Američan čínského původu přehled
Gene Luen Yang
Malý Ťin Wang nechce nic jiného než zapadnout a najít si přátele. Když se jeho rodina přestěhuje na novou adresu, k nemalému překvapení a nelibosti zjistí, že je široko daleko jediný etnický Číňan, byť je Američan stejně jako ostatní spolužáci. Stává se terčem posměchu, urážek a šikany. Nemá skoro žádné kamarády, a co hůř, zamiluje se do dívky, která je Američanka skrz naskrz… Báje o Opičákovi, králi všech opic, je jedním z nejstarších a nejhezčích čínských mýtů. Opičí král je milován poddanými, vyniká v bojových uměních a je nejmocnější opicí na zemi. Má to ale háček: nechce být opičák. Touží být uctíván jako bůh… Švejžužu je negativní stereotyp Číňana jako vystřižený. Tyranizuje příbuzného Dannyho, oblíbeného a šikovného basketbalisty. Kdykoli Švejžužu přijede na návštěvu, Danny musí změnit školu, protože má z ostudy kabát. Jenomže situace je rok od roku horší…... celý text
Literatura světová Komiksy
Vydáno: 2008 , BB artOriginální název:
American Born Chinese, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Američan čínského původu. Přihlašte se a napište ho.
Milá knížečka, poučné vyprávění, zajímavé propojení tří zdánlivě nesouvisejících příběhů. Povedené.
Ocenění knihy (1)
2007 -
YALSA Book Awards
(Michael L. Printz Award)
Kniha Američan čínského původu v seznamech
2008 | Američan čínského původu |
2023 | Komiksový Clash. První díl |
2024 | Komiksový Clash. Druhý díl |
2024 | Komiksový Clash. Třetí díl |
Okoukej, vážně dobrá kniha! Sice nemám tušení, jak napsat komentář, ale...to nevadí! Hlavně, že to bylo super! :D
(O hodinu později...)
...kniha obsahuje tři příběhy, které si zároveň nejsou vůbec podobné, ale zároveň si jsou tak neskutečně podobné, až to docela děsí. A jak se postupně děj dostává na konec knihy, hezky se to sejde. A neřekla bych propojí. Prostě se jenom ukáže, že to jeden příběh. Na konci samozřejmě s velkým poučením. (Knihu jsem si chtěla přečíst, protože mě moc bavila její seriálová adaptace, přestože jsem věděla, že to bude jako teda hodně rozdílné. A obojí má svoje kouzlo. Jiné. Ale má.)
Takže jo, fajn kniha, místy poměrně dost vtipná, se super kresbou. Tohle se moc povedlo :)
4,5/5