Finch přehled

Finch
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435731/bmid_finch-rYU-435731.jpg 4 74 74

Ambra série

John Finch je detektivem v Ambře, městě okupovaném a terorizovaném tajemnými bytostmi z podzemí, zvanými „šeďáci“. Prastaré město se propadá do anarchie, šeďácké houby a plísně bují na domech i v lidech, povstalecké síly jsou demoralizovány a rozprášeny, a parciálové – lidští zrádci, přetvoření šeďáky v cosi jiného – kráčejí ulicemi a trýzní obyvatele. Finch má na příkaz šeďáckého nadřízeného vyřešit nepochopitelnou dvojnásobnou vraždu. V průběhu vyšetřování narazí na krajně podivné události, je nucen připomenout si svou vlastní, pečlivě utajovanou minulost, a kromě toho se dostane na stopu klíčovému tajemství historie Ambry. Jak se zdá, osud celého města bude nakonec záviset na jeho rozhodnutí…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Fantasy
Vydáno: , Argo

Finch, 2009

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Finch. Přihlašte se a napište ho.

roso.mak
14.01.2024 2 z 5

(SPOILER) Tak jsem dočetla a mám pocit naprosto ztracneho času. Jako detektivka je to naprd. Jako noir je to docela fajn, jenže noir potřebuje temneho hrdinu, ale dobře představitelné prostředí. A tady je kámen úrazu.

Za celou dobu, co jsem četla, jsem si nedokázala udělat pořádek ani v tom jak Ambra vypadá, ani v tom, kolik frakcí tam vlastně žije. Jasně, kniha je součástí série, ale mám pocit, že autor nás v tom naschvál nechává plavat v jakýsi pokus o magický realismus.

Do toho je tam omnipotentnost nepřítele (a ne těch houbovitejch vetřelců, který by na to teoreticky mohli mít nárok), ale normálních lidskejch. Tajemná přítelkyně, ze které se nakonec nic nevyklube, bojovnici na svobodu, kterým jde o bůhví co a tajemné dveře mezi dimenzemi, které umí otevírat další divný omnipotent.

A konec? Autor ve sve Knize divů říká, že rád nechává konce otevřené, aby sdělil nějakou filozofickou myšlenku. Tady je myšlenka jediná. Autor neumí psát konce.

KapitánSmrt
12.07.2023 4 z 5

Všechna čest autorovi, který má takovou fantazii a dokáže vytvořit tak komplexní a živoucí svět, se svou historií, s frakcemi a hlavně podivnostmi všeho druhu. Doufám, že se do Ambry VanderMeer ještě vrátí (nebo vydavatel přeloží i starší věci z tohoto univerza). Příběh naopak trochu drhne. Jde o klasickou neo noir detektivku s hrdinou, jehož tíží temná minulost. Nechybí ani femme fatale, případ, který může stát hlavní postavu život, nějaké ty zvraty a akce. Nic víc, nic méně. Ono to ale docela dobře stačí.

KadetJaina
28.09.2022 4 z 5

Mám strašně ráda VanderMeerův styl. Půlku času nemám páru, o čem mluví, druhou půlku času si užívám podivné prostředí, jeho nápady, a emoce, které textu propůjčuje. Houby už nikdy nebudou jako dřív.

Knižní novinky (24. týden)

07.06.2020

Kniha Finch v seznamech

detektivní a krimi romány sci-fi

Jeff VanderMeer
americká, 1968