Adventures of Huckleberry Finn přehled
Mark Twain (p)
Dobrodružství Toma a Hucka série
Mistrovsky vyprávěný román o putování Huckleberryho Finna a jeho černošského kamaráda Jima po řece Mississippi. Dobrodružství Huckleberryho Finna je jeden z velkých amerických románů, volné pokračování Dobrodružství Toma Sawyera, které malé i velké čtenáře přitahuje už dlouhá desetiletí zejména díky barvitému jazyku, hovorové řeči a poutavému vyprávění. Příběh zachycuje putování tuláka Hucka a jeho černošského přítele Jima, uprchlého otroka, po proudu řeky Mississippi. Přestože ve své době sklidila kniha mnohé kontroverze, zejména kvůli údajné nereálnosti postav, dodnes patří ke klenotům světové literatury. Vydáno v anglickém originálu.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , e-bohémOriginální název:
Adventures of Huckleberry Finn, 1884
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Adventures of Huckleberry Finn. Přihlašte se a napište ho.
První dvě třetiny knihy považuji za naprosto výborné, naopak ty pasáže o přípravě útěku z vězení, byť vtipné tím, jak variují motivy klasické literatury, mě poněkud nudily. Ale jako dítě jsem tyto narážky úplně nedocenil, stejně tak jsem jinak vnímal ty zmínky o otroctví či jižanská "specifika" typu krevní msty a lynčování. Až mě překvapilo, jak drsný ten příběh ve skutečnosti je a kolik je tam mrtvých (nebo se o nich alespoň mluví) a asi by mě zajímalo, jak se stalo, že to je obecně považováno za knížku vhodnou pro děti.
Zajímavé je srovnání s anglickou verzí a práce s různými dialekty angličtiny, což český překlad (četl jsem klasický Gelův) skoro nezohledňuje, i když chápu, že v čeština to půjde napodobovat jen velmi těžko.
Také jsem ji v dětství četla ... trošku už kopírovala Toma Sawyera, takže nebyla až tak zábavná ... ale ano, vzpomínám si na ni, takže musela být fajn. :-)
„Kdokoliv by se pokoušel hledat v tomto vyprávění důvod, proč bylo sepsáno, bude stíhán. Kdokoliv by se pokoušel hledat v něm mravní poučení, bude vypovězen. Kdokoliv by v něm hledal zápletku, bude zastřelen.“
Kniha Adventures of Huckleberry Finn v seznamech
v Přečtených | 1 272x |
pro děti 19. století americká literatura dobrodružství dětská dobrodružství pro chlapce
1964 | Dobrodružství Toma Sawyera |
1961 | Tajemný cizinec |
1999 | Princ a chuďas |
1965 | Dobrodružství Huckleberryho Finna |
1970 | Dobrodružství Toma Sawyera / Dobrodružství Huckleberryho Finna |
Když přijde řeč na Toma Sawyera a Huckleberryho Finna, dokonalou rošťáckou dvojici, okamžitě se mi vybaví dětství a nesčetně krásných a hřejivých vzpomínek. Byť jsem si nyní při čtení více všímala rasistických poznámek, uvítala jsem také příležitost "vrátit v čase", zavzpomínat, odpočinout si a náramně se pobavit :).