Amok přehled

Amok
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54376/bmid_amok-Gom-54376.jpg 4 294 294

Sbírka Amok obsahuje osm novel, které vynikají jednak vytříbeným a rozkošatělým jazykem – nepochybně patří díky perfektnímu překladu Luby a Rudolfa Pellarových a Jaroslavy Vobrubové-Koutecké – a jednak svými syžety, které svým zpracováním nezapřou výrazný vliv Freudovy psychoanalýzy na autora. Jejich koncepce vytváří z knihy novel kompaktní celek, který zcela jistě potěší každého milovníka psychologické prózy, ale také milovníka kultivovaného jazyka. Kniha obsahuje tyto novely v překladech z německých originálů: - Amok, - Fantastická noc, - Knihomol, - Letní novelka – překl. Luba a Rudolf Pellarovi; - Zmatení citů, - Mučivé tajemství, - Neviditelná sbírka – překl. Jaroslava Vobrubová-Koutecká; - Šachová novela – překl. Rudolf Vápeník.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Amok. Přihlašte se a napište ho.

Rooseman
05.01.2025 5 z 5

Mučivě nepolapitelný půvab života. Stefan Zweig v povídkách staví divadelní jeviště bytí bryskně, chirurgicky přesně a přesto pomíjivě, prchavě. Čtenáře ani v jednom momentu nenapadne zpochybňovat význam a sílu řečeného, stranu za stranou upadá do hlubšího zděšení z toho, jaký může život být, aby se později na poslední chvíli nadechl nad hladinou poučení a marnotratné krásy okamžiků v zákoutích děje. Autor ukazuje lidské ctnosti, zloby, šílenství a nespravedlnosti úmyslné i z nepochopení. Čtenář výhodu odstupu ztrácí, emočně se angažuje a šílí s postavami. Jsou tak blízko němu, že je vlastně zná, někoho mu připomínají a při troše snahy by se jich možná mohl i dotknout. Emoční závod, ve kterém neexistuje vítěz, je plný trýznivosti, nedoslovnosti, ale i působivosti popisů, filozofických či psychologických myšlenek. Nezapomenutelné čtení.

PetrCepek
26.12.2024 5 z 5

Před časem jsem se rozhodl, že seženu všech 46 knih, tvořících ediční řadu Odeonu z osmdesátých let s názvem "Galerie moderních autorů" a během jednoho roku ji celou přečtu pěkně podle abecedního pořadí autorů: Amis, Boulle, Brink, Bulgakov, Clavell, Delibes ... až po závěrečnou úžasnou trojku John Updike, Boris Vian a Stefan Zweig. No, trvalo mi to dva roky, ale byla to skvělá jízda, mile završená osmi obdivuhodně napsanými příběhy rakouského autora. U nás je z nich určitě nejznámější "Šachová novela" zásluhou dávné televizní inscenace "Královská hra" s Rudolfem Hrušínským v roli bezohledného mistra světa Mirko Čentoviče a Luďkem Munzarem v úloze doktora B. Ovšem například úvodní "Amok" nebo třeba "Knihomol" jsou možná ještě lepší. Prostě báječný čtenářský zážitek na závěr.

boticelli
05.12.2024 5 z 5

Pro neopakovatelnou atmosféru těchto psychlogicky laděných novel dávám knihu rovnou do rubriky Doporučuji.

Kdo jednou našel sám sebe, nemůže už nikdy nic v tomto světě ztratit. A kdo jednou pochopil člověka v sobě samém, ten chápe i všechny ostatní. (povídka Fantastická noc)

Zfilmováno

Amok (2002)