou jako například tu s panem Marešem či Benešem.
P.S.: Jen tak ze zajímavosti jsem se dívala, kolik v knize zmiňovaný 3 denní kurz s panem Dolníkem stojí. No, 90 tisíc bych za něj nedala, tak si nechám zajít chuť, a metodu naslouchání i s možnými chybami si budu muset nacvičit sama.
Kniha se velmi dobře čte, pánové Moravec a Dolník jsou skvělí vypravěči, téma je zajímavé, zkušenosti pana Dolníka rozsáhlé a je možné si z knihy vzít i některá praktická ponaučení např. do obchodního vyjednávání (s vážnějším se doufejme nikdo z nás nepotká).
Na rozdíl od některých dalších čtenářů, pro mě byla nejpoutavější právě první část knihy, která se týkala vyjednávacích taktik, technik a celkově vhledu do oboru. Druhá polovina věnovaná cestování, politice a osobnímu životu už obsahovala více informací, které pro mě nebyly tak podstatné, či jsem si nebyl zcela jist, zda jsou 100% přesné.
Místy zněly totiž odpovědi hodně "obchodně" a nutily mě uvažovat nad nimi s určitou rezervou. Pan Dolník například zmiňuje, že jako nejmladší v Austrálii získal titul profesora, dokonce jej uvádí před jménem v úvodu knihy. V Austrálii se však titul profesora neuděluje, jde pouze o dočasnou pracovní pozici "profesor", jako například "projektový manažer". Úspěch to může být a patrně také byl, ovšem uvádět se jako profesor v českém prostředí je buď nepravdivé nebo nepřesné. Podobně se zdály poněkud zjednodušující i výroky o některých zemích.
10 nejčtenějších knih (listopad)
15.11.2024
Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)
13.10.2024
Kniha Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače v seznamech
Knižní rozhovory Martina Moravce prostě žeru. Jeho rozhovor s vyjednavačem Adamem Dolníkem jsem doslova “sežrala ani ne za dva dny. I když je fakt, že jsem k tomu měla skvělé podmínky.
Opět zajímavý a jedinečný člověk, kterého Martin zpovídá. U některých momentů člověk čučel s otevřenou pusou a párkrát padlo pověstné ty v*le.
Adamův život je neuvěřitelný a kapitola o terorismu mě dost překvapila.
Možná mi trošku chybělo, kdyby pánové víc rozvedli, jak se žije lidem, kteří jsou Adamovi nejblíž.
A říkám narovinu: doma bych tě Adame mít nechtěla! Hlavně bych byla pořád strachy bez sebe!
Děkuji ale za představení dalšího člověka, o kterém jsem neměla ani ponětí a musím říct, že mě fascinuje, jaké lidi si Martin k rozhovorům zve…co osobnost, to perla!