Adriena aneb Život paní de La Fayette přehled
André Maurois
Kniha je věnována životu manželky francouzského politika a vojáka, markýze de La Fayette. Autor popisuje historické události druhé poloviny 18. století, které tvoří k této biografii zajímavý rámec. Podnětem k napsání tohoto díla bylo autorovo náhodné objevení dosud nezveřejněných dokumentů a dopisů hlavní hrdinky knihy Adrieny de La Fayette. Historie událostí Velké francouzské revoluce a boje Spojených států amerických za nezávislost tvoří fascinující, někdy až dominantní pozadí životopisu jedné z nejoddanějších a nejstatečnějších žen, která z lásky následovala svého manžela i do krutého vězení, i když ji to málem stálo život.... celý text
Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: 1980 , Lidové nakladatelstvíOriginální název:
Adrienne ou la Vie de Mme de La Fayette, 1961
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adriena aneb Život paní de La Fayette. Přihlašte se a napište ho.
Generál La Fayette byl nespornou zajímavostí v dějinách Francie. Ale jak se říká ,, Za každým úspěšným mužem stojí vždy nějaká žena ať je to milenka nebo manželka. A tento generál měl štěstí, že měl tuto skvělou manželku, milenku, matku, nezdolného člověka a neposlední řadě hospodyni, která se snažila hospodařit i s dluhy. Snažila se také přežít a přizpůsobit se době ve které žila. Dost fascinující životopis.
Mimochodem nedávno vyšla kniha ,, Ženy ze zámku La Fayette", která zastupuje tři generace žen. První je pochopitelně Adriena. Bohužel mě nějak tato kniha neoslovila. Ale bylo by zajímavé si o ní přečíst kdo má lepší životopis.
Kniha Adriena aneb Život paní de La Fayette v seznamech
1998 | Dějiny Anglie |
1994 | Dějiny Francie |
1963 | Život sira Alexandra Fleminga |
1939 | Dvě lásky Filipa Marcenata |
1979 | Životopis lorda Byrona |
Když se ze skoro zapomenutých dopisů vyloupne zajímavý příběh. Když z času vystoupí historie.
A tak prostě.