Atentát přehled

Atentát
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491096/bmid_atentat-komiks-65afe59aa38b8.jpg 4 58 58

Respektovaný palestinský chirurg Amin Džaafari zažívá den jako z noční můry. V centru Tel Avivu došlo k sebevražednému útoku a on se snaží zachránit co největší počet zraněných. Když se dozví, že atentátnicí byla jeho žena, zhroutí se mu celý svět. Jak je možné, že si ničeho nevšiml? Amin se rozhodne zjistit, kdo jeho ženu zradikalizoval a co ji ke strašlivému činu vedlo. Při hledání pravdy bude muset čelit svým nejhorším obavám, předsudkům i realitě, kterou dlouho odmítal vidět.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Garamond

L'attentat, 2012

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Atentát. Přihlašte se a napište ho.

Ivan Kučera
10.10.2024 4 z 5

Komiksy s vojnovo-politickou témou sú neľahká vec a tlo hneď z rôznych príčin. Napr. už tak nejak zo svojej podstaty zvyknú byť nesmierne temné, smutné a tragické a nejeden raz platí, že pravda môže, hoc nemusí, mať viacero podôb, takže prakticky nie je možné zostať objektívny. Nuž a to je ošemetná vec, s ktorou niektorí umelci nechcú mať nič spoločné, lebo by si mohli niekoho pohnevať. Po Faxe ze Sarajeva, prípadne Smečce z Bagdádu, prichádza Atentát. Môže pre našinca pôsobiť odťažito a nepochopiteľne. Bombové atentáty v mene viery, Palestínci s izraelským občianstvom, Alah, mešity... My, Slováci a Česi, proste vnímame svet, vieru atď. úplne inak. Ale nebojte sa, prakticky od prvých strán vás to vtiahne do deja. Ono je to istým spôsobom detektívka. Hrdina nič "nevie" a tak musí podstúpiť neľahké vyšetrovanie, hoc vie, že ak sa aj v neprehľadnej situácii dopracuje k odpovediam, stopercentne nebudú pekné. Všetky postavy sú hodnoverné, najviac pochopiteľne ústredný hrdina, ktorý je veľmi sympatický v tom, že sa nikdy nevzdáva, čo sa ľahko povie, ale veľmi ťažké je takú postavu napísať. Vôbec si nie som istý obálkou, určite by tomu bodli bonusy a lacetka nikdy nesklame. Ale vydanie s rozmermi A4 v pevnej väzbe a s „tvrdým“ papierom určite kvitujem. Silný, kvalitný komiks. Mimochodom, je to komiksové spracovanie knihy, ktorá vyšla aj v češtine, pod názvom Černá vdova. Jej autorom je Alžírčan Yasmina Khandra. Kniha bola v r. 2012 sfilmovaná v podobe zabudnutej snímky s Alim Sulimanom v ústrednej úlohe.

mirec88
17.09.2024 5 z 5

Mrazivý a veľmi aktuálny príbeh. Samovražedné atentáty bláznivých fundamentalistov sú viac ako aktuálne a aj toto Dielo sa stavia na roveň takých veľkých komiksov ako Maus, Anthropoid, Persepolis, alebo Fax ze Sarajeva. To nie sú komiksy, ale zmysluplné a hlboké diela, ktoré sú na úrovni tej najlepšej literatúry vôbec, či už kníh alebo komiksov. Atentát bol neskutočný príbeh, kde Amin pátra po dôvodoch, prečo jeho manželka spáchala samovražedný atentát a ako to dokázala pred ním skrývať. Celý príbeh bol napínavý, ani som pri ňom nedýchal a ako som ho začal čítať, tak bez prestávky som ho počas jedného večera prečítal. Dosť sa čudujem, že je to v modrom a má to len 77%, keď pojednáva o takej vážnej veci. Každopádne je to jedno z Diel, ktoré by si mal každý človek prečítať. Odporúčam.

PosPol
12.06.2024 4 z 5

"Každý palestinský Žid je tak trochu Arab a žádný izraelský Arab nemůže popřít, že je trochu Žid."

Kniha stará přes 12 let a nemůže být více aktuálnější :(. Smutné čtení o jednom zoufalém muži, který je zmítán nenávistí ze všech stran, aniž by věděl proč. Svět se mu zhroutí jako domeček poté, co se jeho žena odpálí a vezme sebou skoro dvacet lidských životů a desítky dalších lidí zraní. Proč to udělala? A udělala to vůbec?

"Život mě naučil, že můžeme existovat o lásce, o studené vodě, o zbytcích a slibech, ale z té potupy se člověk nikdy nevzpamatuje."

Kresby jsou trochu slabší, občas až nečitelné, ale vlastně to zapadá do konceptu chaotičnosti a zbytečnosti celé války. Každopádně určitě doporučuji k přečtení.

Kniha Atentát v seznamech

Tel Aviv Palestinci arabsko-izraelské konflikty komiksové adaptace