Anna Karenina přehled

Anna Karenina
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 2157 2157

Psychologický a společenský román, který zobrazil celou epochu v životě ruské společnosti i osobní tragédii ženy - Anny Kareninové, titulní postavy románu, uštvanou konflikty se světskou dvorní společností...

Literatura světová Romány
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství

Анна Каренина (Anna Karenina), 1877

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna Karenina. Přihlašte se a napište ho.

puml
dnes 4 z 5

Je to výborný román, jen mu podle mě v druhé půli tak nějak dochází dech. První půlka a rozehrání postav je výborné, ale v druhé půlce mi to přišlo tak nějak příliš schematické a začalo mě to postupně i nudit.

Nejzajímavější byly pro mě paradoxně ty části, které většina spíš přeskočí a to sice ty úvahy o venkově, o dělnících, o tom, jak by se měla spravovat ruská zem, sice to šustí papírem, ale sem tam se tam objevila myšlenka jako šleha, která by se dala aplikovat i na současnou situaci v Rusku. Lev prostě uměl psát a hlavně takový ten filosoficko-esejistický styl mě sednul. Horší už to bylo s tím papundeklovým milencem Vronským, kterej mě časem dost štval a vlastně i Anna je časem dost nesnesitelná. Nejzajímavější linka byla ta s Levinem a líbil se mi i bodrý kníže (manžel Dolly).

Annino rozhodnutí jeden pochopí, ale stejně mi to přišlo tak nějak moc na sílu. Ale je to rozhodně jeden z těch nejlepších románů z 19. století. Jsem ale na trochu jiné vlně, co se čtenářských preferencí týče, takže nedokážu tenhle opus docenit a ocenit plným počtem.

ddkk
předevčírem 5 z 5

Téměř tisíc stran má poslední vydání této knihy. Vydatně k její tloušťce a ku prospěchu čtenáře přispívají desítky barvených celostránkových i dvoustránkových ilustrací Olgy Okuněvové, světově oceňované ruské malířky, ilustrátorky a scénografky. Každá kapitola je uvedena něčím jako malou barevnou vedutou a hutný text je tak přehlednější i čtivější. A jak se u vydavatele Rybka Publishers stává zvykem, i v tomto případě je ořízka knihy osobitým obrazem...Krása je to nesmírná!

A jen si dovolím připodotknout, že titul tohoto vydání zní správně Anna Kareninová.

Všem milovníkům krásných knih vřele doporučuji.

láskyplnáTerez
24.10.2024 4 z 5

Mám k tomu jediné (nemám, ale to by bylo na dlouho):
Anna s Vronským představují vše, co je mi lidsky odporné.

Na ruské literatuře miluji to, že nádherně zrcadlí tamní společenské klima. Což je teda stěžejní vlastnost takřka každé národní literatury, ale čím dál jsem přesvědčena o tom, že (klasičtí) Rusové to umí zkrátka ještě o několik levelů lépe nežli kdokoli jiný.

Šílenství v nás, Mrazivá smrt a další knižní novinky (44. týden)

27.10.2024

Kniha Anna Karenina v seznamech