Ani sami bohové přehled

Ani sami bohové
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33122/bmid_ani-sami-bohove-JEd-33122.jpg 4 450 450

Proti hlouposti ani sami bohové nic nezmohou... Vynález Pozitronové pumpy, která umožňuje čerpat z blízkého paralelního vesmíru téměř zadarmo a neomezeně energii, přivedl lidstvo do éry hojnosti a blahobytu. Skupina vědců však zjišťuje, že oba vesmíry jsou těmito energetickými přenosy narušovány. Nepřestaneme-li Pumpu používat, oba vesmíry zaniknou. Jenže jak přinutit lidi, aby se vzdali svého pohodlí? Zkuste se vzdát elektřiny. Román patří k Asimovovým nejlepším. Kniha – dle autorových slov psaná „nad hranicemi možností“ – zaujme především svým obrovským citovým nábojem, což se od autora „technokrata“ příliš neočekává. Ani sami bohové určitě patří do zlatého fondu science fiction.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Svoboda

The Gods Themselves, 1972

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ani sami bohové. Přihlašte se a napište ho.

_jukL
30.10.2024 5 z 5

Solidní kamínek do Asimovova vesmíru, navíc tématicky čerstvý a značně univerzální. Jinak je to klasika, opět sexuální narážky, prsa, vousy a nesmí chybět ani záchod, či jiné malichernosti, bez kterých prostě jeho knihy nemůžou být. Kniha krom toho ovšem nabídne lehce netradiční narativ, především mimozemská pasáž je něčím, s čím autor vlastně nikdy nezacházel a nutno říct, že to je svým způsobem osvěžující. Na druhou stranu, některé pasáže jsou příliš ´ukecané´ a přefouklé a kniha je tak citelně delší, než ´ve skutečnosti je´. Ve výsledku to tolik nevadí, protože onen zásadní dějový oblouk se odehraje naprosto elegantně, ale prostě je to něco, s čím je třeba počítat, krapet víc než u ostatních Asimovových knih. Pro fandy světa Nadace must-read materiál, pro ostatní zajímavé a velmi kvalitně napsané sci-fi - byť ta škatulka je tu trochu formálního významu.

Legens
13.10.2024 5 z 5

Dávám plný počet hvězd za absolutně geniální druhou část románu. Tato genialita druhé části zastíní jen mírně nadprůměrnou část prvou, která je vlastně jen uvedení do problému, rozvinutého ve stěžejní druhé části. Třetí část přináší vyřešení zdánlivě neřešitelné situace rozvinuté v prvých dvou dílech, celkově ale bych ji hodnotil jako podprůměrnou (jakoby to napsal někdo jiný, kdo ví jak to má skončit, ale neumí tak dobře psát, jako autor druhé části).
Ale opakuji, vše je odpuštěno za úžasnou geniální druhou část románu.

Bulba
27.08.2024 3 z 5

Knihu jsem četl kdysi dávno, ale teď mě trochu zklamala - hlavně poslední část a závěr. Že Asimovovy knihy nejsou moc dynamické mi nevadí, pokud si pamatuji, autor ve svém životopisu přiznává, že se v jeho románech nic moc neděje. Na rozdíl od knih o robotech se mi série o Nadaci taky až tak nelíbila. Ale zkusím si podruhé přečíst i další jeho romány, vše jsem četl už před mnoha lety a jeho knihy přes jistý věk mají svůj půvab.

Ocenění knihy (3)

1973 - Locus Awards (Best Novel)
1973 - Hugo Award (Best Novel)
1972 - Nebula Award (Best Novel)

Kniha Ani sami bohové v seznamech

sci-fi

Isaac Asimov