Amerika prezidenta Granta přehled
Josef Opatrný
Kniha uvádí čtenáře do Ameriky prezidentské administrativy Ulyssese Simpsona Granta, do období bezprostředně následujícího po občanské válce. Jsou to léta posledních indiánských válek i velké vlny přistěhovalců a osídlování amerického západu a nevídaného průmyslového rozvoje.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Amerika prezidenta Granta. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct, že mne tato kniha mile překvapila. Jsou zde hezky shrnuty snad všechny důležité aspekty života Ameriky od jídla, přes železnici, po indiány.
Kniha navazuje na Opatrného válku severu proti jihu, kterou jsem četl těsně předtím, proto jsem měl pocit, že úvodních zhruba 40 stran absolvuji znovu něco, co jsem právě četl v předchozí knize. To ale nelze knize vyčítat, pro někoho kdo nečetl obojí je úvod o občanské válce vhodný pro širší souvislosti. V několika základních okruzích je zde představen komplexní život v USA 70. let 19. století, tedy doby, v níž se zrodil pozoruhodný rozmach země za oceánem, která pak během dalších třiceti let předstihla co do objemu průmyslové výroby, ale i do jisté míry co do kvality života svých obyvatel dosavadní velmoci jako Británii a sjednocené německé císařství. Píše se zde o lidech ve městě i na venkově, indiánech, životě kovbojů, rozmachu železnice, nebo o amerických průmyslových a finančních magnátech, jejichž jména jsou známá dodnes. Kniha v novém vydání z nakladatelství Karolinum je hezká i po typografické stránce, je vázaná v modrém plátně, uvnitř se spoustou černobílých reprodukcí z tehdejších tiskovin a barevnou přílohou.
Knižní novinky (19. týden)
05.05.2019
Kniha Amerika prezidenta Granta v seznamech
dějiny USA 2. pol. 19. století
1986 | Válka Severu proti Jihu |
2000 | Válka Mohykánů |
2005 | Velká siouxská válka |
1994 | Konec Syna jitřní hvězdy |
1994 | Amerika prezidenta Granta |
Komplexný pohľad na Ameriku 70.-tych a 80.-tych rokov 19. storočia..zaujímavé informácie nielen z politických, či hospodárskych dejín, ale aj z bežného života tých čias..