Ať žije republika přehled

Ať žije republika
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246386/mid_at-zije-republika-246386.jpg 5 53 53

Tři dramatické dubnové dny roku 1945, v nichž se mažou a přepisují nejen nápisy, ale i životopisy a z kolaborantů se náhle stávají vlastenci. Příběh z moravského venkova viděný dětskýma očima. Otloukánek Olin není žádný andílek a také proto vypráví o událostech z konce války s bezprostřední přímočarostí. Bojuje o uznání a rovnoprávnost v klukovské smečce, která ho odsuzuje do role věčného outsidera, ale zároveň ho tak mění v nepoddajného osamělého rebela. Autorovo umění portrétu, básnické zkratky, smysl pro drama i humor vytváří obraz českého charakteru (s podobnou drásavou nejednoznačností jako Škvoreckého Zbabělci) a díky stylotvornému mistrovství Jana Procházky je to próza i dnes uhrančivá.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ať žije republika. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (12)

Achillesaželva
16.12.2023 5 z 5

Každý, kdo miluje naši vlast a každý, kdo miluje historii (ve smyslu poznání pravdy, i té bolestné)..a také každý, kdo je milovníkem krásné, kvalitní literatury, a v neposlední řadě každý, kdo umí ocenit snové umění Jiřího Trnky, by měl mít knihu dávno přečtenou. Je to skvost naší literatury a někdy je mi líto, že se snad dnes takové knihy ani nepíší. Dětský hrdina Olin je navzdory nízkému věku konfrontován s válkou, přísným otcem, šikanou mezi dětmi, ale také zlobou dospělých. Není to žádné lehké čtení, ale dětské oči Olina a jeho nezkažený pohled na svět dodávají tomu, co je těžké, naději a vdechují život tam, kde už se zdálo, že vyhasl. Ke knize mám čistě osobní vztah, nikdy ji nedám z ruky. Byla to oblíbená kniha mého tatínka a po jeho předčasném odchodu do nebe to byla právě ona, kterou jsem k sobě tiskla, když jsem tátu chtěla znovu cítit vedle sebe. Kniha nádherná, kdo jste nečetli, neváhejte!

Axmannova
16.05.2023 5 z 5

Ať žije republika je kniha se skvostnými ilustracemi Jiřího Trnky, o které jsem se dozvěděla až nedávno, kdy jsem ji objevila v seznamu povinné literatury k maturitě u mého syna. Naprosto žasnu nad propracovanou psychologií hlavního dětského hrdiny. Zapomeňte na řeči o krásné knížce. Je to poctivě napsaná kniha o krutosti od začátku až do konce. Zlo mezi kluky na vesnici, zlo války, zlo kolaborantů, zlo mstivých Čechů vůči Čechům, zlo neurvalých mužů vůči svým dětem a ženám, závist, zlodějina, přetvářka... Dlouho jsem nečetla tak poctivě napsanou knihu. Knihu s obrovským spádem, ačkoli děj neplyne chronologicky, ale výborně odráží dětské přemýšlení, kdy se objevují různé vzpomínky a asociace do minulosti. Jako dítě bych tuto knížku plnou bezútěšnosti, ponižování a téměř naprosté odkázanosti sám na sebe v posledních nepřehledných dnech války číst nechtěla. Kniha velmi hodnotná, velmi cenná, velmi těžká, jak život bývá.


konicekbily
06.10.2022 5 z 5

Přečetl jsem vydání z roku 2015 a věřím, že i po spoustě let, které uplynuly od doby, kdy se mohl příběh odehrát a od doby, kdy byl napsán (dvacet let poté) si kniha najde i nadále hodně čtenářů Jedná se totiž o kukátko do historie, kterou snad, a to doufám, čtenář podobnou této osobně neprožije, ale seznámí se s ní netradičním pohledem mladého kluka, jak to viděl on. Autor se v doslovu tohoto vydání vyznal, že dlouho si v mysli schovával jednotlivé příhody, které potom s režisérem Kachyňou pospojoval do scénáře. Jeho tvůrčí talent a dostatek času - to mu umožnilo napsat příběh s obecnou platností, ke kterému je možno se neustále vracet.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1969 - Deutscher Jugendliteraturpreis (Jugendbuch (Kniha pro mládež))


Kniha Ať žije republika v seznamech

v Přečtených64x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce33x
v Chystám se číst38x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech2x