Agnes Greyová přehled

Agnes Greyová https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26494/bmid_agnes-greyova-UYO-26494.jpg 4 124 124

Životní příběh hlavní hrdinky se dramaticky mění, když se její rodina ocitne ve finančních potížích a ona zvolí jako východisko přijetí práce guvernantky v bohaté rodině. Působí u dvou rodin, musí se vyrovnávat se zkažeností prakticky nevychovatelných dětí, aby si nakonec po smrti otce s matkou otevřela vlastní školu. V příběhu se zrcadlí zkušenosti autorky, a přestože pochází z roku 1845 a odehrává se ve viktoriánské Anglii, osloví i současnou ženu - o tom ostatně svědčí i nadšené ohlasy čtenářek v diskusních fórech. Anne Brontëová byla nejmladší z proslavené sesterské trojice (a poslední z celkem šesti dětí) a román Agnes Greyová je její prvotinou. Je až s podivem, že dílo, které irský kritik z přelomu 19. a 20. století George Moore označil za "nejlepší vyprávění v próze v anglickém jazyce", vychází v České republice poprvé.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Daranus
Originální název:

Agnes Grey , 1839


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Agnes Greyová. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

ElleNora
17.02.2024 5 z 5

Někomu kniha může připadat vleklá, mě však nikoliv. Prostředí práce guvernantky a postupně dozrávající hlavní postava mě bavily, možná bych ocenila delší konec (ten byl malinko odbytý). Celkově jsem byla příjemně překvapená.

Kristulda
07.02.2024 4 z 5

Letos jsem přečetla od každé sestry jednu knihu a tuto knihu shledávám nejslabší. Postava Agnes mi až tak nepřišla k srdci, přišlo mi, že se snad ani nesnaží s dětmi pracovat, přišlo mi to spíš než lenost tak nezkušenost.
Oproti sestrám si zaslouží o jednu hvězdičku méně, každopádně můžu říct, že se četla pěkně, jen mi ve srovnání se sestrami nepřišla tak dobrá.


Jara.v
04.09.2023 5 z 5

Nakonec se z knihy vyklubal krásný příběh. Popravdě jsem chtěla knihu odložit kvůli parchantům Bloomfieldovým. Takové zmetky, aby pohledal. Napíchnout je na rožeň a opravdu hodně pomaličku opékat, aby zjistili, jaké to je.
Agnes toho chtěla hodně dokázat a měla i patřičné odhodlání, ale byla bohužel svazována zákazy rodičů. A tím, že nebyla příliš průbojná si nedokázala zcela získávat respekt. Přesto je celý příběh dobrým příkladem fungování té doby. Kniha se četla opravdu velice dobře.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Agnes Greyová v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených173x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených9x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

klasická literatura

Autorovy další knížky

Anne Brontë
britská, 1820 - 1849
1975  83%Dvojí život Heleny Grahamové
2009  77%Agnes Greyová