Devátý spolek přehled
Leigh Bardugo
Alex Stern / Galaxy Sternová série
1. díl >
Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…... celý text
Literatura světová Thrillery Fantasy
Vydáno: 2020 , Fragment (ČR)Originální název:
Ninth House, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devátý spolek. Přihlašte se a napište ho.
Příběh devíti magických spolků na Yale univerzitě, devátý spolek Léthé kontroluje činnost ostatních.
Na Yale i do Léthé je přijata Alex, neboť vídá duchy i bez magie. To je vzácnost. Alex má za sebou drsnou minulost. Zde ve spolku má svého "učitele" Darlingtona, který zmizí a nikdo neví, zda žije a nikoli.
Také se tu řeší vražda dívky, ale děkan odmítá spojitost s univerzitou i magií.
Alex má dobré instinkty a to ještě netuší, co všechno dokáže. Ví jen jedno. Odmítá se přestat plést do vyšetřování a odmítá přijmout fakt, že se kamarád asi už nikdy nevrátí.
Poznáme činnost spolků, jejich přítomnost, základní magické schopnosti, poznáme dobro a zlo.
A Alex bojuje za Léthé i sama za sebe....
Je tu spousta jmen, minulost prudce přechází do přítomnosti a naopak. Ze začátku je to poklidné vyprávění, ale chce to vydržet a rozprostře se před vámi magie dobrá i zlá, vše se začne prolínat a odhalovat, konec bude začátkem dalšího dílu.
A ten si překvapivě ráda přečtu.
Zkoušela jsem to 3x. Ani jednou jsem se nedostala dál než tak do třetiny. Nezáživné. Bohužel. Jestli se mi to někdy podaří přečíst, komentář napíšu nový.
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
Ocenění knihy (1)
2019 -
Goodreads Choice Awards
(Best Fantasy)
Kniha Devátý spolek v seznamech
v Mé knihovně | 376x |
magie duchové a přízraky městská (urban) fantasy dark fantasy duchařské romány dark academiaAutorovy další knížky
2017 | Šest vran |
2017 | Světlo a stíny |
2018 | Prohnilé město |
2019 | Zjizvený král |
2017 | Bouře a vzdor |
Wow. Tohle bylo hodně jiné než Grishaverse. Jako bych četla něco od úplně jiné autorky. Pořád jsem ale taková nejistá co se hodnocení týče. Kniha byla úžasná, jenže plný počet mi přijde příliš.
Překvapilo mě, jak čtivý Devátý spolek byl, protože stránek má docela dost a já ho přečetla cca za týden, což je u mě neuvěřitelný výkon. Prvních 100 až 200 stránek byl docela boj, protože svět, který nám Bardugo představuje, je velice obsáhlý, a postupně nám ho představit spolu s uvedením do děje tak prostě zabere spoustu času. Mě to ale bavilo, i když jsem se ze začátku vůbec v ničem nevyznala. Atmosféra temné vysoké školy spolu s trochou nebezpečné magie mě zkrátka hned na začátku překvapila i pohltila. Já mám takové ponuré knížky prostě nejraději.
Spousta recenzí tvedilo, že se v prostředku knihy vůbec nic nedělo a že to byla nuda. Přiznávám, že děj byl hodně statický a vlekl se, mě osobně to ale bavilo. Líbilo se mi, jak byl příběh poklidný a zároveň se pořád něco dělo, a že se až úplně na konci ukázalo, jak byla každá zdánlivě zbytečná informace důležitá.
A že ten konec byl! Fantasy kniha s detektivní zápletkou je něco, s čím jsem se ještě nesetkala, určitě bych si ale takových textů ráda přečetla víc. Byla to síla a já neměla tušení, co přijde dál.
Asi se zdá, že kniha neměla chybu. Důležitým faktorem dobré knihy jsou ale i emoce, které nás text donutí cítit. A těch nebylo u Devátého spolku mnoho. Ne že bych nic necítila, kromě napjatého očekávání na konci jsem však necítila nějaké hlubší emoce. Nevím přesně, jak to popsat, text působil prostě hrozně neosobně a nedosahoval nějaké věští hloubky. Příběh byl sice dobrý, ale jen se plazil po povrchu, místo aby se zavrtal hluboko dovnitř.