Ako milovať svoju dcéru přehled

Ako milovať svoju dcéru
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539660/mid_ako-milovat-svoju-dceru.jpg 3 20 20

Staršia žena stojí pred domom a cez okno tajne pozoruje rodinu: otca, matku a dve deti. Díva sa na svoje vnučky, ktoré kvôli odlúčeniu od dcéry nikdy nestretla. Ako sa to stalo? Psychologická dráma izraelskej autorky citlivo vykresľuje strasti materinskej lásky. Ukazuje dilemy materstva, každodennosti, ale aj omylov a klamstiev rodinného života. Zdanlivo nevysvetliteľné odcudzenie medzi matkou a dcérou otvára znepokojivé otázky a kladie tenkú hranicu medzi ochranárstvom a vlastníctvom vo vzťahoch. Rozpletanie spomienok vyvoláva potlačené emócie a autorka s ľahkosťou vytvára napätie, pri ktorom sa čitateľ snaží zistiť, čo sa pokazilo. Izraelská autorka Hila Blum (1969) je dlhoročnou redaktorkou spisovateľov ako Etgar Keret, Amir Gutfreund, Eškol Nevo či Jigal Schwartz. Za román Ako milovať svoju dcéru získala v roku 2021 prestížnu izraelskú národnú literárnu cenu Sapir.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Artforum (SK)
Originální název:

Hoe je van je dochter moet houden (איך לאהוב את בתך), 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako milovať svoju dcéru. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (6)

zuzulique
08.04.2024 4 z 5

Príbeh začína v vo chvíli, keď matka pozoruje svoju dcéru na ulici iba z diaľky. Postupne sa začne pred nami odvíjať klbko príbehov a drobných udalostí, ktoré viedlo k tomuto odsudzeniu. Román o tom, že hranica medzi vrúcou materskou láskou a tou, ktorá sa stáva obsesiou je veľmi tenká. Chce to kus empatie, aby sme pochopili hlavnú hrdinku a vedeli s ňou súcitiť.
Drsná, dojemná a úprimná výpoveď zložená zo spomienok, kde-tu vytrhnutých a náhodne pozliepaných.

Aneleh
17.02.2024 1 z 5

Divná kniha, ke které jsem se nechala nalákat hezkou obálkou i názvem. Ale přiznám se, že moc jsem téhle zvláštní zpovědi nerozuměla. Pořád se přeskakuje z minulosti do přítomnosti, spousta věcí není vysvětleno. Joela, která trpí jakousi zvláštní duševní chorobou, je zaslepená láskou ke svojí dceři, dle mého mínění jí však nenechá v dospělosti dýchat. Dokonce ji i jejího manžela pronásleduje a neváhá na něj žalovat, jen aby se k ní Lea vrátila, což mě naprosto šokovalo. Zároveň se zpovídá ze vztahu ke svému o dost staršímu manželovi i k dalším mužům ve svém životě. Celkově to na mě působilo jako jedna velká litanie, byla jsem ráda, že už jsem dočetla.


Bastien581
14.02.2024 5 z 5

Drsné a vlastně i dojemné.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)

10.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ako milovať svoju dcéru v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě4x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst54x
v Chci si koupit15x