Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže přehled

Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527277/bmid_alzbeta-z-yorku-posledni-bila-ruze-65659160d6ddb.jpg 4 86 86

Tudorovská růže série

1. díl

Alžběta z Yorku byla nejstarší dcerou anglického krále Eduarda IV. Rusovlasá, krásná a dobrosrdečná dívka je miláčkem celé rodiny, v jejím životě však náhle nastane prudký zvrat, když jí na vrcholu svých životních sil zemře otec. Strýc, neblaze proslulý Richard III., využije jeho smrti k uchvácení trůnu a uvězní v Toweru Alžbětiny dva mladší bratry, oprávněné dědice trůnu, kteří pak beze stopy zmizí. Alžběta musí snášet Richardovy námluvy, aby se stala jeho ženou a tím potvrdila oprávněnost jeho nároku na trůn. Navzdory tomu, že jí král pravděpodobně zavraždil bratry, má za to, že musí jeho návrh na uzavření manželství přijmout. Alžbětu však zachrání Jindřich Tudor, který se Richardovi postaví v bitvě na Bosworthském poli. Po svém vítězství je prohlášen králem a požádá Alžbětu o ruku, aby se mohla stát první královnou tudorovské rodové linie. Manželství je šťastné a plodné a nejenže spojí do té doby vzájemně bojující rody Lancasterů a Yorků – mající ve znaku červenou a bílou růži –, ale vzejdou z něj i čtyři potomci, kteří se dožijí dospělého věku, mezi nimi i Jindřich VIII.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , BB art , Levné knihy

Elizabeth of York: The Last White Rose, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže. Přihlašte se a napište ho.

sweeney
31.10.2024 5 z 5

Od Alison Weir jsem přečetla již několik knih, a tak mohu směle říct, že je vždy sázkou na jistotu :) Kombinace románu a naučné literatury psaná opravdu tak, že upoutá čtenářovu pozornost první kapitolou a nepustí až do posledních vět.
O Alžbětě jsem toho moc nevěděla, přiznám se, že mou pozornost poutal hlavně její syn Jindřich VIII a jeho šest žen. Nicméně jsem ráda, že jsem tuto "mezeru" v historických souvislostech doplnila.
Doporučuji rozhodně všem, je o co stát :)

petulkap0698
01.10.2024 5 z 5

Alžběta z Yorku je moje nejoblíbenější historická postava. Celé toto období miluji. V knize je docela dost překlepů a přijde mi, že některé věty nedávají smysl. Vadí mi, že knihu napsanou ženou, překládá muž, v originále by to bylo asi lepší. Nicméně Alžbětin životní příběh je impozantní, silný, plný naděje, lásky a také smutku. Nechť spočívá věčným spánkem se svým milovaným Jindřichem.

Carol1122
17.07.2024 5 z 5

To byl prostě nádherný příběh. Smutný konec, ale krásný příběh plný lásky, dobrodružství, naděje a neskutečného napětí. Říkám si, že Alžběta se jako jedna z mála žen v dějinách opravdu vdala z lásky a na svůj osud královny si trpělivě počkala, což přineslo ovoce.

Most sebevrahů, Jelení vršek a další knižní novinky (47. týden)

20.11.2022

Kniha Alžběta z Yorku: Poslední bílá růže v seznamech