Artemis přehled
Andy Weir
Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci. Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2022 , Laser-books (Laser)Originální název:
Artemis, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Artemis. Přihlašte se a napište ho.
Četlo se to fakt dobře, od tohoto autora si vždy přečtu cokoli. Hlavní hrdinka byla sympatická a příběh ušel. Je to ideální víkendové čtení pro ty, které baví tématika vesmíru ale na Marťana a Spasitele to nemá i tak kdo se do této knížky pustí bude spokojen.
Opět jsem sáhl po audioknize místo papírového vydání a můžu říct, že to byl úžasný žážitek. Tereza Dočkalová to sehrála nebo spíš semluvila naprosto parádně - má hlas pro Jazz jak stvořený a čte to přesně tak, jak bych očekával a úplně jsem si tu postavu představoval, díky ní. Audio kolegy Marka Lamboru (Lambory? Nevím, zda je dle vzoru "žena" nebo "předseda") si sice moc neužijeme, ale ten zní taky sympaticky. Tomuhle prostě říkám kvalitní audiokniha.
Ale tu největší zásluhu na tom má samozřejmě spisovatel Andy Weir. Opět stvořil úchvatné dílo - řekl bych, že ještě lepší, než jeho Marťan. Z Marsu se tentokrát přesuneme na Měsíc a i když je to sci-fi, je to uvěřitelné sci-fi. Vědecky podchycené, chytré a navíc akční. S hrdinkou, kterou si nejde neoblíbit. Je tak inteligentní, nápaditá, šikovná, oprsklá a přitažlivá (teda tak jsem si ji představoval, obzvlášť vzhledem k jejímu pozitivnímu přístupu k sexu), že kdyby nebyla imaginární, na mě moc mladá a kdesi v měsíčním městě, chtěl bych ji pro sebe. Jediné, co mi tam moc nesedělo, tak že hodně věcí srovnávala se Zemí, i když celý život žije na Měsíci. Asi proto, aby si čtenář lépe představil tamní život.
Žádné rozvleklé vyprávění, tady se pořád něco děje. A pořád je to chytlavé, místy humorné, žádná hluchá místa. A taky chválím, že to nebylo zbytečně dlouhé. Prostě vše, jak má být. Nehodnotím plným počtem jenom z toho důvodu, že ten mám rezervovaný pro opravdové nekompromisní pecky, které mi v makovici udělají odvar z makovic.
10 právě čtených knih podle uživatelů (září)
14.09.2018
10 právě čtených knih podle uživatelů (květen)
15.05.2018
Knižní novinky (23.4. - 6.5.)
23.04.2018
„Žádná ochrana proti idiotům nezastaví odhodlaného idiota. V systému se vždycky najde nějaká chyba.“
„Podlomila se mi kolena. Měsíc je prima místo na omdlévání. Dopadnete na zem docela měkce.“
„Volat policii uprostřed páchání zločinu nebyl nejlepší plán.“
Ocenění knihy (1)
2017 -
Goodreads Choice Awards
(Best Science Fiction)
Kniha Artemis v seznamech
v Přečtených | 2 053x |
humor boj o přežití Měsíc pašeráctví sci-fi
Pan Weir je borec, který má výborné nápady a pečlivě (aspoň pokud dokážu posoudit) nastudovanou a promyšlenou problematiku. Proto se na jeho knížky rád podívám. Jenže radost mě brzy přejde, protože pan Weir (podle mého skromného názoru) neumí moc psát. Jeho styl je podobný, jakým dnes píše spousta moderních amerických autorů, a troufám si tvrdit, že by šlo těžko rozpoznat, jestli nějakou část napsal třeba James Swallow nebo právě Andy Weir. Je to škoda, protože rovnováha pravé a levé hemisféry je pro psaní velice důležitá. Ale třeba se autor "vypíše" a přibude pár skvělých knih a filmů. Má na to.