Ako sa plaší smrť přehled
Antonín Liška
Bor, Drha, Babáček... vymyslené mená pre skutočných hrdinov, ktorí ako príslušníci československého zahraničného letectva bojovali cez druhú svetovú vojnu v Anglicku. Autor tejto knihy je jedným z nich. Antonín Liška bol po ťažkom zranení pripútaný niekoľko mesiacov na lôžko a v tom čase si robil zápisky o rôznych udalostiach v jeho peruti. Zaznamenával si príbehy kamarátov i vlastné spomienky na kruté chvíle, keď musel emigrovať z okupovaného Československa, na obdobie pobytu v Poľsku, potom vo Francúzsku a nakoniec v Anglicku. Na ich základe vznikla táto románová mozaika dramatických príbehov plných napätia a bojovej dravosti, priateľstva, lásky a obetavosti, príbehov skutočných, nevykonštruovaných. Hovoria o mladých mužoch, stíhacích letcoch, ktorí sa vo dne i v noci vrhajú do vzdušných súbojov s nepriateľom, hoci vedia, že o ich živote môže rozhodnúť zlomok sekundy, krátke zaváhanie alebo jednoducho osudná smola. Každý z nich si to uvedomuje, no zároveň pevne verí, že práve jemu sa podarí uniknúť smrti, tej čiernej dáme, ktorá sa s ním tak často hrá na slepú babu. Keď po boji pilot pristane na materskom letisku, zaleje ho pocit nesmiernej úľavy a šťastia, že sa opäť vrátil, že má opäť pred sebou jeden vzácny deň života. Lenže ten deň nie je darovaný, je ťažko vybojovaný. Preto si vojenský letec tak váži každú voľnú chvíľku, preto v čase medzi operačnými letmi užíva život plnými dúškami, preto si spieva, miluje, smeje sa. Pri poháriku whisky v Červenom srdci, alebo v náručí dievčiny sa snaží odplašiť strach zo zajtrajška, strach zo smrti...... celý text
Romány Válečné Literatura česká
Vydáno: 1987 , PravdaOriginální název:
Jak se plaší smrt, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ako sa plaší smrť. Přihlašte se a napište ho.
Nemohu začít jinak než hlubokou poklonou. Antonínu Liškovi se touto knihou podařilo prokázat čest všem stíhačům RAF. Ačkoliv jsou jména pozměněná, vše se zakládá na reálných událostech. A rozhodně nemusíte mít strach, že by se jednalo o suché líčení historických reálií. Naopak, jde o živé vyprávění, které vás vtáhne do děje.
Během vyprávění mi všichni kluci přirostli k srdci, prožívala jsem s nimi strach, zoufalství, radost i silné pocity bratrství a sounáležitosti. Nejednou mi šel mráz po těle. Když pak přišel o život Zábran (poté, co ho dal všanc při záchraně kamarádů bombardérů), Zlesák a Bor, i slzička ukápla (joo, možná jsem bábovka, ale je mi to fuk).
Moc mě mrzí, co se s letci stalo po komunistickém převratu. Že byli stavěni mimo službu, propouštěni z práce (jako pan Liška) nebo dokonce vězněni a mučeni.
Několik smyšlených kapitol ze života našich letců z dob druhé světové války ve Velké Británii, které vycházejí ze skutečných událostí. Týkají se hlavně 312. československé stíhací perutě, kde Antonín Liška sloužil. Kniha je trochu filozofická. Možná nejfilozofičtější od našich vojáků. Autor si v ní několikrát pokládá otázku, jak se plaší smrt.
Kniha Ako sa plaší smrť v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) RAF - britské Královské vojenské letectvo českoslovenští letci čeští vojáci ve 2. světové válce
2006 | Jak se plaší smrt |
1992 | Cesty mužů |
1946 | Stíny na obloze : Příběhy ze života československých letců v poslední válce |
Vynikající a velice silné vyprávění. Neskutečné, co vše ti kluci dokázali, co obětovali. Nedovedu si představit, že by se tak zachovali jejich dnešní vrstevníci neustále přilepení k mobilům a řešící kraviny. Připravte si kapesníky, je to hodně emotivní.
Zpracování ČRO opět výborné.