Šógun přehled

Šógun
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15387/bmid_sogun-KYG-15387.jpg 5 978 978

Asijská sága série

1. díl >

Šógun (Shogun) je román Jamese Clavella z roku 1975. Je chronologicky první knihou v cyklu Asijská sága od Jamese Clavella. Děj je zasazen do feudálního Japonska někdy kolem roku 1600 a podává fiktivní svědectví o vzestupu Tokugawy Iejasua k moci tak, jak je viděl anglický námořník John Blackthorne, jehož postava je volně založena na osudech skutečného trosečníka Williama Adamse.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Ikar (CZ)

Shogun, 1975

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šógun. Přihlašte se a napište ho.

Mabie
11.02.2025 audiokniha 5 z 5

Tato klasika Jamese Clavella je podle mne jedním z nejlepších světových historických románů, které vůbec kdy byly napsány.
Román přiblížil významné období středověké historie, střet japonské kultury s evropskou a zachytil v příběhu reálné postavy. Hlavní hrdina John Blackthorn (alias Andžin) byl inspirován skutečnou osobou Williama Adamse, což byl anglický navigátor, první Angličan, který navštívil Japonsko a poradce Iejasu Tokugawy (ten byl zase předobrazem Toranagy). Tokugawa Iejasu se stal šógunem a založil dynastii, která přinesla Japonsku dlouholetý mír.
Tradice a zvyklosti Japonska autor popsal s tak neskutečnou erudicí, že je překvapivé, že není Japonec. A jakkoliv je to vše tak odlišné od našeho vnímání a hodnot, dokázal to předat tak poutavě a přesvědčivě, že se musíte zamýšlet nad tím, kdo byl vlastně barbar a kdo ten civilizovaný. Celé vyprávění je plné napětí, emocí a zvratů, stejně jako úskoků, lstí a zrad na každém kroku. Svět samurajů je vykreslen s hlubokou znalostí toho, co tito rytíři Japonska znamenali a že jejich smyslem života byla povinnost a služba pánovi.
Hlavní linie příběhu byla natočena s takovými hvězdami, jako jsou Richard Chamberlain a Toshiro Mifune a film byl skvělý, přesto tato epická kniha o tolik předčila filmové zpracování. Byl to skutečně zážitek!
Stručně: dechberoucí sága.
Arigatō Anjin-san

DoubleDCZE
08.02.2025 4.5 z 5

Kde vůbec začít při shrnutí tak obsáhlé, propracované knihy? James Clavell si velmi chytře upravil historické pozadí pro svůj velkolepý román, tak aby hezky zapadnul do reálných událostí, ale také aby si mohl spoustu věcí poupravit ke svému. Kniha obsahuje úhel pohledu několika postav, přičemž každá má své vlastní předsudky a cíle, kterými tlačí příběh dopředu. Bohužel to není úplně perfektní, občas jsem měl pocit že se kniha opakuje (jedna z hlavních postav je polapena a hozena do vězení, aby se následně dostala ven, toto se opakuje nejmíň 3krát). Dále úplný konec příběhu mě nenaplnil tak, jak bych si přál a po 900 stránkách šlo o mírné zklamání. Nicméně to, jakým způsobem je kniha čtivá, popis střetu kultur a propracovanost všech postav, veškeré tyto neduhy neguje a celkový dojem povznáší nad velmi vysoký nadprůměr.

Marcello_zbb
05.02.2025 5 z 5

Krása strieda nádheru! Kniha ma veľmi bavila. Stret úplne odlišných kultúr, hodnôt, filozofie.... Rok 1600... Tak dávno alebo len nedávno? Po stránke s číslom 983 ma mrzelo, že kniha končí... Šógun je nádherný historický román, ktorý vás zavedie do sveta fascinujúceho Japonska 17. storočia, kde sa stretávajú dve úplne odlišné kultúry. Príbeh o anglickom navigátorovi Johnovi Blackthornovi (inšpirovaný skutočným Williamom Adamsom, ktorý sa reálne stal poradcom japonského Šóguna ), ktorý sa ocitne v srdci tejto exotickej krajiny, nie je len o politických intrigách, ale aj o osobných transformáciách, láske a hľadaní vlastného miesta vo svete. Clavell podáva príbeh tak, že sa budete cítiť, akoby ste sa nachádzali priamo v tomto napínavom a vášnivom svete. Tento román neponúka len historický pohľad na Japonsko, ale ukazuje, ako sa láska, česť a osobná integrita prejavujú v najťažších časoch. S každou stranou budete hlbšie spoznávať zložitosť jednotlivých postáv a ich vplyv na svet okolo nich. Šógun vás nenechá chladnými, je to príbeh, ktorý vás zasiahne a zanechá v srdci trvalý dojem. Fascinujúce kultúrne rozdiely, vytvárajú príbeh, ktorý sa bez opýtania vkradne do vašich myšlienok. Tento román vás okúzli a vy budete chcieť viac.... Doporučujem!

Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)

12.05.2024

Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)

24.03.2024

Kniha Šógun v seznamech