Alanova válka I. přehled
Emmanuel Guibert
Alanova válka podle vzpomínek Alana Ingrama Copea série
1. díl >
Vypravěčství Alana Copea, amerického veterána z druhé světové války, fascinovalo francouzského komiksového tvůrce Emmanuela Guiberta natolik, že začal vzpomínky svého přítele na mládí v armádě zachycovat do podoby komiksu. Válka v jeho podání je řetězcem z malých, nikoli velkých dějin - paměť vydává jednotlivé scény a portréty lidí, vzpomínky na každodenní život. Způsob, jímž Alan vypráví, společně s Guibertovou někdy úspornou, jindy fotograficky dokumentární kresbou vyvolává dojem, že jsme jako posluchači přímo přítomni jeho vyprávění a obrazy naplněné sugestivní atmosférou se rodí v naší mysli. Na válce podle Alana není nic velkolepého ani hrdinského. V souhrnu oněch "skrz naskrz pravdivých okamžiků" však každá událost hraje roli jakéhosi paměťového paliva. Guibert nám tak kromě faktů nabízí i sledování mechanismu paměti "v akci". Originální, přesné a citlivé zpracování je pak dílem vytříbené grafické alchymie, jejíž ingredience jsou buď povahy přísně dokumentární, jindy zas jen zlehka nahozené autorovou představivostí. První z celkem tří komiksových knih, v nichž americká armáda pronikne do válečné Evropy i do květnové Prahy, zachycuje Alanův vojenský výcvik ve Spojených státech v letech 1943-45 a uzavírá se v okamžiku vylodění ve francouzském Le Havru. Alanova válka vyšla v mnoha jazycích a dočkala se opakovaných vydání.... celý text
Literatura světová Komiksy Válečné
Vydáno: 2010 , MeanderOriginální název:
La Guerre d´Alan, Volume 1, 2002
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alanova válka I.. Přihlašte se a napište ho.
Prvni dil originalniho prevedeni vzpominek americkeho vojaka Alana, ktery bojoval ve druhe svetove valce na evropskych bojistich, do komiksove podoby. Z prvniho dilu jsem byl tak nadseny, ze jsem samozrejme hned v knihovne sahnul po dalsich dilech serie a navic i po prequelu. Je to velmi sugestivni zprostredkovani Alanovych zivotnich zazitku, krasne udelany komiks.
Alanova válka 1 nepředstavuje převratný komiks. Je to jednoduše vyprávění jednoho člověka, které zachytil jiný člověka, vyprávění člověka, který něco zažil a chce se o své vzpomínky podělit. Nic víc. Chce ukázat pár momentů, které ho formovaly, momenty, které jsou zábavné, momenty, které utvářejí i nás samotné. Emmanuel Guibert tomu pak ještě přidává něco navíc, svou kresbou, která se jeví jako strohá, ale zároveň dotváří dojem vzpomínky, dojem něčeho, co máme ještě v paměti, ale už je to jen mlhavé, detaily jsou nejasné. V tomhle je krása vyprávění. Ne v jeho epičnosti, ale v tom, jak je podáno a že se nás dokáže dotknout.
Kniha Alanova válka I. v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) vzpomínky komiksy americká armáda
2012 | Fotograf |
2010 | Alanova válka I. |
2014 | Alanovo dětství |
2010 | Alanova válka II. |
2010 | Alanova válka III. |
Předmluva knihy je autorův velmi osobní popis vzniku (záznamu) velmi osobních příběhů někoho jiného. A zvolená forma obrázkového vyprávění tomu přesně odpovídá.
Příběhy mladíka, jehož první vozidlo, které řídil byl tank a který měl už na cvičáku 2x trochu toho štěstíčka a nepřišel o to nejcenější. A to byl teprve začátek. Ani chvíli jsem nepochyboval o pravdivosti vyprávěných příběhu, protože právě tak neuvěřitelný je život. Melancholie citlivého člověka vrhnutého do 2 světové války dává knize specifický charakter a nemusí vyhovovat každému, kdo se o ww2 zajímá.
Kresba je nekomplikovaná, šedobílá na žlutém (zažloutlém) papíru, vyvolává dojem starého výtisku a spíše jen doplňuje vyprávění.
Vyprávění moudrého člověka.