Šógun přehled

Šógun
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15387/bmid_sogun-KYG-15387.jpg 5 995 995

Asijská sága série

1. díl >

Šógun (Shogun) je román Jamese Clavella z roku 1975. Je chronologicky první knihou v cyklu Asijská sága od Jamese Clavella. Děj je zasazen do feudálního Japonska někdy kolem roku 1600 a podává fiktivní svědectví o vzestupu Tokugawy Iejasua k moci tak, jak je viděl anglický námořník John Blackthorne, jehož postava je volně založena na osudech skutečného trosečníka Williama Adamse.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (CZ)

Shogun, 1975

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přihlašte se a napište ho.

Audrina
16.03.2025 3 z 5

Musím bohužel říct, že pro měl byl Šogún celkem trápením a také trochu zklamáním. S příběhem jsem se prala asi dva a půl měsíce a i když oceňuju autorův popis japonské povahy a kultury, kdyby kniha měla o 500 stran měně, vlastně by se nic nestalo.

Atanone
04.03.2025 5 z 5

Z Clavellových knih Šógun a Tai Pan jsou dvě, které čtu pravidelně po nějaké době znovu. A vždy v nich najdu něco nového.
Japonská kultura i mentalita se od naší evropské hodně liší a neinformovanému člověku mnohé věci připadají nepochopitelné. Clavellův román mnohé objasňuje, navíc je to krásný příběh.

Mabie
11.02.2025 audiokniha 5 z 5

Tato klasika Jamese Clavella je podle mne jedním z nejlepších světových historických románů, které vůbec kdy byly napsány.
Román přiblížil významné období středověké historie, střet japonské kultury s evropskou a zachytil v příběhu reálné postavy. Hlavní hrdina John Blackthorn (alias Andžin) byl inspirován skutečnou osobou Williama Adamse, což byl anglický navigátor, první Angličan, který navštívil Japonsko a poradce Iejasu Tokugawy (ten byl zase předobrazem Toranagy). Tokugawa Iejasu se stal šógunem a založil dynastii, která přinesla Japonsku dlouholetý mír.
Tradice a zvyklosti Japonska autor popsal s tak neskutečnou erudicí, že je překvapivé, že není Japonec. A jakkoliv je to vše velmi odlišné od našeho vnímání a hodnot, dokázal to předat tak poutavě a přesvědčivě, že se musíte zamýšlet nad tím, kdo byl vlastně barbar a kdo ten civilizovaný. Celé vyprávění je plné napětí, emocí a zvratů, stejně jako úskoků, lstí a zrad na každém kroku. Svět samurajů je vykreslen s hlubokou znalostí toho, co tito rytíři Japonska znamenali a že jejich smyslem života byla povinnost a služba pánovi.
Hlavní linie příběhu byla natočena s takovými hvězdami, jako jsou Richard Chamberlain a Toshiro Mifune a film byl skvělý, přesto tato epická kniha o tolik předčila filmové zpracování. Byl to skutečně zážitek!
Stručně: dechberoucí sága.
Arigatō Anjin-san

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Šógun v seznamech

v Přečtených1 342x
v Mé knihovně466x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)